Vorige keer: Wijn maken
Trailrunning
Naast je standaard work-out routine is het goed om ook af en toe cardio te doen. Velen doen dit in de vorm van hardlopen, maar ook steeds meer renners ontdekken ‘trailrunning‘. Bij deze variant van hardlopen, ren je off-road door het bos of in de duinen. Er wordt met deze vorm van hardlopen meer van je concentratie en lichaam gevraagd. Door de variabele ondergrond moet je gefocust lopen en door de hoogteverschillen bouw je meer kracht op. Wel is het zo dat door de vaak zachtere ondergrond, in bijvoorbeeld het bos, de stress op je gewrichten minder is. Ben je de rondjes in het park beu en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan is trailrunning misschien iets voor jou!
Het verschil met hardlopen
Wat mountainbiken is onder het wielrennen, is trailrunning onder het hardlopen. Je gaat bij trailrunning van het asfalt af. Dus wanneer je in het bos hardloopt, ben je al aan het trailrunnen. Bij hardlopen kijk je naar de tijd die je nodig hebt om een bepaalde afstand af te leggen. Dit is mogelijk bij het hardlopen, omdat je constant dezelfde ondergrond hebt. Het asfalt is vrijwel altijd vlak en vrij van obstakels. Dit is bij trailrunning wel anders!
Wanneer je aan het trailrunnen bent scan je constant de weg die voor ligt. Zo baan je je een weg over het terrein waar je op dat moment loopt. Iedere stap is anders en daarvoor is concentratie hard nodig omdat het terrein per meter verandert. Het is bij het trailrunnen dan ook niet kwalijk wanneer je een stukje wandelt, soms is dit zelfs sneller dan rennen. En sommige stukken moet je klauteren. Zelfs ’s werelds beste trailrunners moeten af en toe van het gas om bepaalde obstakels te bedwingen.
Tijdens trailrunning kom je langs mooie stukjes natuur waar je graag even naar wilt blijven kijken. Het is dan belangrijk dat je even een stuk loopt of stopt. Wanneer je niet focust op het terrein voor je, kun je een lelijke smakkerd maken. Erg vervelend als je terug moet strompelen!
Beginnen met trailrunning
Trailrunning is een heel ander kaliber dan hardlopen en je zult het net als hardlopen moeten opbouwen. Bij hardlopen is vijf kilometer niet echt een wonderbaarlijke afstand, maar wanneer je in vijf kilometer ook nog 900 meter gaat stijgen krijgen die kilometers een geheel andere dimensie.
Bij trailrunning gaat het niet om het tempo, maar om de afstand die je aflegt. En als je uiteindelijk beter bent natuurlijk ook hoe lang je hierover doet. Je zult moeten leren lopen met het gevoel dat je eigenlijk te langzaam gaat. Dit zal je veel teleurstelling besparen.
Je moet bij trailrunning afgaan op jouw gevoel van inspanning. Je moet dus gaan leren hoeveel energie je kunt gebruiken voor bepaalde soorten terrein, zodat je in het begin niet teveel energie verbruikt. Dit kun je enkel leren door te gaan trailrunnen en te oefenen met het verdelen van je energievoorraad.
Trainen
Net als bij veel andere sporten zul je moeten trainen om beter te worden. Je lichaam moet wennen aan het afremmen, versnellen en springen terwijl jij kilometers aan het vreten bent. Zo gebruik je bij trailrunning veel meer spieren dan bij het reguliere hardlopen. Er wordt veel meer gevraagd van de spieren die jouw in balans houden en ondersteunen tijdens jouw trail.
Daarnaast zul je heel geconcentreerd moeten lopen. Wanneer je lekker rondjes door het park aan het lopen bent kun je jouw hersenen lekker laten afdwalen. Bij trailrunning is dit not done. Wanneer je niet 10% bezig bent met je training, ga je op je snufferd.
Materialen
Hardloopschoenen zijn er in allerlei verschillende smaken. Zo maken bijna alle merken tegenwoordig ook trailrunningschoenen. Deze zijn vaak iets zwaarder en stugger voor meer steun en grip. Probeer bij de lokale runshop een voor jouw geschikt paar te vinden. Punten waar je op moet letten zijn het profiel van de zool, ademend materiaal, demping, ondersteuning van de middenvoet en hiel zodat de schoen niet schuift wanneer je je op oneffen terrein begeeft. Het kan nodig zijn om ook andere zooltjes te gebruiken omdat je middenvoet veel steun nodig heeft tijdens trailrunning.
Tijdens jouw trailrunsessie ben je vaak alleen in de natuur. Je zult dus wat spullen mee moeten nemen. Zeker wanneer je langer dan anderhalf uur gaat. Sowieso is het verstandig een camelbak mee te nemen waarin je een EHBO-set meeneemt en wat eten om je energie snel aan te vullen. Ook is het handig een lichtgewicht jasje mee te nemen wat tevens water- en winddicht is en een hoofdlamp mocht je verdwalen. Natuurlijk neem je je telefoon mee en een extra set veters is geen overbodige luxe. Loop je in heel ruw terrein, dan zou je kunnen overwegen stokken mee te nemen.
Wedstrijden
In Nederland kun je nou niet echt bergen bedwingen, maar in Limburg en de Ardennen kun je toch al stevige trails maken. Er worden in Nederland maar ook daarbuiten veel trailrunning wedstrijden georganiseerd door verschillende partijen. Deze staan allemaal in de trailkalender.
Trailrunning in Nederland
In Nederland bestaan er natuurlijk niet zo extreme bergen. De hoogste berg in ons land is 321 meter hoog en dat zullen de meesten maar een heuvel noemen. Toch kun je ook in Nederland goed trainen voor als je de bergen in gaat. Je kunt bijvoorbeeld een dijk of duin zoeken bij jou in de buurt en hierop gaan trainen. Door een dijk vaak op en af te rennen train je jouw spieren en gewrichten op de inspanning die ze moeten leveren wanneer je je in de bergen bevindt.
Nog extremer
Doe je al aan trailrunning en wil je nog een stapje extra? Dan is skyrunning wat voor jou! Binnen deze extreme vorm van trailrunning gaat het om stijgen, stijgen en nog eens stijgen. Bij sommige wedstrijden stijg je meer dan 6000 meter. En bij een Vertical KM stijg je één kilometer in maximaal vijf kilometer. Bikkelen dus.