Vrijdagmiddag. Je telefoon gaat. “Hé man, zin in een biertje?”
Ai, lastig. Je bent namelijk al een tijdje bezig met project ‘sixpack’. En dit keer ben je echt serieus. Maar goed, er is ook een stemmetje in je hoofd dat zegt: gast, mooie verhalen zijn nooit ontstaan op avonden dat je vroeg naar bed ging. Je weet dat er twee routes zijn:
Optie 1: Niet gaan. En dat hebben we allemaal wel eens gedaan. Ik roep het volgende al jaren: het hebben van een te gek lichaam heeft helemaal geen zin als je daardoor feestjes, dates en andere sociale activiteiten mijdt.
Die valt dus af…
Optie 2: jezelf vertellen dat je het bij een aantal biertjes laat. Om vervolgens het licht te uit te doen in de kroeg en onderweg naar huis nog even een Dürüm mee te pikken. De volgende dag is het niet alleen de hoofdpijn die de dag zo onaangenaam maakt. Je baalt er ook van omdat je denkt dat al het werk in de sportschool voor niets is geweest.
Ook niet ideaal dus. En dit is over het algemeen hoe wij mannen stoeien met het drinken van alcohol. Dat komt door de volgende twee effecten:
- We willen drinken omdat het ons helpt relaxen, meer sociaal maakt en zorgt voor de leukste verhalen.
- Maar we hebben ook het gevoel dat alcohol onze vooruitgang in de sportschool in de weg zit. Alleen hoe dat precies werkt weten we niet echt.
Wat we willen: zoveel mogelijk vrijheid om te kunnen drinken waar we zin in hebben, zonder dat het project sixpack in de weg zit. Maar hoe dan?
De één zegt: alcohol zorgt ervoor dat je spieren als sneeuw voor de zon verdwijnen, terwijl de ander lachend iedere week in de kroeg staat met onder z’n shirt een jaloersmakend wasbordje. Jij weet het ook niet meer.
Let op!
Tweedelige serie
Laten we voorop stellen: alcohol en sporten is géén goede combinatie. Maar in de praktijk blijkt het toch vaak invloed op elkaar uit toe oefenen. Vandaar dat we hebben uitgezocht hoe je er het beste van kan maken. In dit artikel (deel 1) en in deel 2 vertel ik je precies welke strategieën je kunt gebruiken om te kunnen genieten van je favoriete drankjes, zonder dat het je vooruitgang in de sportschool (teveel) in de weg zit. Ik vertel je:
- Welke 5 richtlijnen je kunt aanhouden op een dag dat je drinkt
- Welke drankjes je het beste kunt drinken.
- Hoe je je trainingsprogramma kunt aanpassen op een avondje zuipen.
- Hoe je de ‘day after’ het beste kunt aanvliegen
Alcohol maakt niet dik!
‘Recente onderzoeken tonen aan dat bier alleen wordt opgeslagen als vet rond de buik, en dat de alcohol vooral je biceps en triceps doet verkleinen’
Echt? Nee joh gek 😉 Tóch blijft het een tricky onderwerp. Maakt alcohol je nou wel of niet dik?
In het kort:
- Matig gebruik van alcohol wordt geassocieerd met een lager gewicht.
- Calorieën van alcohol zorgden niet voor dezelfde gewichtstoename, dan wanneer de calorieën van vetten eiwitten en koolhydraten kwamen.
- Alcohol drinkers, die 16% meer calorieën consumeerden (door alcohol) dan niet drinkers, waren niet dikker dan hun niet drinkende medemensen.
Nu lijkt dit op een vrijbrief om te drinken wat je wil. Dat is het (helaas) niet zo. Het drinken van alcohol kan zeker een negatieve invloed hebben op hoe je eruit ziet, al is dat vaak indirect. Alcohol zélf kan niet als vet opgeslagen worden. Alleen zorgt het er wel voor dat (vette) voeding sneller wordt opgeslagen als vet (de theorie hierachter bespaar ik je. Jij wilt gewoon weten hoeveel je kan zuipen). Het gaat dus om je inname om een avondje drinken heen!
Wat je het beste kunt eten als je gaat drinken
Kijk, door alle onzin op het internet vergeten we wel eens de basis. En de basis voor vetverlies is nog altijd ‘de wet van de thermodynamica’. Calorieën geconsumeerd – calorieën verbrandt = gewichtsafname/toename
En voor de duidelijkheid: calorieën worden opgebouwd uit vier dingen:
Om te zorgen dat je niet dik wordt van een avond zuipen, kun je het beste zorgen dat je qua calorieën ruimte maakt voor de alcohol. Kom ik zo op terug. Maar eerst:
5 richtlijnen waardoor je stevig kunt zuipen, zonder dat je daarmee de vooruitgang in de sportschool verpest
#1: Houd het zuipen bij één keer in de week
Niet alleen de spiegel, maar ook je lever en je portemonnee zullen je dankbaar zijn.
#2: Eet veel eiwitten
Om twee simpele redenen
- Eiwitten zorgen ervoor dat je spieren behouden blijven.
- Eiwitten zorgen voor een meer verzadigd gevoel. En omdat je op de dag dat je drinkt in een calorietekort zit, helpt dit bij een vol gevoel.
#3: Houd je vetten laag
“Oké, leuk Thomas. Eiwitten hoog en vetten laag. Maar wat moet ik dan eten?”
Simpel. Terug naar de energiebalans. Je houdt de dag van het zuipen je calorieën (uit voeding) laag. Dus kun je het beste voeding eten met weinig calorieën. Kip, vis, groente en fruit. Niet sexy, wel effectief.
#4: Water, water, water
Drink veel water, om twee redenen:
- Omdat je op de dag van het drinken minder eet, kun je trek krijgen. Water drinken helpt het hongergevoel te onderdrukken.
- Veel drinken zorgt voor uitdroging. Hoofdpijn na een dag zuipen? Had je maar meer water moeten drinken;)
#4: Weet wat je drinkt:
Weer terug naar de energiebalans. Niet ieder drankje bevat hetzelfde aantal calorieën. In het tweede deel van deze serie ga ik hier uitgebreider op in.
Voor nu: whisky, rum, wodka, gin zijn qua calorieën dus het meest voordelig, bier het minst. Maar of je na een avond met alleen wodka nog precies weet wat je gedaan hebt, kan ik je niet garanderen…
Tip: Als je een mixdrankje drinkt: kies dan voor de light variant. Iets met ‘zero calories’ 😉
#5: Geen kapsalons en durum doner!
Ja, dit offer moet je maken. En ik weet het: als je de kroeg uit loopt, lijkt een ‘vers’ gemaakte kapsalon het allerbeste idee ooit. Zelfs de schone aan je arm moet even geduld hebben: jij moet en zal langs de snackbar.
Amigo, gewoon niet doen. Die kapsalon na het stappen is funest voor project sixpack. Door de alcohol in je lichaam wordt de vette hap (bijna) direct als vet op geslagen. Dus, sla de snackbar over en ga direct met het gezelschap richting huis. Vervelend zeg..
Tip: spreek dit van tevoren al met jezelf al. In het boek Wilskracht (aanrader) staat: als je van tevoren een duidelijk afspraak maakt met jezelf is de kans groter dat je in het heetst van de strijd (lees: dronken de kroeg uit strompelt) de juiste beslissing maakt.
[powerkit_alert type=white]Wat je kunt verwachten van deel 2:
Volg deze vijf richtlijnen en voel je vrij om een avond stevig te drinken, zonder dat het project sixpack in de weg staat.
Toch kan het drinken van alcohol ook nadelen hebben, naast de extra calorieën, zoals je herstel na training, verandering in je hormoonhuishouding en de behoefte aan vette voeding wanneer je een kater hebt. Hoe je hiermee omgaat, leg ik je uit in deel 2 en komt volgende week online op Manify!
Mocht je vragen hebben: stuur me een berichtje naar ditkeerwel@gmail. Help je graag verder![/powerkit_alert]