Misvattingen over het keto dieet die jij dient te weten

CREDITS: Katie Smith | Unsplash

Het keto, niet te verwarren met keta, dieet is nog altijd erg populair. Weinig koolhydraten, weinig eiwitten en veel vet zijn het streven. De verdeling van het dieet is 80% vetten en 20% eiwitten en koolhydraten. Hoe minder koolhydraten je naar binnen werkt, hoe effectiever het dieet is. Je lichaam zal niet langer koolhydraten en eiwitten verbanden, maar overschakelen naar het verbranden van je vetreserves. Hierdoor zal je heel wat kilo’s afvallen. Het keto dieet is niet zo makkelijk als het wellicht klinkt, maar het resultaat mag er zeker wezen. Tijd om de misvattingen over het dieet uit de wereld te helpen.

Misvattingen over het keto dieet die jij dient te weten

De bedoeling van het keto dieet is om het lichaam zo snel mogelijk in ketose te krijgen. Dit houdt in dat je lichaam niet langer koolhydraten gebruikt om energie van te maken, maar vetten daarvoor in de plaats. Zodra je in ketose raakt gaat het proces van vetverbranding sneller. Niet enkel het vet dat je binnenkrijgt vanuit voeding, maar ook het vet dat op je lichaam zit. Een hele andere methode om af te vallen, maar inmiddels sterk bewezen dat het effectief is.

Veel van je voeding dat je momenteel als normaal beschouwd zal je moeten gaan schrappen. Zo mag je tijdens het dieet geen aardappelen, pasta, rijst, brood, ontbijtgranen, fruit en of andere producten met suiker eten. Ook kan je een hele waslijst aan groente schrappen, zoals zoete aardappel, maïs, wortels en sojabonen. Eiwitten, vetten (vis, noten en vet vlees) en zuivelproducten zijn daarentegen meer dan welkom. Groene groentes zijn ook welkom. Hier zitten veel vezels in, die het mogelijke tekort aan vezels door koolhydraten beperking opvult. Bloemkool, courgette, broccoli, spinazie en komkommer kan je daarom gewoon in je winkelwagen laden. Kom maar door!

keto dieet
Foto: Daria Shevtsova

Zo veel mogelijk vetten naar binnen werken

Niet helemaal waar. Vetten kunnen namelijk verdeeld worden in verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten. Om de kans op hart- en vaatziekten zo laag mogelijk te houden dien je zo min mogelijk verzadigde vetten en geen of weinig transvetten binnen te krijgen. Het zal vrijwel onmogelijk zijn om een keto dieet te volgen zonder verzadigde vetten. Deze vind je terug in vlees, de huid van gevogelte, zuivel en in producten die in de fabriek verwerkt zijn zoals cake, gebak, koek en chocolade. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden.

Onverzadigde vetten kan je weer onderverdelen in enkel- en meervoudig onverzadigde vetten. Die enkelvoudige onverzadigde vetten hebben een neutrale invloed op je gezondheid. Je vindt ze terug in avocado’s, olijven en pinda’s. De meervoudige onverzadigde vetten hebben wel een positieve invloed op je gezondheid. Die vetten vind je bijvoorbeeld terug in vis, zoals makreel, zalm en haring. Beter bekend als omega-3 vetzuren die het cholesterol laag houden.

De vetten die je het meest moet vermijden zijn transvetten. Die kom je niet tegen in natuurlijke producten, maar worden vooral door fabrieken toegevoegd. De reden is dat de transvetten goedkoop zijn, makkelijk te produceren zijn en een goede smaak geven. Je vindt ze terug in frituurvet, koek, gebak en snacks. De 80% aan vetten die je binnen dient te krijgen kan je dus niet overal vandaan halen.

keto dieet
Foto: Caroline Attwood

Eiwitten zijn niet langer belangrijk

Een deel van de personen die het keto dieet volgen schrikken van het lage aantal eiwitten dat zij per dag dienen binnen krijgen. Het aantal koolhydraten zal je inderdaad laag moeten houden. Daarentegen moet je het aantal eiwitten dat je dient binnen te krijgen niet vergeten. Het geeft je namelijk een verzadigd gevoel en zorgt daarnaast voor de opbouw van de cellen van je lichaam.

Die eiwitten zijn dan ook geen extraatje voor je lichaam, maar zijn essentieel voor de werking ervan. Zo ook om je spiermassa te behouden tijdens het afvallen. Wanneer het lichaam koolhydraten als primaire stof mist, gaat het op zoek naar andere stoffen om energie uit te halen. De eiwitten in je lichaam lijken dan een optie, wat je maar al te graag wilt voorkomen. Toch blijkt het zo dat je lichaam in ketose je eiwitten niet zal omzetten. Dit spaart je tegen spierverlies en -schade. Houd je dus aan het aantal eiwitten dat je binnen dient te krijgen. Zelfs een aantal gram eiwitten meer per dag zullen er niet voor zorgen dat je uit ketose raakt.

Het keto dieet lijdt tot diabetes

Dit is een grote verwarring van het keto dieet en heeft te maken met de benaming ‘ketoacidose’. Ondanks dat de twee woorden op elkaar lijken, zijn zij compleet verschillend. Ketoacidose is namelijk een gevaarlijke gezondheidstoestand die vaak gepaard gaat met diabetes. Het ontstaat als er te weinig insuline is om glucose in je bloed om te zetten in brandstof voor je lichaam. Het lichaam gaat dan de vetten gebruiken die zijn opgeslagen in je lichaam. Dit zorgt uiteindelijk voor verzuring van je bloed en je bloedsuikerspiegel is niet langer in evenwicht. Met vaak diabetes tot gevolg dus!

Bij ketose gaat het lichaam juist vetten gebruiken als energiebron in plaats van koolhydraten. Alles wat bloedsuikerpieken veroorzaakt wordt dankzij het dieet geëlimineerd. Hierdoor heeft je lichaam minder behoefte aan insuline. Je lichaam heeft het nog wel nodig, maar voortaan in veel meer bescheiden hoeveelheden. Het gevolg is dat de bloedsuikerspiegel stabiel wordt. Het keto dieet zal je naast afvallen dus ook helpen bij je diabetes.

keto dieet, Misvattingen over het keto dieet die jij dient te weten
Foto: PhotoMIX Ltd.
LEES OOK
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…