Vrouwen komen van Venus en mannen komen van Mars. Figuratively speaking dan hé. Maar de leidende hormonen bij mannen en vrouwen, testosteron en oestrogeen, zorgen zeker voor verschillen tussen mannen en vrouwen. Zowel op mentaal als fysiologisch gebied, als op het gebied van voedingssupplementen-voeding hebben mannen een andere behoefte dan vrouwen. Tijd om te kijken welke lichaamsbehoeften jij als man nodig hebt voor goed zaad, spieropbouw en meer energie.
Goed zaad, spieropbouw en meer energie: de lichaamsbehoeften van een man
Een lesje testosteron
Vanaf de pubertijd worden de verschillen tussen vrouwen en mannen ineens een stuk duidelijker door de enorme stijging in de aanmaak van geslachtshormonen. Bij mannen wordt het beendergestel bijvoorbeeld zwaarder en sterker, krijgen jongens de baard in de keel en ontstaat de karakteristieke mannelijke gezichtsbeharing. Dit alles wordt veroorzaakt door testosteron.
Net als bij een vrouwencyclus, kent ook dit hormoon pieken en dalen, maar leidt het niet tot die maffe moodswings waar ons vrouwelijke wederhelft nog wel eens onder lijdt (of waar mannen onder lijden). Deze testosteroncyclus duurt een dag en piekt rond een uur of 7 ’s ochtends. In de loop van de dag neemt de hoeveelheid testosteron weer af.
Dit kan voor je zaad geen kwaad
Testosteron is uitermate belangrijk voor de zaadproductie. Dit staat hoog op het lijstje qua lichaamsbehoeften, want: voortplanting. Altijd fijn om een gezonde voorraad hiervan te hebben. Mannen zijn vanaf de pubertijd, gedurende hun hele leven vruchtbaar, alhoewel de vruchtbaarheid wel langzaam afloopt nadat je de 30 gepasseerd bent. Dus hoogste tijd om toch aan die zaadkwaliteit te werken. Voor een optimale ondersteuning zorg je dat je voldoende zink binnenkrijgt. Zink is een belangrijk mineraal dat rijk vertegenwoordigd is in oesters. Wellicht dat daar het imago van oesters als afrodisiaca vandaan komt? Wie weet, maar anders kun je ook gewoon een handje hennepzaad, pompoenpitten, lijnzaad of pijnboompitten door je ontbijt (smoothie) of salade toevoegen.
Mocht je hier ook niet zo’n fan van zijn, dan biedt een zink-supplement uitkomst. Een goed opneembare variant, in de vorm van Zink Bisglycinaat bijvoorbeeld, is een uitkomst. Naast zink draagt ook het spoorelement selenium bij aan een normale vruchtbaarheid en de productie van zaadcellen. Selenium stimuleert de normale werking van het immuunsysteem, de schildklier en de spermatogenese, ofwel de productie en bewegelijkheid van zaadcellen. En dat wil je.
Aan de spieren werken
Van eiwitten kunnen we natuurlijk nooit genoeg binnenkrijgen. Eén hormoon speelt ook een rol in de aanmaak van eiwitten. Daar is ie weer: testosteron. Het hormoon speelt een rol in de mate van spiermassa, vandaar dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten voor mannen hoger ligt dan voor vrouwen. Voor mannen is dit ongeveer 66 gram per dag, maar als de sportschool je tweede thuis is, dan is 1.5 gram per kilo lichaamsgewicht reëel.
Zodra je een middelbare leeftijd bereikt neemt spiermassa af doordat de testosteron-aanmaak ook afneemt. Gevolg: vermindering van spierkracht, verlies van libido, een hogere gevoeligheid voor depressies en botontkalking. Om dit proces wat te vertragen is sporten en de inname van extra eiwitten een aanrader. Voldoende inname van calcium, vitamine D en K, zink en eiwitten zijn goed voor het skelet. Vitamine D ondersteunt niet alleen je immuunsysteem, maar draagt ook bij aan sterke botten en tanden. Een en al lichaamsbehoeften dus.
Goede basis voor meer energie
Multivitaminen is altijd een goed idee. Zeker als het een is die speciaal is afgestemd op de behoeften van de man. Bij de ontwikkeling van speciale multi’s wordt er gelet op de verschillen in energiebehoeftes van mannen en vrouwen. Bij mannen zal de dosering mineralen dus hoger liggen ter ondersteuning van de geslachtsorganen en de vruchtbaarheid, maar in een speciale mannen multi zit vaak ook een hogere dosis magnesium.
Magnesium is een essentieel mineraal dat een rol speelt in meer dan 300 biochemische processen in het lichaam. Magnesium helpt bij de vermindering van vermoeidheid, maar draagt ook bij aan de normale werking van de spieren. Het zorgt ook voor de instandhouding van normale botten en tanden en is betrokken bij de synthese van eiwitten. Een alleskunner dus en zeker onmisbaar als je veel in de sportschool vertoeft. Wel eens last gehad van rusteloze benen of spierkrampen? Laat dan even je magnesiumwaardes checken bij een huisarts, want dit kan duiden op een tekort.
Hoewel de verschillende supplementbehoeftes van mannen dus niet van Mars komen, zit er wel degelijk verschil in de voedingsstoffen waar mannen wellicht meer de focus op willen leggen. Zink en selenium ondersteunen de vruchtbaarheid en met wat extra eiwit, een goede multi en eventueel magnesium zit het met je lichaamsbehoeften wel snor.