Hoe ‘normaal’ is acht uur slapen?

CREDITS: Alla Serebrina

We weten niet meer of het een vuistregel is of wetenschap, maar de ‘noodzaak’ van acht uur slapen is ons met de paplepel ingegoten. We halen het vaak niet, want we werken veel en móeten daarna nog tijd voor onszelf pakken. Als je dan eindelijk je wekker zet, word je geconfronteerd met ‘nog 5 uur en 24 minuten tot alarm’. Ach ja, we slapen wel als we dood zijn. Of je past je slaapschema aan als een echte slaap-hacker.

Moeten we echt acht uur slapen als ideale nachtrust?

Acht uur slapen is een ideaal van de gemoderniseerde wereld. Deze monofasische slaap, aan één stuk door, is echter niet de enige manier. Onderzoek heeft uitgewezen dat een bifasische slaap, één lang nachtblok en een middagdutje, wellicht een betere uitkomst kan zijn. Slaapexpert en hersenwetenschapper Matthew Walker laat weten een voorstander te zijn van dit ritme.

Bifasische vs. monofasisch slapen

Je kent het wellicht van je vakanties in Zuid-Europa. In sommige delen van Spanje is bijvoorbeeld ’s middags alles gesloten, want iedereen doet een powernap. De siësta-cultuur is niet alleen heerlijk laid-back, maar blijkt ook nog eens gezond te zijn. Zo zouden in gemoderniseerde landen, waar deze cultuur is afgeschaft, de kans op hart- en vaatziektes over de jaren vergroot worden.

Bovendien is het niet zo dat acht uur slapen voor iedereen van elke leeftijd toepasselijk is. Je pasgeboren nichtje slaapt bijvoorbeeld jaloersmakend veel uren. Naarmate je ouder wordt, heb je minder slaap ‘nodig’ en raak je in een minder diepe slaap. Dit is dus ook sterk afhankelijk van leeftijd en persoon.

Acht uur slapen of slaap ‘hacken’?

Naast de bifasische slaap, met een simpel extra dutje, zijn er ook heftig experimentele slapers. Zo zijn er grote namen die zweren bij weinig slaap, zoals Nicola Tesla die maximaal twee uur aan één stuk sliep. Ook master-mind Leonardo DaVinci zwoer bij kort slapen: om de vier uur een powernap van twintig minuten. Je lichaam kan zich hieraan aanpassen door sneller in een diepe slaap te komen. Zo zou je sneller uitgerust zijn.

Vooral ‘creatievelingen’ houden er ongebruikelijke slaappatronen op na. Zo zou bijvoorbeeld een blok slaap van ongeveer drie uur, gevolgd door een lange ‘pauze’ ’s nachts leiden tot een productiviteits-boost. Zij geven aan ’s nachts heerlijk een paar uur te kunnen werken. De ongebruikelijke tijd zorgt blijkbaar voor extra inspiratie. Daarna nog een kort blokje van zo’n drie uur slapen en je bent voorzien.

Het advies van slaapexperts

We kunnen ons lichaam veel aanleren en op den duur zal het zich er ook wel op aanpassen. Echter zweren vele experts en professoren wereldwijd toch bij een monofasische slaap. Of tenminste: een slaap waarbij je in ieder geval één lang blok nachtrust krijgt.

Volgens deze wetenschappers móet je brein de volledige slaapcyclus van inslapen, lichte slaap, diepe slaap en rem-slaap doorlopen. Dit om je geen langdurige nadelen op de hals te halen, zoals slaapstoornissen, hormonale problemen of geheugenproblemen. Ook een verstoord tijdsbesef of andere kwaaltjes aan het immuunsysteem zijn op den duur niet ongekend bij slaap-hackers. Benieuwd naar meer informatie over de slaapstadia? Download dan dit gratis e-book. Lees over de 4 slaapcyclussen en vind uit wat jouw ideale aantal uur slaap per nacht is. Het e-book staat vol met tips, andere informatie en weetjes. Wist jij bijvoorbeeld dat: vrouwen ongeveer één uur meer slaap nodig hebben dan mannen? Ook slapen ze liever alleen. Mannen voelen zich echter veiliger en slapen beter, wanneer ze het bed delen met een vertrouwde persoon.

Genoeg slapen is cruciaal voor je gezondheid. Genoeg is echter verschillend per persoon. Don’t test your limits.

acht uur slapen, Hoe ‘normaal’ is acht uur slapen?
Foto: Daniyal Ghanavati

 

LEES OOK
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…