Het buigen van je rug bij een bench press: wel of niet?

Monday: chest day! Bij de goedkopere sportscholen staan er in het begin van de week rijen voor de bench press. Tijd genoeg dus om eens in je op te nemen welke techniek mensen hanteren. En deze zien we regelmatig voorbij komen: een bench press met zeer gebogen rug, de houding waarbij je bijna met je ribbenkast de bar aan lijkt te raken. Maar is dit nou wel het beste idee?

Daar sta je dan, wat nu?

Je kijkt om je heen en ziet enkele zeer gespierde mannen de gewichten door het dak heen smijten. Sommigen lijken wel voor de wedstrijd van hun leven te trainen.

Prima, maar wat is voor jou de beste houding? Voor de beginnende- en gemiddelde krachtsporter, adviseert Peter O Reilly – een mobiliteits-specialist en (Instagram-)fitness coach – om een ‘normale’ houding aan te houden, waarbij je een minimale bolle rug maakt. Met deze ‘normale’ houding zorg je ervoor dat je rug lichtjes van de bank af komt, probeer dus niet die lood zware ijzeren bar tussen je ribben te krijgen.

De voordelen van ‘de juiste houding’

Door een ‘normale’ houding aan te houden tijdens bankdrukken, zorg je ervoor dat je de kans op blessures verkleint. Als beginnende- en een niet zeer ervaren bankdrukker is het dus aan te raden deze technique aan te houden. Mocht je dit niet doen dan kunnen ze gevolgen zelfs ernstig zijn. Denk hierbij aan een zeurende pijn, blessures en zelf tot breuken. Als je je gewoon aan de juiste techniek blijft houden, hoef je je nergens druk over te maken.

En laat je vooral niet imponeren door andere bench pressers in de gym. Zij kunnen wellicht meer gewicht aan, maar deze joekels van kerels zijn ook ergens begonnen. Begin dus vooral niet te zwaar, bouw rustig op, houd je eigen tempo aan om zo de blessures de kop in te drukken. Wil je helemaal safe willen spelen, vraag dan iemand om je te helpen tijdens het bank drukken.

Laat je assisteren bij het bench pressen

LEES OOK
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…