Zo kom je eindelijk van wallen onder je ogen af

CREDITS: Logan Weaver

Korte nachtje gehad, amigo? Dan is de kans groot dat je van die donkerblauwe jongens onder je ogen hebt staan. Het is namelijk een onvermijdelijk gevolg van weinig slaap. Toch zijn er verschillende manieren om wallen te verminderen en je wilde nachten voor anderen te verbergen.

Voordat je jouw ‘wallenprobleem’ kunt verhelpen, is het belangrijk om te weten wat wallen zijn en waar ze vandaan komen.

Van je wallen afkomen: zo doe je het

Wat zijn wallen?

Wanneer je mensen hoort klagen over hun wallen, bedoelen ze vaak de donkere kringen onder hun ogen. Doordat de huid rondom je ogen zo dun is, zijn bloedvaatjes makkelijk door deze dunne huid te zien. Dit geeft een blauw/paarse kleur onder de ogen die we donkere kringen noemen.

‘Echte’ wallen zien er echter uit alsof je onderste ooglid een beetje opgezwollen is. Dit ontstaat wanneer teveel vocht, vet of huid ophoopt onder je ogen. Ook kunnen wallen naarmate je ouder wordt prominenter worden. Dit komt doordat de huid rondom de ogen uitzakt en dunner wordt. Wallen zijn zo dus extra zichtbaar.

Wallen
Foto: Adi Goldstein

Oorzaken

Ongezonde leefstijl

Een ongezonde leefstijl kan veel invloed hebben op wallen. Hieronder vallen bijvoorbeeld slecht slapen, onvoldoende drinken, roken, te veel alcohol of cafeïne drinken en een ongezond voedselpatroon. Deze zaken zorgen ervoor dat vocht en afvalstoffen niet goed door het lichaam afgevoerd kunnen worden waardoor het ophoopt in het lichaam. Als je dus in ’t weekend even van God los bent gegaan, is de kans groter op theezakjes onder je ogen.

Stress

De gevolgen van stress sluiten aan bij het voorgaande punt over een ongezonde leefstijl. Stress kan er namelijk voor zorgen dat je sneller geneigd bent om bijvoorbeeld ongezond te eten, te roken of alcohol te drinken. Daarnaast kan stress ook voor slapeloosheid zorgen. Op deze manier draagt dit dus indirect bij aan de vorming van wallen.

Genetische aanleg

Leef je als een koning op het gebied van gezondheid én heb je helemaal geen stress, dan kan je tóch nog wallen onder je ogen hebben. Genetische aanleg kan namelijk ook de oorzaak zijn. In dit geval heeft iemand een kleinere oogkas waardoor het vet bij het oog niet goed in de kas past. Hierdoor gaat het vet een beetje uitsteken en ontstaat er een wal. Helaas is hier weinig aan te doen.

Wallen
Foto: Nik Shuliahin

Verzorg je huid zoals je eigen kindje

Wil je weer fris en fruitig voor de dag komen zonder wallen? Dan kun je daar zelf veel aan doen. De meeste oorzaken zijn op een simpele manier te verhelpen of te verminderen. Hierbij een aantal verzorg-, ontspannings- en lifestyletips die je snel kunt toepassen.

Masseren kun je leren

Een klassieke tip: masseer je wallen als je wakker wordt. Ga van je binnenste ooghoek richting je jukbeenderen om zo de bloedsomloop te stimuleren. Daarnaast duw je op deze manier het vocht richting je lymfebanen, die vervolgens het vocht afvoeren. Pas op: niet te hard wrijven. Je kan zo de bloedvaatjes onder je ogen beschadigen en hierdoor krijg je als nog donkere kringen. Al het werk voor niets dus.

Leg er iets kouds op

Je kan ook gebruik maken van iets kouds dat je op je oogleden of wallen legt. Dit stimuleert de bloedsomloop waardoor vocht sneller afgevoerd wordt. Gebruik bijvoorbeeld komkommerschijfjes of een theelepel uit de koelkast.

Aloë vera is je beste vriend

Breng een klein laagje aloë vera-gel onder de ogen aan en masseer dit voorzichtig in. Aloë vera kan naast dat het onstekingsremmend werkt, ook zorgen voor hydratatie bij veroudering.  Even laten intrekken en schoonmaken met een schoene doek of een watje, en voilà!

Voor crème hoef je jezelf niet te schamen

Tegenwoordig zijn er verschillende oogcrèmes op de markt die wallen en donkere kringen verminderen. Deze crèmes zorgen ervoor dat de huid dikker wordt. Hierdoor kun je minder makkelijk door de huid heen kijken en zijn de wallen of donkere kringen minder zichtbaar. Gebruik deze crèmes ook zeker niet te vaak of verschillende door elkaar. Je kunt zo een hypergevoelige huid of eczeem ontwikkelen door de hoge concentratie fruitzuren die in de crèmes zitten.

Niet té veel zon

Misschien had je deze niet meteen verwacht, maar ook zonnebrand smeren kan helpen tegen wallen. UVA-stralen kunnen schade aanrichten aan het elastine en collageen. Hierdoor gaat je huid er oud uit zien. Niet wat we willen natuurlijk, goed smeren dus!

Wallen
Foto: The Creative Exchange

Meer ontspanning = minder kringen onder de ogen

Voldoende slaap is ontzettend belangrijk. Bij een korte nacht kunnen afvalstoffen niet goed afgevoerd worden waardoor dit zich kan ophopen onder je oog. Pak dus zeker die extra uurtjes (nacht)rust wanneer het kan. Daarnaast kan het helpen om gedachtes waar je over piekert, op te schrijven zodat deze je ’s nachts niet langer wakker houden.

Je slaaphouding is nog een factor die van invloed kan zijn bij vochtophoping onder de ogen. Leg bijvoorbeeld eens een extra kussen onder je hoofd. Op deze manier wordt de afvoer van vocht gestimuleert en zorgt dit ook voor een relaxtere slaaphouding.

Goede gewoontes zijn key

Beweeg. Ga beuken in de sportschool. Loop rondjes. Ga voetballen met vrienden. Het maakt ons niet uit, als je maar veel beweegt. Naast dat beweging natuurlijk sowieso veel voordelen heeft stimuleert het ook de bloedsomloop. Dit is positief omdat je lichaam afvalstoffen zo makkelijker afvoert waardoor ze niet onder de huid blijven zitten.

Ook de voeding die je binnenkrijgt heeft veel impact op de wallen onder je ogen. Vooral voedsel met hyaluronzuur gaat je helpen. Dit stimuleert namelijk de aanmaak van collageen. Collageen zorgt op zijn beurt weer voor een strakke huid, wat de kans op wallen verminderd. Een aantal goede voorbeelden zijn aardbeien, bloemkool, broccoli en kiwi’s. Nog een voedsel gerelateerde tip: probeer je dagelijkse hoeveelheid zout te verminderen. Zout houdt namelijk vocht vast.

And last but definitely not least: genoeg drinken. Het ligt misschien een beetje voor de hand, maar daardoor zeker niet minder belangrijk. Door vochttekort kan de huid onder de ogen dunner worden waardoor donkere kringen beter zichtbaar zijn.

Wallen
Foto: Ella Olsson
LEES OOK
Gezondheidtips voor de koude dagen
Gezondheidtips voor de koude dagen
Lange nachten, korte dagen, vogels die zijn vertrokken, de neusspray die uit de kast wordt gehaald en de dikke jassen op straat. Het is helaas de ijskoude…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…