Geeft jouw baan je dementie?

CREDITS: Marvin Meyer

Je loopt naar boven om ‘iets’ te pakken en bij de bovenste trede ben je alweer vergeten wat je eigenlijk kwam doen. Rustig maar, je hebt niet meteen dementie. Nog niet, maar onderzoekers hebben wel ondervonden dat het lot hiervoor in je jonge jaren al bezegeld kan worden. In combinatie met onze volle werkweken, onverzadigbare slaapbehoeftes en slechte gewoontes, zijn we vatbaarder voor dementie dan ooit. En dit kan grotendeels aan je baan en routine te wijten zijn.

dementie moe baan foto
Foto: Christian Erfurt

Hierdoor kan jij dementie krijgen van je baan

Neuropsycholoog en onderzoeker aan de Universiteit van Sydney, Andrew McKinnon, stelde vast dat je het risico voor dementie vanaf middelbare leeftijd al flink kunt verhogen. De vele uren die we maken op het werk hebben invloed op ons dieet, sociale leven en slaapritme. De verslechtering van deze factoren zijn aanleidingen voor dementie. Nu hoeven we je niet te vertellen dat dementie hartstikke shit is. Het blijft ook één van de meest voorkomende doodsoorzaken, ook in Nederland.

Wat heeft dat met mij te maken?

De negatieve veranderingen in ons metabolisme kunnen uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en dergelijke gezondheidsproblemen. Dit verhoogt het risico op dementie met zeker 26%, volgens McKinnon. There you come in: dit risico ligt helaas vooral hoog bij mannen, aangezien deze al een hogere bloeddruk hebben. Dus dit heeft zeker te maken met jou, young fella.

Ondanks dat vrouwen ouder worden en mede daardoor vaker dementie hebben, zijn mannen er blijkbaar vatbaarder voor. Alhoewel je niet veel kunt doen aan ouder worden (is er al een tijdmachine?), kun je deze risico factoren wel enigszins indammen.

Wat kun je nu al doen tegen dementie?

Het onderzoek belicht het belang van verschillende factoren op de functionaliteit van je brein. Zo is pas onlangs ontdekt dat een paar keer per weken sporten je niet alleen vitaal houdt, maar ook je hersenen fit houdt. Het klinkt niet heel verrassend, maar het is een vrij nieuw gegeven. Sporten maakt je dus niet alleen de ever-handsome David Beckham over een aantal jaar, maar ook eentje die nog kan hoofdrekenen.

Daarnaast is het belangrijk dat je sociaal blijft. Dit om je niet in slechte gewoontes te duwen waar eenzaamheid en depressie een rol in spelen. Zorg dus dat je sociale activiteiten blijft ondernemen. Plan dit, rooster het in en zorg dat je je hieraan houdt. Nog handiger: sociaal sporten. Door een teamsport sla jij twee vliegen in één klap.

Ook niet ongekend, is het grijpen naar self-medicating middelen. Helaas grijpen veel overwerkte mensen snel naar alcohol of zelfs poederige goedjes. Dit werkt helaas, als het al helpt, enkel op de korte termijn. Je voelt je even goed, maar na een langere tijd gaat dit snel gepaard met depressie.

Zorg liever dat je voldoende slaapt. Dit is voor elk persoon verschillend, maar drie uur slapen per nacht is vaak echt niet genoeg. Slaap ‘inhalen’ is ook een hele grote mythe.

Ook voldoende brain-training is belangrijk

Gelukkig is ons brein flexibel en kunnen we het een flink handje helpen in dit proces. Veranderen en het creëren van nieuwe processen hierin kunnen we dan ook makkelijk leren. Blijf dus je brein trainen. Leer bijvoorbeeld een nieuwe taal of ga een potje schaken.

Als je zo’n vier tot vijf nieuwe gezonde gewoontes aanneemt, verlaag je je kans op Alzheimer bijvoorbeeld al met 60%. Checkmate. 

dementie werk schaken foto
Foto: Jeshoots.com
LEES OOK
Weekend Desires #360
Weekend Desires #360
Het is je weer gelukt: je hebt het weekend overleefd. Knap, hoor. Vier het met onze desires van The Gram: View this post on Instagram A post…
Bentley reserveert spot in de streetwearwereld
Bentley reserveert spot in de streetwearwereld
De klassieke, Britse stijl van Bentley Motors lijkt gemaakt voor op maat gemaakt krijtstreeppakken of ligt in één lijn met de dandy-stroming. Máár het historische automerk zet…