Vorige keer: Een vriendenweekend organiseren[/powerkit_alert]
Mannen, de zomer staat voor de deur. Tijd om eens even flink aan die summer body te gaan werken! Wij begrijpen als geen ander dat je met een overvolle agenda misschien geen tijd hebt om drie keer per week naar de sportschool te gaan. Laat staan hier ook nog eens 40 euro per maand voor af te tikken. Want we kennen ze allemaal. Vrienden of kennissen die een jaarabonnement bij een fitness afsluiten en na een paar weken niet meer gaan. Wij hebben de oplossing voor je!
Calisthenics
Calisthenics en een samentrekking van twee Griekse woorden. Namelijk Kalos en Sthenos, wat letterlijk kracht en schoonheid betekend. Het is een manier van trainen waarbij je met minimale middelen jouw conditie en kracht vergroot.
Waarbij veel spierbundels in de lokale gym aan de gewichten staan te trekken, beoefen je deze vorm van sport bijvoorbeeld in een trimbos of een park. Je hebt er in principe niets voor nodig want je traint met je eigen lichaamsgewicht. Gratis gespierd worden dus!
De oorsprong van Calisthenics
Zoals eigenlijk heel veel dingen is Calisthenics flink wat ouder dan je zou te denken. Het leger van Alexander de Grote gebruikte Calisthenics als voorbereiding op oorlogen. Ook de Spartanen gebruikten het om fit te blijven.
Als we wat dichter bij het heden komen kunnen we zien dat Calisthenics ook hier belangrijk is geweest. Er werden vormen van de sport mee naar de Verenigde Staten genomen en er zijn sportprogramma’s voor vrouwen mee opgezet. Helaas kreeg de sport wel een flinke tik te verduren. Toen er een verplicht systeem voor lichamelijke ontwikkeling werd ingevoerd in de Verenigde Saten is er gekozen voor gymnastiek in plaats van Calesthenics.
Nu horen we denken, wat is in hemelsnaam het verschil? Gymnastiek is een verzameling van verschillende oefeningen die met acrobatiek te maken hebben. Denk dus aan al die verschillende oefeningen die die turners doen op de Olympische Spelen. Calisthenics heeft wel raakvlakken met acrobatiek, maar dat is niet de essentie.
Street Workout
Calisthenics word door veel mensen zo serieus genomen dat er een snel groeiende nieuwe sport is ontstaan. Wij hadden zelf nog nooit gehoord van ‘Street Workout’, maar het is echt een dingetje. Bij Street Workout proberen atleten een bepaald rondje Calisthenics oefeningen in een zo snel mogelijke tijd goed uit te voeren. De sport heeft zelfs een heuse bond! De World Street Workout and Calisthenics Federation (WSWCF) is te vinden in de hoofdstad van Letland, Riga. Bekende toernooien bij Street Workout zijn onder andere ‘Bar Wars’ en natuurlijk het WK en NK Street Workout!
Ook in Nederland hebben een bond, de Nederlandse Calisthenics bond. Hier vind je alles over Calisthenics in Nederland, foto’s en andere toffe informatie over jouw potentiële nieuwe favoriete sport!
Veel gebruikte oefeningen
Stiekem doet iedereen die zichzelf een beetje fit probeert te krijgen aan Calisthenics, je hebt het waarschijnlijk alleen niet door. Veel gebruikte oefeningen zijn vaak onderdeel van deze sport. We geven een paar voorbeelden:
- Push-ups
- Pull-ups
- Squats
- Handstands
- Dips
- Planken
Bovenstaande oefeningen zijn natuurlijk enorm basic. Er zijn super veel Calisthenics oefeningen, je kan het eigenlijk ook nooit verkeerd doen. Lekker toegankelijk en veelzijdig dus!
De voor- en nadelen
Uiteraard zijn er voor- en nadelen verbonden aan Calisthenics. En ook zullen er mensen zijn die het niet eens zijn met de manier waarop je traint met Calisthenics. De grote voordelen aan Calisthenics zijn natuurlijk dat je met minimale middelen lekker gespierd kan worden. Daarnaast is het enorm goedkoop. Het grootste voordeel is dat de kans op blessures minimaal is omdat je met je eigen lichaamsgewicht traint. Hierdoor kan je jezelf eigenlijk niet vertillen aan het gewicht van je eigen lichaam.
Er zijn nadelen, ofja, wat zijn nadelen. Je bent bij Calisthenics deels afhankelijk van het weer. Maar dat is dus alleen van toepassing als je niet in de buurt van een indoor faciliteit woont. Daarnaast is het niet de allerbeste methode om spiermassa te kweken en fit te worden. Maargoed, who cares?
Wil je het graag zelf een keertje proberen? Er zijn enorm veel Calisthenics mogelijkheden in Nederland. Zowel indoor als outdoor zijn er veel parken! Je checkt ze hier.