De wereld is constant in verandering en dit heeft veel effect op ons toekomstige werkleven. Robots maken een entree en nemen onze banen over, vaste contracten zijn passé en flexibiliteit is tegenwoordig een must geworden. Klinkt allemaal erg spannend maar hoe gaat dit er nu echt uitzien in de toekomst?
Een kijkje in het werkleven van 2030
Een software creëren voor een multinational bedrijf in Amerika vanuit je kleine studeerkamertje op het platteland van Friesland. In de middag kan je je familie helpen met het onderhouden van de boerderij en in de avond doe je de boekhouding van een lokale start-up. Te mooi om waar te zijn toch?
Nou het gaat er toch echt van komen: dit is een mogelijk voorbeeld van het toekomstige werkleven in 2030. We veranderen in een samenleving die werkt op basis van skills. Wanneer we naar de toekomst van werken kijken staan er drie trends centraal: globalisatie, nieuwe generaties en de digitale transformatie. Werken vanuit je huis of kantoor voor verschillende bedrijven van over de hele wereld. Werknemers worden aangenomen en banen worden geaccepteerd zonder enig persoonlijk contact te hebben gehad.
Flexibiliteit is een must
Naarmate millennials en generatie Z het werkveld betreden is flexibiliteit in je werk geen voordeel meer maar een verwachting. We werken niet meer jaren voor hetzelfde bedrijf en daarbij veranderen de rollen binnen het huishouden. We worden de zogeheten gigworkers die losse projecten voor verschillende bedrijven draaien om zo ook tijd te hebben voor thuis. Maar ook andere banen hebben een vorm van flexibiliteit ingebouwd. Of dit nu in het thuis werken zit of in het zelf bepalen van je werkuren. Het werk van de toekomst is relaxter en heeft meer mogelijkheden. De vrijmibo hoef je dus nooit meer te missen, ideaal!
Eigen baan samenstellen
We gaan onze eigen banen creëren in nieuwe sectoren. Dit moet ook wel nu technologie en robots onze banen overnemen. Er gaan banen verdwijnen maar er komen ook nieuwe banen bij. Je gaat je profileren in het werkleven door je skills. Er wordt niet meer één vak uitgeoefend maar je werkt aan verschillende projecten in verschillende sectoren. Zo kan je dus overal helemaal je eigen draai aan geven. Helaas is het niet alleen maar feest, het vergt ook discipline want je zal een lifelong learner moeten worden. Hertrainingen of bijscholingen zijn essentieel in de snel veranderende wereld.
De nodige verandering voor de toekomst
Een ding is zeker: de verandering van de komende tien jaar zal snel en compromisloos zijn. Verandering kan op onverwachte momenten van onverwachte plaatsen komen. Het is belangrijk dat we hier goed op inspelen en de nieuwe generaties ervoor trainen. Onderwijs zal dus eigenlijk ook compleet anders moeten worden ingericht om de toekomst aan te kunnen. De manier waarop nu les wordt gegeven sluit helaas niet meer aan op de behoeftes van het werkveld. Het onderwijs zal dus meer flexibeler en divers moeten worden. Met alleen wiskunde, geschiedenis en Nederlands gaan we de wereldproblematiek in de toekomst niet meer oplossen.