Volgens onderzoekers zijn ochtendmensen productiever en halen ze betere cijfers op hun studie dan de nachtegaaltjes onder ons. Het zijn betere slapers, gelukkigere mensen en ze staan positiever in het leven. Ook zijn een aantal van de succesvolste mensen ter wereld rasechte ochtendmensen. We noemen een Tim Cook, voorman van Apple, die elke dag om 3:30 uur opstaat, Michelle Obama gaat om 4:30 uur richting de sportschool, Oprah Winfrey haar alarm gaat om 6:00 uur af en oud president Obama trekt om 6:45 uur zijn hardloopschoenen aan. Genoeg redenen en bewijs dus dat je jezelf maar beter kunt transformeren naar een ochtendmens. Natuurlijk gaat dat niet zomaar dus om je een handje te helpen hebben wij de belangrijkste tips een rijtje gezet.
5 tips om een ochtendmens te worden
1. Slaap genoeg
Deze klinkt logisch, maar in de praktijk blijkt dit vaak toch een beetje mis te gaan. Een mens heeft zo’n zes tot negen uur slaap per nacht nodig. Maar zelden komen we aan een gemiddelde van zeven á acht uur. En hoe je je ook voorneemt om vroeg naar bed te gaan, om de één of andere reden lukt het nooit. Nog even iets doen voor het werk, een film die je wilt afkijken of je telefoon die schreeuwt om aandacht. Tel het aantal uren terug vanaf de tijd dat je moet opstaan.
2. Zorg voor ritme
Zet maar een grote streep door je feestagenda van aankomende maanden, want wil je een ochtendmens worden dan zul je een vast ritme moeten aanhouden. Oftewel, je zult elke dag op dezelfde tijd moeten opstaan. Dus ook in het weekend. Om je lichaam te laten wennen aan de nieuwe jij, het ochtendmens dus, is dit vooral in het begin cruciaal. Na een tijdje zal jouw lichaam aan het nieuwe ritme gewend zijn en gaat je body clock voortaan vanzelf om half zeven af.
3. Geen schermen voor het slapen
Wanneer je vlak voor het slapen gaan wordt blootgesteld aan blauw licht, heeft dit een negatief effect op je slaapkwaliteit. Blauw licht weerhoud je lichaam ervan om melatonine vrij te laten. Dit is een stofje dat je lichaam helpt in slaap te vallen en dat je slaap-waakritme beheert. Probeer minstens een uur voordat je naar bed gaat niet meer op je tv of laptop te kijken en zet op je smartphone de nachtmodus aan.
4. Let op je voeding
Zorg ervoor dat je na het avondeten geen voeding meer eet waar je energie van krijgt. Dus geen koffie, alcohol, suiker, te veel vetten of pittige snacks. Een borrel voor het eten helpt je vaak beter in slaap vallen, maar de kwaliteit van je slaap gaat er flink van achteruit. Door een slechte kwaliteit slaap wordt opstaan een stuk lastiger en kun je het wel vergeten om een ochtendmens te worden.
5. Niet snoozen
Niets chiller dan zeven wekkers zetten en er flink op los te snoozen, maar dat kun je vanaf nu maar beter laten. Doordat je tijdens snoozen continu in een half-slapende-modus blijft, word je hier hartstikke suf van. Om een ochtendmens te worden is het juist de bedoeling om fit en actief wakker te worden. Vanaf nu zet je een groot kruis door het snoozen. You snooze, you lose.