Zo herken je of je tegen een burn-out aan zit

CREDITS: Nik Shuliahin | Unsplash

Burn-outs worden vaak veroorzaakt door een combinatie van omstandigheden. Volgens experts is het een mix van overbelasting op de werkvloer, niet tot rust komen wanneer je thuis bent en jouw persoonlijkheidstype. Heb je bijvoorbeeld een lastige thuissituatie en veel stress van je werk dan kan dit jou richting een burn-out sturen. Op tijd aan de bel trekken is dan key!

Twaalf stadia van een burn-out

Een burn-out komt tegenwoordig vaker voor en zeker bij jong werkenden. Dit komt door een hogere druk voor het krijgen van een vaste baan en het vaak meezeulen van een studieschuld. Ze ervaren meer werkdruk en hebben het gevoel dat ze buiten werktijd beschikbaar moeten zijn. Of je nou jong of oud bent, op een burn-out afrennen heb je vaak in het begin niet door. Dit zijn volgens experts de twaalf stadia waar je doorheen gaat.

1. Bewijsdrang

Nou is het niet zo dat je tegen een burn-out aan zit als je ambitieus bent. Laten we dat voorop stellen. Maar sommigen leggen de lat te hoog. Uit een rapport van de Sociaal-Economische Raad blijkt dat veel mensen dit al doen tijdens hun studie. Door hoge eisen aan zichzelf te stellen met betrekking tot hun netwerk en cv, zijn er al veel studenten die extreme druk ervaren

2. Work hard, play hard

Wanneer je stress hebt worden bepaalde patronen versterkt. Dit verschilt per persoon, de een voetbalt thuis met de kinderen en ontspant om deze manier. Een ander valt terug op ongezonde gewoonten en gaat door met het work hard, play hard principe. Deze tweede is natuurlijk niet the way to go.

3. Negeren van behoeften

Zit je al wat verder richting een burn-out, dan kan het gebeuren dat je bepaalde behoeften gaat negeren. Wanneer je moe wordt, gooi je er nog een bakkie koffie bij en ga je gewoon door. Op zich is een bak koffie drinken wanneer je wat extra focus nodig hebt geen slecht idee. Maar zorg er dan wel voor dat je ook rust pakt en niet als een wals door blijft rammen!

4. Je bent sneller in paniek

Wanneer je stress hebt dan gaat je lichaam adrenaline en cortisol aanmaken. Deze hormonen zorgen er in eerste instantie voor dat je op scherp staat. Stress is een reactie van ons lichaam wanneer er gevaar dreigt. Dagelijkse situaties waaronder een volle agenda of vervelende e-mails kunnen al een stress reactie triggeren. Wanneer je dit dus vaak hebt, kun je chronisch aan stress gaan leiden. Hierdoor ben je sneller in paniek of raak je sneller in conflicten verzeild. Je lichaam staat namelijk constant klaar om te vluchten, vechten of te bevriezen. Dit is afhankelijk per persoon

5. Standaard situaties zijn dat voor jou niet meer

Als je constant spanning ervaart ga je over persoonlijke grenzen heen. Daardoor kun jij anders reageren op ‘gewone’ situaties. Je kunt dit ook herkennen bij collega’s. Ze zijn bijvoorbeeld snel geïrriteerd, hebben een mindere teamgeest of zijn snel emotioneel.

6. Ontkennen van je problemen

Overwerken is soms nodig maar zeker niet de norm. Wanneer je dit dus vaak doet, kan het niet zo zijn dat je hier geen extra druk of stress door ervaart. Het is daarom belangrijk om te blijven zien wat ‘normaal’ is en er dus geen nachtwerk van maken. Mensen die constant overwerken ontkennen vaak dat ze erg onder druk staan.

Burn-out
Foto: Kevin Ku

7. Vrienden laat je links liggen

Bij constante stress en spanning ga je je verder terugtrekken. Hierdoor staat jouw sociale leven op een laag pitje. Ook veel mensen zoeken toevlucht in drank, verdovende middelen of grote hoeveelheden suiker.

8. Anderen gaan zich zorgen maken

Wanneer je al op dit punt bent aanbeland heb je het gevoel dat er maar één optie is en dat is doorgaan. Dat begint op te vallen bij anderen, je bent bijvoorbeeld nooit meer op de sportclub of slaat iedere vrijmibo over. Het is dan tijd om iemand aan zijn jas te trekken.

9. Tunnelvisie

Je bent nu nog maar gefocust op één ding en je sociale leven is inmiddels verder afgebrokkeld. Sommigen kunnen zich zelfs uitzichtloos gaan voelen, maar blijven toch doorgaan.

10. Uitputtingsslag

Na lange tijd is je lichaam uitgeput. Je hebt geen behoeften meer en bent jezelf niet meer. Het lijkt alsof je een machine bent die alleen meer doorgaat waarvoor die gemaakt is.

11. Depressie

Sommigen met een burn-out raken depressief. Je kunt je dan erg angstig, onzeker en leeg voelen. Alles wat je nu doet voelt als een dagtaak. Veel mensen hebben depressieve klachten en er zijn dan ook veel instanties die je hierbij kunnen helpen

12. Over en uit

Gefeliciteerd, je hebt alle stadia gehad en hebt een burn-out. Je lichaam is helemaal opgebrand en je hebt geen zuchtje energie meer over. Je moet nu gaan rusten en op zoek naar hulp. Je bent niet de enige die dit meemaakt en zult ook zeker niet de eerste zijn die er weer overheen komt. Probeer erachter te komen welke gewoontes en patronen je moet veranderen om dit in de toekomst te voorkomen.

Dus neem af en toe rust en zorg dat je op tijd signalen van een burn-out herkent.

Burn-out
Foto: Christian Erfurt

 

 

 

LEES OOK
Weekend Desires #360
Weekend Desires #360
Het is je weer gelukt: je hebt het weekend overleefd. Knap, hoor. Vier het met onze desires van The Gram: View this post on Instagram A post…
Bentley reserveert spot in de streetwearwereld
Bentley reserveert spot in de streetwearwereld
De klassieke, Britse stijl van Bentley Motors lijkt gemaakt voor op maat gemaakt krijtstreeppakken of ligt in één lijn met de dandy-stroming. Máár het historische automerk zet…
Oogverblindende Ferrari-video’s
Oogverblindende Ferrari-video’s
Een Ferrari is oogverblindend. En dat is ook waarom socialmediakanalen bepakt zijn met video’s van de Italiaanse kunststukjes. Daar pluk je als autoliefhebber de vruchten van. Van…