Zo drink je je koffie het lekkerst

Er zijn maar weinig mannen die niet kunnen genieten van een goede kop, lekkere koffie. Waar een gentleman de dag af en toe eindigt met een goed glas whiskey, begint hij hem altijd met een kop koffie. Maar ook in koffie verschilt de smaak, geur en manier van drinken. Daarom vertellen wij je hoe je het beste kan genieten van een kopje koffie.

Voor de niet-koffiedrinkers

Voor de mannen die koffie niet kunnen waarderen: het is zeker het proberen waard! Uit onderzoek is gebleken dat je iets zo’n 15 keer moet proeven voordat je kan zeggen of iets lust of niet. De kans bestaat dus dat je koffie nog helemaal geen kans hebt gegeven. Doen, want geloof mij maar, het is een fijne toegevoeging aan je leven. Daarbij schijnt het zwarte goedje allerlei goede werkingen te hebben: het is goed voor je lever,  het vermindert hart en vaatziektes en vermindert de kans op kanker, diabetes en de ziekte van parkinson. Daarnaast verhoogt het je snelheid, ben je alerter én leven koffiedrinkers langer! Al overtuigd?

Koffie proeven is een vak en je moet het leren drinken, net als dat je whiskey en wijn leert drinken. Bij alle dranken is het vooral een kwestie van smaken herkennen, veel proeven en vergelijken.

Voor de dagelijkse koffiedrinkers

Degene die dagelijks kan genieten van een goede bak koffie kan wellicht niet eens meer zonder. Je proeft vast het verschil tussen goede en slechte koffie. Ja, verse koffie van dat hippe tentje op de hoek smaakt tien keer beter dan een slappe kop senseo, maar er zijn nog veel meer aspecten waar je rekening mee kan houden, zodat je ook thuis je perfecte kopje koffie kan drinken. In geval van koffie geldt meer dan ooit: hoe meer kennis, hoe meer je geniet.

koffie, Zo drink je je koffie het lekkerst

Koffiebonen

Koffiebonen groeien niet alleen in Brazilië, maar welgeteld in 70 (!) verschillende landen. Deze planten groeien in de ‘coffee-belt’, dit is een horizontaal gebied dat door de hele planeet langs de evenaar loopt. Toch zijn de echt goede koffiebonen moeilijk te vinden. Of de koffieboon geschikt is voor goede koffie hangt namelijk af van drie kenmerken: de grond, de hoogte en het klimaat waar de koffieboon groeit. Dit is in lang niet alle 70 landen even goed!

Soorten en maten

Belangrijk is, dat je verschillende soorten koffie proeft. En dan heb ik het niet over een latte macchiato met hazelnootsmaak of een cappuccino met leuk figuurtje erin. Nee, dan heb ik het over de verschillende bonen. Probeer verschillende merken uit om te ontdekken wat jij het lekkerst vindt. De soorten bonen kunnen nou eenmaal verschillen in bitterheid en smaak. Er zijn twee soorten koffiebonen, de Robusta en de Arabica. De Robusta staat bekend als ‘smaakloze koffie’ terwijl Arabica de verfijnde geur en smaak van koffie tot z’n recht brengt. Settle dus niet voor het Jumbo Huismerk, maar ga altijd voor kwaliteitskoffie.

De enige twee ingrediënten voor koffie zijn de bonen en water, dus investeer hier in! Heb je zelf een bonenmaler? Nog beter. Als je zelf thuis je bonen maalt heb je sowieso de lekkerste en meest verse koffie.

Koffieapparaten

Naast de juiste bonen en water, is het apparaat dat je gebruikt natuurlijk van belang. Er zijn talloze manieren om koffie te maken. Van een simpel koffiezetapparaat met filter tot een Senseo. Ook hier verschilt het per persoon wat je lekker vindt en wat niet.

Filterkoffie kan gemaakt worden met de hand, door simpelweg heet water over de koffiemaling in een filter te gieten. Met een simpel koffiezetapparaat hoef je enkel water en de koffiemaling erin te doen en doet het apparaat zelf het werk.

Vervolgens heb je zogenaamde ‘ouderwetse’ apparaten zoals de percolator en de cafetière. Met een goede bonenmaling krijg je hiermee de lekkerste en meest verse koffie! Het geheim in zelf koffie zetten zit hem in de tijd hoelang je je koffie laat trekken of hoelang je hem door laat lopen. Hoe langer hij doorloopt, hoe bitterder de smaak.

Ten slotte heb je allerlei dure koffiezetapparaten die met een druk op de knop de lekkerste koffies voor je maken. Hoewel dat toch een beetje de kracht van het zetten van je eigen kopje koffie verpest…

koffie, Zo drink je je koffie het lekkerst

Uiterlijk van je koffie

Voor je aan je koffie begint kan je al zien en ruiken of het een lekker bakkie is. Een goede bak heeft namelijk bovenop een klein crème laagje met fijne bubbeltjes erin. De laag blijft plakken aan de zijkant van je kopje als je een slokje neemt. Dat is het eerste kenmerk van een goede bak koffie.

Ruiken

Vervolgens doen geuren ook veel. Net als bij whiskey kan je door te ruiken al smaken herkennen. Door diep in te ademen en de aroma’s van de koffie tot je te nemen verrijk je je ervaring van je kopje koffie. Je kan meer geuren herkennen dan je denkt: van fruit tot kruiden en van hout tot cacao. Daarbij komt dat onderzoek heeft uitgewezen dat de geur van koffie je minder gestrest maakt.  Win-win situatie!

Proeven

Dan komt het beste gedeelte: proeven. Het is belangrijk dat je je koffie op een fijne temperatuur drinkt, het liefst net iets te warm, want er is niets viezer dan een bakkie lauwe pleur. Een tip is om je koffiekopje eerst om te spoelen met warm water, zodat de koffie langer warm blijft. Slurp een slokje naar binnen en laat de koffie goed door je mond gaan, zodat alle smaakpapillen worden aangetast. Zo proef je de bittere, volle smaak het best. Enjoy.

koffie, Zo drink je je koffie het lekkerst

LEES OOK
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…
Weekend Desires #360
Weekend Desires #360
Het is je weer gelukt: je hebt het weekend overleefd. Knap, hoor. Vier het met onze desires van The Gram: View this post on Instagram A post…
Bentley reserveert spot in de streetwearwereld
Bentley reserveert spot in de streetwearwereld
De klassieke, Britse stijl van Bentley Motors lijkt gemaakt voor op maat gemaakt krijtstreeppakken of ligt in één lijn met de dandy-stroming. Máár het historische automerk zet…