Zo ben jij ook financieel stabiel

CREDITS: Pixabay

Het is nog net niet zo dat je van YumYum-noodles moet overleven als in je studententijd. Toch kosten onverwachtse uitgaven je snel een rib uit het lijf. Als je laptop een keer crasht, moet je al snel andere uitgaven gaan beperken. Ook financieel gezien is het fijn om tegen een stootje te kunnen. Er zijn een paar redenen waarom vooral deze werkende generatie financieel vaak niet stabiel (genoeg) is. En dit kun je eraan doen.

Zo word je financieel stabiel

financieel stabiel foto
Foto: Lukas

Financiële termen zijn Chinees voor je

Veel mensen uit de huidige werkende laag weten niet veel van financiën. Een hypotheek, belasting betalen of eventueel beleggen: velen weten er maar weinig over. Ook nu wordt er nog geklaagd dat scholen hier bijvoorbeeld weinig aandacht aan besteden. Het goede nieuws? Je bent dus niet de enige die er de ballen nog steeds niet van snapt.

Wel is het tijd om daar iets aan te doen. De eerste stap om financieel stabiel te worden, is om inzage te krijgen over financiële zaken. Neem een kleine spoedcursus over hoe trading online werkt of geef zelfs werk uit handen. Administratie en plannen is belangrijk om grip te krijgen op je kosten en verdiensten.

Geen buffer om financieel stabiel te zijn

De vuistregel is eigenlijk dat je zeker 1.000 euro opgeborgen moet hebben voor noodgevallen. Natuurlijk is veel spaargeld ook goed, maar dit heeft vaak ook een doel. Bij onverwachtse kosten, wil je liever dat potje ook niet verstoren.

Zorg dat je een buffer hebt om onverwachtse kosten op te kunnen vangen. Dit lenen of opeens als hap uit je inkomsten moeten vergeven, is vaak niet bevorderlijk voor je financiën.

Je hebt een hoge studieschuld

Hier kunnen velen niet veel aan doen, maar het is wel een belemmering. Dit hangt eigenlijk vrijwel samen met het eerste punt. Je zag destijds het probleem misschien niet, maar zowel financieel als mentaal weerhoudt het veel mensen van grote stappen zetten.

Je kunt er wel wat aan doen. Zorg dat je je financiën zo organiseert dat je het afbetalen een prioriteit maakt. Velen lossen namelijk het liefst zo min mogelijk af: dit maakt je uiteindelijk financieel niet heel stabiel. Maandelijks is het wellicht een oplossing, maar dat is juist het probleem. De lange termijn wordt vaak niet bekeken.

Huur stijgt meer dan je salaris

Als je jong bent, wil je graag in het centrum van alle plezier wonen. Dit resulteert erin dat velen te veel betalen voor soms zelfs een schamele woonplek. De vuistregel is dat je woonkosten eigenlijk niet meer dan 30% van je inkomsten mogen zijn. Tegenwoordig betalen veel mensen hoge huurprijzen, zeker ten opzichte van hun stagnerende salaris.

Zorg in ieder geval dat je je oplopende huur bij beent met salarisverhoging. Onderhandel met je baas je salaris als je denkt dat het niet hard genoeg stijgt bijvoorbeeld. Bovendien kun je ook altijd kijken naar een woonruimte die wél bij je salaris past. Zo hoef je niet per se in de binnenstad te wonen bijvoorbeeld. Zeker niet als je je het niet kunt permitteren.

Maak een lijstje van je abonnementen

Het is verstandig om een keer één avond vrij te maken en al je huidige abo’s op een rijtje te zetten. Want zonder dat je het doorhebt kun je nog wel eens een aantal abonnementen hebben lopen die je niet gebruikt. En dat is pas zonde van je geld. Als je het voor jezelf op papier zet, dan heb je houvast en kan je keuzes maken. Als je dan toch bezig bent: maak ook een lijst van wanneer ze aflopen. Misschien kun je dan wel ergens goedkoper hetzelfde krijgen.

Maak bewuste keuzes en stel de juiste prioriteiten.

financieel stabiel, Zo ben jij ook financieel stabiel
Foto: Alice Pasqual
LEES OOK
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Presenteren is een beetje als een ritje in de meest angstaanjagende achtbaan ter wereld maar dan zonder de opwinding. Kortom, het is gewoon helemaal ruk. 5 tips…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…