Een lesje leer: welke soorten er zijn en hoe je het onderhoudt

Leer, het is een enorm mooi materiaaltje. Kwalitatief is het sowieso one of the best, maar een mooie leren jas of een paar frisse leren schoentjes doen het gewoon altijd goed. Ze zouden dan ook aanwezig moeten zijn in iedere kast. Niet alleen straalt het klasse uit als je een paar schoenen van goed onderhouden leer hebt, het is ook nog eens een enorm duurzaam materiaal.

Het kan een investering zijn, daarom is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je het goed verzorgt. Het is namelijk niet zo makkelijk als je denkt, aangezien er verschillende soorten leer zijn die allemaal hun eigen behandeling nodig hebben. Daarom bij deze: een lesje leer. Welke soorten zijn er en hoe kun jij ervoor zorgen dat ze op hun mooist blijven?

Basiscursus leer: welke soorten zijn er en hoe kun jij ze onderhouden

1. Gladleer

Gladleer is het meestgebruikte materiaal bij schoenen, tassen en jassen. Dit materiaal is ook meteen het beste te onderhouden: het is namelijk enorm duurzaam. Je kunt gladleer heel makkelijk oppoetsen, voeden met een crème en ze zelfs heel simpel hun kleur laten behouden. Tijdens een avondje stappen kun je dan ook het beste kiezen voor gladleren schoenen, deze kun je weer helemaal oppoetsen tot nieuw namelijk. Gladleer is makkelijk te herkennen: er is een gladde laag over het leer aangebracht. Het leer voelt glad aan, niet vettig en er zitten geen haartjes op. Meestal heeft gladleer een soort matte glans.

Glad leer onderhouden is vrij simpel. Eigenlijk bestaat het uit drie stappen.

  1. Schoonmaken
    Dit kan met een droge schoenenborstel voor hard vuil. Eventueel kun je voor hardnekkig vuil een leercleaner aanschaffen, maar een doekje met wat water doet meestal ook gewoon het werk.
  2. Behandelen
    Voor de behandeling van gladleer kun je het beste een crème aanschaffen waar een bijenwas in zit. Dit is een was die het materiaal voedt en voorkomt dat het uitdroogt. Uitgedroogd gladleer wordt namelijk lelijk en flets. Deze middeltjes zijn bij de meeste schoenenwinkels wel te krijgen. Daarnaast kun je een extra crème aanschaffen voor de kleur van je schoenen. Deze kleurverzorgingscrèmes brengen de schoenen terug naar de kleur die ze hadden toen je ze aanschafte. Vaak verkleuren schoenen namelijk wanneer ze veel blootgesteld worden aan zonlicht, regen en dergelijke.
  3. Beschermen
    Nadat je de schoenen behandeld hebt, kun je ze het beste beschermen met een power protector. Dit is een spray die je over de hele schoen aanbrengt, deze legt een laagje over je schoen heen en zorgt ervoor dat de schoen zelf niet aangetast wordt door de omgeving. Dan blijft je schoen dus langer mooi en hoef je hem ook minder vaak te behandelen.
leer, Een lesje leer: welke soorten er zijn en hoe je het onderhoudt
Foto: Dương Trần Quốc

2. Gevet leer

Gevet leer is net zoals glad leer glad, maar deze leersoort voelt duidelijk wat olie-achtig aan onder de vingers. Gevet leer is vrijwel altijd mat van kleur. Het is essentieel om in de schoenenwinkel te vragen naar de leersoort, deze soort leer heeft namelijk een compleet andere behandeling nodig dan bijvoorbeeld glad leer. Bij gevet leer is het namelijk belangrijk dat je het onderhoudt met een vettige wax. De schoenen worden namelijk anders een stuk lichter van kleur, gaan er enorm vaal uit zien en je loopt zelfs risico dat ze scheuren. De behandeling werkt als volgt:

  1. Je kunt ze het beste behandelen met een wax-spray voor vettig leer, of een waxpotje met een bijhorend borsteltje. Je zal zien dat wanneer je de schoenen net ingevet hebt, ze een stuk donkerder worden van kleur. Dit neemt na een aantal uurtjes weer af, dan wordt het vet opgenomen door het leer. Het is dus key om dit materiaal regelmatig te behandelen,  dit is hierbij een stuk belangrijker dan bij gladleer.
  2. Na het behandelen kun je ook dit materiaal sprayen met een beschermingsspray. Dan ben je weer helemaal good to go. 

3. Suède/Nubuck

Suède is een zacht leer waarop allemaal kleine haartjes zichtbaar zijn. Nubuck oogt eigenlijk hetzelfde, maar dan zijn de haartjes niet zichtbaar. Het kan daardoor soms gevaarlijk veel op gevet leer lijken. Je kunt vaak zien of iets nubuck is door er met je vinger overheen te gaan, bij nubuck laat dit vaak een streep achter. Ook voelt nubuck niet olie-achtig. Nubuck en suède hebben dezelfde behandeling, maar zijn toch anders. Nubuck is gladleer wat opgeschuurd is waardoor er een ruwer oppervlak ontstaan is. Suède is van de andere kant van de dierenhuid gemaakt, waardoor hier de haartjes zorgen voor een zachter oppervlak.

  1. Je kunt beide het beste borstelen met een speciale suède borstel. Daarmee kun je het vuil uit de kleine haartjes borstelen en zorgen dat de haartjes zacht blijven. Je moet hierbij in één richting wrijven en het vuil er als het ware uitborstelen.
  2. Je moet dit materiaal niet behandelen met een crème of olie, maar je kunt ze na het borstelen wel sprayen met een beschermingsspray.

4. Lakleer

De behandeling van lakleer is eigenlijk hetzelfde als bij gladleer. Je kunt ze schoonmaken met een zacht borsteltje, behandelen met een crème voor lak leer en achteraf sprayen met een beschermingsspray. Mochten er barstjes ontstaan in het leer, dan kun je deze ook behoorlijk makkelijk behandelen. Door het smeren van de lakleer crème worden deze nauwelijks meer zichtbaar. Regelmatig opborstelen van dit materiaal zorgt overigens ook dat het mooi glanzen.

leer, Een lesje leer: welke soorten er zijn en hoe je het onderhoudt
Foto: Jose Ramirez

 

LEES OOK
MANIFY Fashion Favorites
MANIFY Fashion Favorites
Doelloos scrollen is, helaas, gewoon geworden. En dat is zonde, want het kán een goede bron zijn voor inspiratie. Daarom helpen we je een handje. We zetten…
Music voor alle Rebels
Music voor alle Rebels
Terwijl de één erg goed gaat op ‘oud en vertrouwd’ of ‘huisje, boompje, beestje’, wil de ander tegen álle stromingen in. Gewoon omdat gewoon ook maar zo…
De verfijnde, luxe charmes van Quinta do Lago
De verfijnde, luxe charmes van Quinta do Lago
Een golfbal die zacht neerkomt op een perfect gemaaide green, omringd door de Portugese natuur. Rijden langs architectonische kunststukjes die niet misstaan in Hollywoodfilms. Sporten in een…