Bye-bye Dry January: 4 steengoede wintercocktails

Wát keek je ertegenop, en wat ben je blij dat-ie voorbij is: Dry January. Ein-de-lijk kan je weer ongegeneerd zuipen. Ofja, je kan natuurlijk ook eerst een klassiek rood wijntje pakken of gaan voor een goed gebalanceerde cocktail. Wij gaan voor de laatste optie. Omdat het nog steeds winter is – zó koud is het niet – zetten we de beste seizoensgebonden cocktails voor je oprij.

Wintercocktails: er warmpjes bij zitten

Onze eigen cocktailmeester, Albert van Beeck Calkoen, stelde voor ons printmagazine een fijne selectie wintercocktails samen. Nu zijn we verheugd om die hier met je te delen. Dat het nu net februari is, komt helemaal lekker uit.

Wintercocktails, Bye-bye Dry January: 4 steengoede wintercocktails
Foto: Adam Jaime

Intro uit het magazine

Voor onze inspiratie voor winterse cocktails gaan we naar de overkant van Atlantische oceaan, naar the Big Apple. Winters kunnen hier streng zijn en zelfs een stad als New York op z’n knieën dwingen. 

De afgelopen vijftien jaar is hier de cocktailcultuur volledig opnieuw uitgevonden met beroemde bars als PDT, Milk & Honey, Death & Co en Attaboy. In deze periode zijn een aantal mooie nieuwe recepten bedacht, maar aan het begin van de vorige eeuw beleefde New York ook al hoogtijdagen op het gebied van cocktails. We hebben hiervan vier verzameld die zich buitengewoon goed lenen om je bij winterse dagen op te warmen.

Klaar voor wintercocktails? Here we go.

New York Sour

Voor deze cocktail gebruiken we de traditionele whiskey sour als basis, maar we gaan daar een rode wijn – Cotes de Rhone of Beaujolais – aan toevoegen. In elk geval een wijn met een beetje een ruggegraat. Dit maakt de cocktail lekker winters. 

  • 50 ml Bourbon
  • 40 ml vers citroensap
  • 30 ml suikerwater
  • Top af met rode wijn
  • Optioneel: 1 eiwit

 Zo maak je ‘m:

Shake de bourbon, citroensap, suiker en eventueel het eiwit samen met veel ijs. Strain dit in een mooie tumbler met ijsblokjes en top af met rode wijn.

Wintercocktails
Foto: Bigstock

Penicillin

Deze cocktail werd een jaar of dertien geleden bedacht door een Sam Ross van de beroemde bar Milk & Honey en is sindsdien een van de moderne klassiekers. Een mooie combinatie tussen blended Scotch en zeer rokerige Islay whisky, aangevuld met de kruidigheid van honing en gember. 

  • 60 ml Blended Scotch
  • 30 ml citroensap
  • 30 ml gember & honingsiroop*
  • 10 ml Islay whisky

 Zo maak je ‘m:

Shake de whisky, citroensap en siroop in een shaker met veel ijs en schenk uit in een tumbler met ijsblokjes. Schenk de Islay whisky hier nu voorzichtig bovenop, zodat deze erop blijft drijven. Garneer met een schijfje citroen, of meer.

 *Per portie siroop voeg je 20 ml honing en 20 ml water samen met een dun plakje verse gember. Laat, als dit even heeft gekookt, 5 minuten zachtjes pruttelen.

Wintercocktails
Foto: Bigstock

Corenwijn Manhattan

Het is eigenlijk logisch eigen dat een Manhattan met Nederlandse drank wordt gemaakt. Per slot van rekening was dit stukje Amerika ooit in Nederlandse handen. Deze cocktail kan met verschillende soorten vermouth worden gemaakt voor de sweet, dry of perfect variant. Overigens zit de Martinez heel dicht tegen de Manhattan aan, maar die wordt gemaakt met gin. En ik denk dat corenwijn qua smaak dichter bij whiskey ligt, daarom is het dus leuker om in deze twist te gebruiken.

  • 60 ml Corenwijn
  • 30 ml Rode vermouth
  • 2 dashes Angostura Bitters
  • Optioneel: 5 ml Maraschino likeur

 Zo maak je ‘m: 

Stir alle ingrediënten goed tot de shaker echt koud is. Strain dit in een vooraf gekoeld martiniglas en garneer met een zest van sinaasappel.

Wintercocktails
Foto: Bigstock

Dry Martini

Er zijn weinig wintercocktails waar mijn hart sneller van gaat kloppen: de klassieke Martini. Maar let op: hoewel dit recept in principe uit twee ingrediënten bestaat is dit geen makkelijke cocktail. Uitgevonden in het Knickerbocker Hotel in 1912, heeft de cocktail vrienden en vijanden gemaakt en legendes gecreëerd.

Zo wilde Churchill zijn Martini zo droog dat het genoeg was om even naar de fles te kijken tijdens het maken ervan. De variant van James Bond is welhaast de beroemdste, zij het de ‘verkeerde’ manier van maken voor de purist. Een Martini hoort eigenlijk niet geshaked te zijn, maar juist geroerd. Duidelijk het tegenovergestelde van ‘shaken, not stirred’ dus. Een Dry Martini is altijd met gin, anders heet het een ‘Vodka Martini’. Voor de minder ervaren drinker is dit een iets meer toegankelijke variant en als deze dan ook nog geshaked wordt is, door de extra verwatering, de cocktail nog geschikter voor degene die nog moet beginnen met het waarderen van de Martini. 

  • 60 ml London Dry Gin (liefst uit de diepvries)
  • 0 – 30 ml droge vermouth
  • Olijven (let op: zonder vulling)

 Zo maak je ‘m:

Voorbereiding: omdat verdunning hier de grootste factor is, zorg je dat je de gin, het mixing glas en je martini coupe in de diepvries zijn voorgekoeld. Deze pak je pas als je ze nodig hebt. 

Meng de gin met de droge vermouth in een mixing glas gevuld met ijsblokjes. Voor een zeer droge Dry Martini doe je niets tot echt een hele kleine splash in het glas, voor de ‘wet’ variant mag er tot 30 ml vermouth in het glas. Dit roer je tot het echt koud is. Echt koud. Strain dit in een vooraf gekoeld martiniglas en garneer met een prikker met daarop 3 olijven. Zoals ze vroeger zeiden: 1 olijf voor elke slok.

Wintercocktails, Bye-bye Dry January: 4 steengoede wintercocktails
Foto: Bigstock
LEES OOK
Ook HOKA loopt sneakerloafer-wereld binnen
Ook HOKA loopt sneakerloafer-wereld binnen
Welkom in de wereld van de sneakerloafers, Franse Alpenvrienden. Nu HOKA niet meer alleen in de hardloop-scene domineert is het tijd voor de next step. Maak kennis…
Zo maak je van je hobby je werk
Zo maak je van je hobby je werk
We kennen ze allemaal: de 9-tot-5 tijgers die overdag de afgelopen kwartaalcijfers eindeloos analyseren, maar de creatieve schoenen aantrekken zodra ze thuiskomen. Sommigen creëeren dan de mooiste…