Er is bijna niets feestelijker dan champagne. In de laatste week van het jaar worden enkel in Nederland zo’n 2.3 miljoen flessen champagne geopend. De meeste worden geopend door het ontkurken van de fles. Er is echter een mooiere manier om toegang te krijgen tot het vloeibare goud uit de Franse champagne streek, het zogenoemde sabreren.
Zo sabreer je de champagne tijdens Oud & Nieuw
Tijdens het sabreren van een fles champagne open je de fles door de glazen krans waarin de kurk zit van de fles af te slaan. Dit doe je van oudsher met een special sabreersabel. Het is dé klassieke manier voor het openen van champagne. De techniek is – hoe kan het ook anders – afkomstig uit Frankrijk.
Geschiedenis van het sabreren
De kunst van het sabreren van champagne is ontstaan in 1812 onder het bewind van Napoleon, toen hij in oorlog was met de kozakken in het Russiche Smolensk. Het verhaal gaat dat er na het winnen van een slag, de meegebrachte flessen werden geopend met het sabel wat de officieren bij zich droegen. De Cavaleristen van het Frans leger hebben het saberen tot een kunstvorm verheven in Frank. Het Confrérie du Sabre d’Or verspreidt de nobele kunst van het sabreren van champagne. Tot op de dag van vandaag is het heel gebruikelijk om in Frankrijk de fles mousserende wijn op deze manier te openen.
Zo sabreer je de champagne tijdens Oud & Nieuw
Het sabreren van een fles champagne is niet moeilijk maar er zijn een aantal punten waar je op moet letten. Voordat je de champagne gaat sabreren moet je de fles terugkoelen tot 6 graden Celcius. Niet kouder, want dan wordt de fles te bros en kan deze ontploffen in je hand. Vervolgens verwijder je de folie rondom de hals en kurk van de fles. Het champagnesabel mag tijdens zijn weg naar de kurk niets anders raken dan glas.
Houd de fles onder een hoek van dertig graden, waarbij je de duim in de ziel van de fles plaats. Voordat je een ferme klap uitdeelt aan het einde van de flessenhals, haal je het sabel een aantal keer op de gietnaad van de fles om te controleren of er geen oneffenheden in de fles zitten.
Na een aantal keer aanhalen met het sabel, sabreer je de fles en schiet het einde van de hals samen met de kurk van de fles. Zorg er daarbij voor dat je de kurk mikt op een een plek waarbij je niemand kunt raken. De kurk met het stuk glas verlaat de fles met een snelheid van zo’n 160 kilometer per uur. Het is beter om niet te hard uit te halen en het proces een keer te herhalen voordat de fles gecontroleerd afbreekt. Een te harde klap kan de hele fles breken.
Wanneer de hals van de fles netjes recht afbreekt is het onmogelijk dat er glas in de fles achterblijft door de druk op de champagne fles. Een goede sabrage kenmerkt zich door twee kenmerken: Er wordt nauwelijks champagne gemorst en de fles bevat een kaarsrechte snede. Daarbij hoor je een mooie plop.
Niet alleen champagne kun je sabreren
Naast het sabreren van champagne is het ook mogelijk andere mousserende wijnen te ‘onthoofden.’ Cava of prosecco leent zich ook om op deze manier geopend te worden. Ook flessen bier kun je op deze manier openen. Zorg er daarbij voor dat de fles gekoeld is zodat de fles heel blijft tijdens het openen. Het laatste wat je wilt is een flater slaan en een hele fles kapot meppen. Happy New Year.