We moeten zuinig zijn op het klimaat, want…. champagne

Wat past er beter bij een feestelijk moment dan een glas champagne. Precies, een fles.

Er zijn natuurlijk een heleboel andere mousserende wijnen, denk aan cava, prosecco, crémant en ga zo maar door. Volgens de echte puristen is champagne de one and only. Het is echter spannend of we nog jaren kunnen genieten van de Franse wijn. Ook de Champagnestreek wordt net als veel andere gebieden beïnvloed door veranderingen in het klimaat.

Door veranderingen in het klimaat is champagne binnenkort misschien verleden tijd

Net als andere voedselbronnen zijn ook de druiven in de Champagnestreek niet immuun voor grote veranderingen in het klimaat. Aan deze verandering zit twee kanten. De warmere zomers en koelere nachten zorgen ervoor dat champagne nooit eerder zo lekker smaakte. Aan de andere kant weten alle wijnhuizen dat de situatie ieder moment kan omslaan. Een extra reden dus om zuinig te zijn op het klimaat.

Champagne druiven rijpen eerder

De druiven rijpen tegenwoordig veel eerder dan eerst het geval was. Veel wijnboeren hebben hun vakantie in augustus inmiddels moeten verzetten, omdat dan de druiven geoogst moeten worden. De oogst die er in de jaren 2018, 2019 en 2020 was, is ronduit fantastisch volgens lokale wijnboeren. Echter weten ook zij dat de verschuiving in het klimaat ervoor zorgt dat dit binnen tien jaar niet meer het geval zal zijn.

Klimaat Champagne - MANIFY
Foto: Pixabay

Stijging van de temperatuur in de champagne

De gemiddelde temperatuur in de Champagnestreek ligt tussen de tien en elf graden Celsius. Er zijn jaarlijks ongeveer 1800 zonuren, wat er 235 meer dan zijn dertig jaar geleden. De temperatuur is in de afgelopen dertig jaar 1,1 graden Celsius gestegen. Voorspellingen laten zien dat de opwarming van het klimaat in de Champagnestreek gaat zorgen voor extreem koude lentes en hete zomers. Dit gaat het evenwicht verstoren wat deze soort wijn zo uniek maakt. De grootste bedreiging is de nachtvorst voor de champagnedruiven.

Klimaat Champagne - MANIFY
Foto: David Bartus

Klimaatneutraal in 2030

Om de klimaatverandering te vertragen heeft het Comité Champagne de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Dit is in 2011 al begonnen, omdat ze toen al zagen dat het de verkeerde kant op ging. Daarbij zijn ze het gebruik van pesticiden en de bodem- en watervervuiling flink aan het terugdringen. Aangesloten boeren zijn volop bezig om ook de ecologische voetafdruk van hun bedrijf te verlagen. Het uitbannen van de tractoren op brandstof en het logistieke proces milieu vriendelijker maken heeft daarbij de focus. In 2030 moet de Champagnestreek 100 procent milieuvriendelijk zijn. Zo kun jij blijven genieten van het vloeibare goud.

Klimaat Champagne - MANIFY
Foto: Deleece Cook
LEES OOK
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…
Weekend Desires #361
Weekend Desires #361
Een druilerig weekend staat voor de deur. Fleur ‘m op: View this post on Instagram A post shared by Asher Moss (@ashermossofficial) View this post on Instagram…