Zo kies je wijn als een echte wijnkenner!

Wijn uitkiezen, het blijft lastig. Want wanneer weet je of het een goede wijn is? Waar moet je op letten? Welke wijn past waar bij? We legden een lijntje met Richard van Beers van The Dukes of Wine en zochten het voor je uit. Dat is toch altijd handig als je indruk wil maken tijdens een zakelijk diner of een date.

Het belangrijkste bij het kiezen van wijn is smaak. Goede wijn is objectief maar of jij de wijn ook lekker vindt, is subjectief. Daarom is het een kwestie van proeven, proeven, proeven wat jij persoonlijk goed vindt smaken. Maar hey, dat vind je vast niet zo erg!

Er zijn een aantal dingen waar je op kan letten wanneer je wijn kiest, zowel in een restaurant als in de supermarkt. Je kan kijken naar de naam, de druifsoort, regio, prijs en het alcoholpercentage. Al deze kenmerken zeggen iets over de wijn.

Druifsoort

Iedereen proeft verschillende druiven anders, naar eigen voorkeur en smaak. Om je toch een richtlijn te geven welke druiven welke kenmerken hebben, hebben we dit op een rijtje gezet:

Wit

Sauvignon Blanc: dit is een droge, frisse druifsoort met tonen van fruit en een beetje gras. De Sauvignon Blanc kan een zuurtje hebben en is geen bewaarwijn, hij smaakt het beste wanneer je hem meteen opdrinkt.
Chardonnay: dit is de bekendste en populairste witte druifsoort ter wereld. De druif is van nature neutraal, waardoor wijnen met deze druifsoort alle kanten op kunnen gaan. Zo kan een Chardonnay heel fris zijn of juist wat voller, naarmate hij langer gerijpt heeft op hout.
Riesling: de Rieslingdruif is erg populair bij veel wijnliefhebbers. Er worden witte wijnen mee gemaakt die lang te bewaren zijn. Deze wijnen zijn vaak wat zuurder en krachtig van smaak.

Rood

Merlot: de merlot is een zeer bekende en veelzijdige druifsoort. Een merlot kan zowel vol en stevig als zacht en zwoel zijn. Kenmerkend is de geur en smaak van kersen. 
Cabernet Sauvignon: 
deze druifsoort is voornamelijk te vinden in wat intensere rode wijnen. De Cabernet Sauvignon is vaak wat pittiger en kruidiger. Je kan hem het beste drinken als hij lekker lang heeft gerijpt op hout.
Shiraz: de shirazdruif kan heel erg in smaak verschillen. Het ligt aan de techniek waarmee de druif is bewerkt of een Shiraz-wijn pittig of juist heel fruitig is.

Uiteraard zijn er nog veel meer druifsoorten te vinden en worden er ook vaak blends gemaakt van verschillende druiven, maar bovenstaande druifsoorten komen het meest voor en kunnen je een goede richtlijn bieden in wat je lekker kan vinden en wat juist niet.

Wijnkenner, Zo kies je wijn als een echte wijnkenner!

Land/regio

Vroeger was het land van herkomst van een wijn heel erg belangrijk. Goede wijnen kwamen uit traditionele landen zoals Frankrijk, Spanje en Italië. Tegenwoordig is ‘de nieuwe wereld’ steeds meer aan het groeien in de wijnwereld. Australië en Nieuw-Zeeland, maar ook Slovenië en zelfs Duitsland produceren steeds meer wijnen van hoge kwaliteit. Door veranderingen in het klimaat en technologieën komen steeds meer andere landen met verrassend mooie wijnen. Laat je dus niet teveel misleiden door de afkomst van een wijn, maar kijk vooral naar welke druif er in welk land gebruikt is.

Waar je wel op kunt letten in deze categorie, is of de wijn een Appellatie (in het Frans: Appellation) draagt. Dit keurmerk wordt gebruikt om aan te geven of een wijn aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. Het is dus een soort wetgeving voor goede wijn. De Appellatie geeft aan of de wijn voldoet aan bepaalde criteria en kan dus gezien worden als garantie voor kwaliteit. Of jij hem lekker vindt is dan weer een ander verhaal, maar je bent verzekerd van good quality. 

Prijs

Wat betaal je nu eigenlijk voor een goede wijn? De prijs van een wijn heeft maar weinig met kwaliteit te maken. Zogenaamde ‘massawijnen’, wijnen die in grote hoeveelheden zijn gemaakt, vaak met moderne machines en die niet lang hebben gerijpt worden vaak verkocht als huiswijn. Deze zijn uiteraard goedkoper en van mindere kwaliteit dan ambachtelijke wijnen, waar de wijnboer vaak handgeplukte druiven gebruikt en de wijn langdurig laat rijpen op een houten tank. Maar vaak wordt de prijs ook gebruikt voor een stukje marketing. Hoe duurder hoe beter, denken mensen vaak onterecht. Daarnaast kan de een genieten van een fles wijn van €20,- terwijl de ander geen verschil proeft met een fles van €6,-. Laat je dus niet teveel beïnvloeden door de prijs!

Wijnkenner, Zo kies je wijn als een echte wijnkenner!

Fles

Zoveel keuze, waarom niet gewoon kiezen voor de fles die er het leukste uit ziet? Ook jij doet dit waarschijnlijk. Want een fles met een leuk etiket zal vast wel lekker zijn, toch? Hm, niet helemaal dus. Het uiterlijk van een fles is de grootste marketingtruc. Kijk bijvoorbeeld naar het verschil tussen massawijnen en ambachtelijke wijnen. Massawijnen zijn geproduceerd om massaal verkocht te worden en worden vaak bedrukt met een leuk etiket. Terwijl ambachtelijke wijngaarden weinig aandacht besteden aan het uiterlijk van de fles, maar vooral een goede wijn willen verkopen. Verder geldt: hoe meer informatie op het etiket te vinden is, hoe beter de wijn vaak is. De wijnboer is trots op zijn wijn en wil laten weten waar het vandaan komt en hoe het gemaakt is.

Het alcoholpercentage is ook te vinden op het etiket. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe voller en zwaarder de wijn. Dit kan je ook merken aan de geur en smaak van de wijn. En waarschijnlijk aan de kater de volgende dag…

Of de wijn van een kruk of draaidop is voorzien maakt voor de kwaliteit niet veel uit. Vroeger werden er alleen maar kurken gebruikt, maar omdat dit zuurstof door kan laten (je hebt vast al eens gehoord van ‘kurk in je wijn’) is dit later veranderd naar een luchtdichte draaidop.

Een goede wijn kiezen blijft moeilijk. Zelfs de beste wijnkenners zullen een wijn eerst moeten proeven voor ze kunnen zeggen of deze lekker is of niet. En dan nog hangt dat af van eigen voorkeur en smaak. Wees daarom nooit bang om een wijn te proeven voor je er een uitkiest. Kijk naar de kleur en ruik er voorzichtig aan, nip daarna een klein slokje en laat de wijn langzaam door je mond walsen. En onthoud, wijn proeven is een vak op zich. Vind je hem lekker? Gewoon bestellen dan!

Wijnkenner, Zo kies je wijn als een echte wijnkenner!

 

LEES OOK
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…
Home-upgrades waar je u tegen zegt
Home-upgrades waar je u tegen zegt
Stilstaand water gaat stinken. Als je lang in jouw appartement, huis of penthouse bivakkeert, ben je soms toe aan vernieuwing. Verhuizen kan dan een oplossing zijn, maar…
Pinterest Drop #71: baseball fashion
Pinterest Drop #71: baseball fashion
Pinterest is een onderschat fenomeen. Deze inspiratiesite heeft alles om jou te inspireren voor een onderdeel van leven: van mode tot interieur en van lifestyle-tips tot reiscontent.…