Een sollicitatiegesprek is geen eenrichtingsverkeer. Als je lastige vraag hebt overleefd, is het ook aan jou om vragen terug te stellen. Dat is juist het moment te shinen. Met de juiste vragen laat je een onweerstaanbare indruk achter. Elk gesprek is anders, maar er zijn een aantal standaardopties die je in elke business kan toepassen. We hebben acht vragen die je aan het eind van een sollicitatiegesprek kan stellen voor je op een rijtje gezet. Nu zit je met één bil al op je nieuwe bureaustoel.
Vragen die je aan het eind van een sollicitatiegesprek kan stellen
1. Wat zijn de belangrijkste dingen – als ik word aangenomen – die ik in mijn eerste drie maanden kan voltooien?
Een taak voltooien is één van de belangrijkste dingen in het bedrijfsleven. Met deze vraag laat je zien dat je meteen aan de slag wil, en dat je denkt in doelen behalen.
2. Is er iets wat ik naar aanleiding van ons gesprek nog kan verduidelijken?
Jij laat niks aan het toeval over. Jouw gesprekspartner heeft de kans gekregen op verduidelijking, plus: je weet zeker dat je niets vergeten bent.
3. Hoe zie je mijn vaardigheden en ervaring passen in de behoeftes van de organisatie?
In het gesprek zijn jouw kennis, ervaring en vaardigheden zéker op tafel gegooid. Door deze vraag te stellen dwing je jouw tegenspeler alvast na te denken over jouw toekomst in het bedrijf.
4. Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?
Stilstaand water gaat stinken. Iedereen wil groeien in het bedrijfsleven, en jij al helemaal. Motivatie om door te groeien komt erg goed over op leidinggevenden. Met deze vraag laat je zien dat jij ermee bezig bent.
5. Waar haalt u persoonlijk veel voldoening uit binnen dit bedrijf?
Het hele gesprek gaat over jou en de vacature waarop jij solliciteert. Interesse tonen in de ander is dan geen overbodige luxe. Daarnaast kom je meteen meer te weten over bedrijfscultuur. Win-win.
6. Hoe worden prestaties doorgaans gemeten en beoordeeld binnen de organisatie?
Je bent niet bang voor beoordelingen. Meten = weten. Hiermee laat je zien dat jij klaar bent om te presteren en dat je niet bang bent voor een stevig gesprek.
7. Wanneer verwacht u uitsluitsel te kunnen geven over deze sollicitatie?
Opdringen is niet nodig, maar je mag wel laten zien dat je serieus bent en dat je weet van aanpakken. Je hebt een strakke planning: liever vandaag dan morgen beginnen.
8. Zou ik u mogen benaderen wanneer er uitsluitsel is over de sollicitatie?
Dit is eigenlijk een truc om de contactgegevens van je gesprekspartner in handen te krijgen. Hierbij kun je vragen om hun visitekaartje, mocht je deze nog niet hebben. Zo kun je na het gesprek een kort bericht sturen om degene waarmee je hebt gesproken te bedanken.
Gefeliciteerd met je nieuwe baan.