Tijdreizen in het adembenemende Dubai

CREDITS: Dubai Tourism

Als je aan iemand vraagt wat het eerste is waar diegene aan denkt bij de stad Dubai, dan krijg je antwoorden zoals: supercars, wolkenkrabbers, gemoderniseerd, fashion, olie, sterrententen en comfort.

Logisch, maar het kan ook anders. Wij hebben de andere kant van deze invloedrijke stad mogen proeven. Er is meer dan enkel de Instagram-plekjes.

Surrealistische contrasten in de stad die Dubai heet

Het is juist een stad vol paradoxen: van hypermodern naar eeuwenoud in slechts een paar stappen. En wij nemen je mee,

, Tijdreizen in het adembenemende <strong>Dubai</strong>Foto: Dubai Tourism

De vaak vergeten historie in een notendop

Vroeger bestond Dubai uit vrijwel alleen maar woestijnduinen. De locals van toen werden Bedouins (Bedwins) genoemd en in Dubai-stad woonden iets meer dan een kleine 100.000 mensen. De voornaamste handel bestond uit parelvisserij en het verkopen van olie. 

Maar vanaf 1971 werd alles anders. Op 2 december 1971 besloot Dubai zich samen te voegen met 6 andere Emiraten (Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain, Fujairah en Ras Al Khaimah). Dit was het ontstaan van de huidige Verenigde Arabische Emiraten. Elk ‘Emiraat’ draait op autonome wijze, maar toch vormen ze samen één land waarvan Abu Dhabi de hoofdstad is. Locals worden sindsdien Emirati’s genoemd. Het aantal toeristen nam in grote getalen toe, en hierdoor ook de groei van de economie. De kamelen en ezels maakten plaats voor touringcars en metro’s en de Emirati’s maakten kennis met expats en toeristen.

Het historische centrum

Een groot deel van het historische centrum is nog intact. Tijdens een bezoek aan dit gebied lijkt het alsof je in een ander land bent neergestreken. Stadsmuren gemaakt van koraalsteen, authentieke theehuizen en ouderwetse moskeeën. Ook heb je de mogelijkheid om rond te struinen over bijvoorbeeld de specerijen-markt. Begin de dag goed met een cultureel ontbijt met een groep Emirati’s, waar je veel leert over de leefregels van deze bevolking.

Kortom, in de schaduw (letterlijk) van de torenhoge wolkenkrabbers, de oneindige files en de honderden hotels die als paddenstoelen uit de grond schieten, kan je kennismaken met de ouderwetse en authentieke kant van Dubai. 

Foto’s: Dubai Tourism

Een metropool bouwen in de zesde versnelling 

Sindsdien gaat het hard. Heel hard. Waar in 1961 de eerste geasfalteerde weg wordt aangelegd, wordt in 2010 de Burj Khalifa geopend; met 828 meter het hoogste gebouw ter wereld. Waar in de jaren ‘60 het hebben van een ezel een teken van rijkdom was, kijkt men nu niet gek op van een matt okergele Aston Martin. Waar in de jaren ‘50 pas het stroomnet wordt aangelegd, vind je 70 jaar later zelfsturende metro’s en heb je bushaltes volledig voorzien van airco. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de Dubai Mall, ‘s werelds grootste winkelcentrum met een oppervlakte van meer dan 200 voetbalvelden, waar je tussen het shoppen door tekeer kan gaan op de ijshockeybaan. En ohja, een skihal in de woestijn kan natuurlijk ook niet ontbreken!

We hebben allemaal weleens SimCity gespeeld achter de computer op zolder. Het doel van dit spel: bouw in zo’n kort mogelijke tijd een zo’n efficiënt mogelijke stad. Dubai heeft SimCity uitgespeeld. In het kwadraat. 

, Tijdreizen in het adembenemende <strong>Dubai</strong>
Foto: Dubai Tourism

Een mengelmoes van culturen

Door de razendsnelle groei van de stad, groeit ook het multiculturele aspect. 90% van alle inwoners bestaat uit expats. Op dit moment telt Dubai meer dan 200 (!) verschillende nationaliteiten. Het is daarom ook niet gek dat Engels de voertaal is in Dubai. 

Veel nationaliteiten betekent ook veel religies. De Islam, het Christendom en het Hindoeïsme zijn in deze volgorde de drie grootste geloofsovertuigingen. Zo zie je veel verschillende gebedshuizen door de hele stad, waarvan 1400 (!) moskeeën. Het is ook niet gek dat bij elke religieuze dag, ongeacht geloof, wordt stilgestaan.

, Tijdreizen in het adembenemende <strong>Dubai</strong>
Foto: Dubai Tourism

Van sterrenhotel naar sterrenhemel

In de stad staan meer dan 2100 hotels, waarvan zo’n 250 vijfsterrenhotels. Je kent het wel: je koffers worden naar de 53e verdieping gebracht in een veel te luxe lift. Eenmaal aangekomen bij de suite worden je kleren nog net niet op alfabetische kleur gehangen. Een ontbijtbuffet met 6 verschillende keukens. Van kaviaar tot wagyu. Een infinity-pool waar je u tegen zegt waarbij je na elke plons een nieuw setje handdoeken krijgt. Gelijk heb je, want je bent immers in Dubai.

Maar het kan ook anders. Heel anders. Even weg van alle drukte, de Ferrari’s en de billboards zo groot als een rugbyveld. Op slechts 45 minuten rijden ligt de Dubai Desert Conservation Reserve, een beschermd natuurgebied waar vroeger de Bedouins van plek naar plek trokken. Het reservaat geldt nu als natuurlijke grens met Oman

Tegenwoordig vind je hier een handje vol gecertificeerde bedrijven die accommodaties hebben gebouwd. Zo ook Sand Sherpa. Een team van getrainde rangers laat je een geheel andere kant van Dubai ervaren. Geen hotelkamer met airco en roomservice, maar een daktent boven op een truck. Geen politiesirenes, maar het scherpe gezang van duizenden krekels onder een kristalheldere sterrenhemel. Geen Rolls Royce Phantom, maar wilde oryxen die in de vroege ochtend door het kamp lopen. Geen animatieshow bij een beachclub, maar een schorpioenen-safari voordat het kampvuur wordt aangestoken. Klim een zandduin op en geniet van de adembenemende zonsopgang. En dat op nog geen uurtje rijden van Downtown Dubai. Onwerkelijk.

Dubai, een stad van uitersten. Met aan de ene kant de terechte stereotypen zoals de supercars en de miljoenen toeristen, maar aan de andere kant ook de kleurrijke historie van de stad. Met links de elftallen aan hijskranen en rechts de woestijn waar rust heerst.

Source:
Dubai Tourism
LEES OOK
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Presenteren is een beetje als een ritje in de meest angstaanjagende achtbaan ter wereld maar dan zonder de opwinding. Kortom, het is gewoon helemaal ruk. 5 tips…