Het is een bucketlistdingetje voor iedere reis- en natuurliefhebber: een safaritour maken in South Africa. De ongekende wild life scene is een werelds begrip en daar is geen speld tussen te krijgen.
Natuurlijk gaat het voor veel mensen om de Big Five, en terecht, maar men, er is zó veel meer. En op zó veel manieren te ontdekken. Alleen al in het bekende Kruger National Park vind je al 114 soorten reptielen, 147 verschillende zoogdier- soorten, 250 wild dogs, 508 vogelsoorten, 337 verschillende soorten bomen, zestien ecologische zones en zeven rivieren. Ter info: dit is één van de 21 nationale parken. Klein besefmomentje.
Safari in Zuid-Afrika: zo pak je het net even anders aan
Nu we toch zo lekker bezig zijn met cijfers, pakken we nog even door. We nemen je mee op tour naar vijf unieke mogelijkheden om je Zuid-Afrika-reis naar een ongekend hoog niveau te tillen. Noem het de Big Five, maar dan net effe anders. Pro tip: naast deze tips vind je hier een kaart van Zuid-Afrika met de beste local tips die je jezelf kunt bedenken.
Maak van de Big Five de Big Seven (of zelfs de Big Nine)
De Big Five spotten is dus een ding. We gebruiken het niet voor niets in de titel van dit artikel. Toch doen we daar veel andere dieren een beetje mee tekort en in het Addo Elephant Park kun je dat goedmaken. Hier zijn namelijk naast de Big Five, olifant, luipaard, leeuw, neushoorn, en buffel, ook jachtluipaarden en Afrikaanse wilde honden de baas. Daardoor kun je spreken van een heuse Big Seven.
Maar zélfs dat is niet genoeg. Het national park waar meer dan 600 olifanten leven (what’s in the name) ligt namelijk aan de Indische Oceaan. Daar kun je walvissen en witte haaien spotten tijdens een marina eco tour. Van Big Five, naar Big Seven, naar Big Nine. En iedereen zal raar opkijken als je thuis vertelt dat je op safari een witte haai hebt gezien…
Hot air balloon safari
Dóór een natuurreservaat rijden is al een beleving op zich, maar eroverheen gaat alles te boven. Dat doe je in Zuid-Afrika door een safaritour te maken in een hot air balloon. Een shout-out naar onze vrienden van The Outdoors, want die kwamen op de proppen met deze tip. Bij zonsopkomst vlieg je de lucht en vervolgens zie je dingen waar natuurfilms niet tegenop kunnen. Het mooie is dat je de dieren toch goed kan checken tijdens je vlucht: ‘De dieren zijn de luchtballon wel gewend en dankzij het geredelijk geruisloos vliegen, vlieg je redelijk dicht over ze heen.’
Dit is echt even andere ‘Rusk’ (typische Zuid-Afrikaanse koekjes).
Private game reserves in plaats van nationale parken
Nationale parken dus in overvloed, maar wat jouw safarireis net iets unieker kan maken: private game reserves. Deze parken hebben allemaal hun eigen natuurbeheerprogramma’s en worden beheerd en gefinancierd door particulieren. Hier mag je nóóit alleen rondrijden: je gaat altijd met een ranger op pad. Of zelfs met een spoorzoeker ga je oog in oog komen de mooiste dieren ter wereld. Tussen de privéparken wordt vaak onderling geruild om gezonde populaties aan dieren te behouden. Zo krijg jij de ultieme kans om buffels, jachtluipaarden en giraffen te spotten. Op een rustige, voor jou uitgestippelde manier.
Wakker worden in stijl, en tussen wild life
Voortbordurend op het vorige: in nationale parken draait het vaak om basic comfort als je er wil slapen. Maar private game reserves blinken juist uit in luxe-accomodaties met zwembaden, wijnproeverijen en exquise keukens. Dit soort privélodges ademen pure vrijheid en laten je echt genieten in optima forma. En dat allemaal terwijl je tussen wild life bivakkeert. Je espresso smaakt toch net wat lekkerder met uitzicht op zebra’s. Yoghurt met vers fruit is toch net iets beter met een kudde sprintende antilopen voor je neus. En ’s avonds smaakt je wijntje op zijn állerbest tijdens zonsondergang, met op de achtergrond mythische olifanten op een uitgestrekte vlakte.
Nachtsafari
De meeste safari’s vinden in de ochtend plaats, als de bush ontwaakt. En aan het eind van de dag (tijdens de sundowner) wordt er afgesloten met een drankje terwijl je kijkt naar de bloedrode zon. Onbeschrijflijk mooi, maar je kan het nóg verder trekken: door een nachtsafari te maken. In het donker ga je met een ranger zoeken naar dieren die juist ’s nachts actief zijn. Naar glinsterende ogen, ritselende bosjes en de echo van slaapgeluiden. Bijvoorbeeld van een cheeta die ’s nachts van de ene prooi naar de andere sluipt.
Ondanks dat we een Big Five hebben opgesteld, is er, zoals ook al aangegeven, nog véél, véél meer te ontdekken in Zuid-Afrika. En dat leer je van de locals. Hier vind je de beste local tips van Zuid-Afrika op één kaart. Geloof ons: het is de allerbeste manier om één van de meest diverse landen ter wereld te ontdekken.