Voor een prikkie een weekend naar Berlijn om daar de bloemetjes buiten te zetten. Of een maand lang naar Azië met je backpack. Vliegen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Binnen een dag sta je waar dan ook ter wereld. Voor Elon Musk en zijn SpaceX is dat alleen niet genoeg. Vanaf 2021 kun je met de Starship mee naar de maan. En geen zorgen, SpaceX zet je na de maan vlucht ook weer met twee voeten op aarde.
Vanaf 2021 kun je met SpaceX naar de maan
De vice president van commerciële verkopen van SpaceX, Jonathan Hofeller, heeft in Jakarta laten weten dat het bedrijf in 2021 wil beginnen met de eerste commerciële vluchten. Op dit moment zijn ze bezig met zogenaamde ‘hops‘, waarbij ze de Starship maar enkele centimeters laten opstijgen. Eind dit jaar moet het ruimteschip zo ver zijn doorontwikkeld, dat het een rondje kan maken rondom de aarde. SpaceX kennende zal ook dit een waar spektakel worden!
Eerste commerciële vlucht
Nadat de testvluchten zijn afgerond, moet de eerste commerciële vlucht begin 2021 vertrekken. Deze eerste vlucht zal echter niet worden gevlogen met mensen aan boord, maar waarschijnlijk met een telecommunicatie satelliet. De raketten ‘Heavy Falcon’ en ‘Falcon 9‘ die nu veel worden gebruikt door SpaceX voor de bevoorrading van ISS zullen niet worden ingezet voor deze commerciële vluchten. Het doorontwikkelen van de twee herbruikbare nieuwe modellen van SpaceX moet eind 2020 zijn afgerond.
Herbruikbare raketten
De ruimteschepen die op dit moment door SpaceX worden ontwikkeld, de ‘Super Heavy‘ en ‘Starship‘ zijn straks volledig herbruikbaar. De prijs voor een retourtje naar de ruimte is nu zo’n 50 miljoen dollar. Dat is al twaalf miljoen dollar minder dan eerst. Een ticket naar de ruimte zal in de toekomst alleen maar goedkoper worden, aldus Musk.
Politiek
SpaceX zal overigens wel moeten opschieten met het ambitieuze plan. Als de president Trump een tweede termijn mag uitzitten kunnen de plannen waarschijnlijk doorgaan tot 2024. Of de volgende president ruimte-toerisme toestaat is maar de vraag. Tot dan kijken wij uit naar de ontwikkelingen.