De Italianen hebben overal een mening over – en toeristen staan bovenaan hun lijstje. Gedraag jij je niet naar hun standaarden en onbeschreven regels? Non bene…
Zeker als het gaat om een drankje nuttigen willen ze nog weleens hun eigen regeltjes hebben. De Italianen wél te vriend houden? Keep reading.
Een Italiaans drankje nuttigen zonder boze blikken
We vallen als Nederlanders gegarandeerd op tussen de Italianen, maar ons gedrag kunnen we aanpassen. Dus om niet té erg op te vallen tussen de locals, moet je je gedragen als één van hen. Goed, de cappuccinoregel ken je, en dat sommige gerechten niet bedoeld zijn om te delen (pasta) weet je ook. Maar als het aankomt op een drankje doen, zijn er ook nog eens (standaard)regels.
Ze staan misschien wel bekend om hun temperament, maar stiekem zijn de Italianen hartstikke beleefd. Lees maar mee.

Ze kennen niet het fenomeen ‘vlug een biertje doen’
‘Geduld is een schone zaak’ mag dan een Nederlandse uitspraak zijn, maar écht geduldig zijn we vaak niet. Italianen daarentegen leven volledig op hun eigen tempo. Verwacht dus niet dat je afspraak stipt op tijd is of dat je Birra Moretti direct op tafel verschijnt. De Italianen houden echt geen rekening met jouw agenda. Plan je dagen dus niet te vol en reken niet op een snelle lunch of een vlug biertje. Vraag ook zeker niet waar het eten of drinken blijft in een restaurant. Grote kans dat je het dan helemaal niet meer krijgt.
Nóg ééntje dan? Nee, doe maar niet
Natuurlijk houden de Italianen van hun alcohol en zijn ze niet onbekend met bier en wijn. Wij Nederlanders zijn dan ook zeker niet bang voor een paar (of meer) biertjes op z’n tijd. Maar de Italianen weten wanneer ze moeten stoppen. En, uhm, wij Nederlanders niet altijd… Het wordt dan ook echt niet op prijs gesteld als een paar dronken toeristen een restaurant in lopen. De kans dat je nog ergens mag gaan zitten om te eten is minimaal. De Italianen zijn op hun best wanneer ze allegro zijn, oftewel: aangeschoten. Stoppen op je hoogtepunt? Daar kunnen wij nog wat van leren.

Wijn bij pizza?!
Ooit waren we in Trentino op persreis. En daar leerden dat er eigenlijk nooit wijn bij pizza wordt gedronken. Dit gebeurde er:
Naast activiteiten als paardrijden en een bare-footwandeling (wie had dat ooit gedacht), zochten we ook een bekendere plaats in Trentino op: een pizzeria. Met de traditionele architectuur op de achtergrond en hardwerkende bakkers binnen, lieten we ons adviseren. Er stonden veel lokale pizza’s op het menu en ook lokale biertjes op de kaart. Toch kriebelde het bij ons Nederlanders: bij het eten pakken we een mooie glas wijn, óók bij pizza. Jenni van Trentino Marketing keek me met grote, bruine ogen aan: ‘Wijn? Bij pizza?!’ Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Hier wordt bij pizza bier gedronken.’
Het was duidelijk. Dat hoort niet. Toch apart, want Instagrams algoritme laat vaak nonchalant genomen foto’s zien van pizzadozen met glazen rode wijn op het strand, geschoten met zonsonderdang om eigenlijk de kracht van het niet-perfecte plaatje te vieren. Enfin, volgens de Italiaanse Jenni kan het dus echt niet. Daarin krijgt ze overigens ook bijval van culinair journalist Onno Kleyn.
Neemt niet weg dat er gewoon wijn werd besteld en ook zij eraan moest geloven. De serveerster schonk de wijn in haar glas en ze mompelde zacht: ‘Zo, dit is dus de eerste keer.’
