Gletsjers zijn bijzondere natuurverschijnselen. Gevormd door dikke lagen sneeuw, die door hun eigen gewicht in elkaar gedrukt worden tot ijs. Als die lagen sneeuw te dik zijn om in de zomer te smelten, vormt er langzaam een gletsjer. Een kenmerk van gletsjers is dat ze door hun eigen gewicht bewegen, als een soort heel langzaam stromende rivier. Als je elk jaar een foto zou nemen van dezelfde gletsjer zou je deze verandering goed kunnen zien.
Franz Josef gletsjer
In Nieuw-Zeeland zijn er maar liefst 3000 (!) van die gletsjers te vinden. In allerlei soorten en maten. Groot, klein, relatief plat en andere weer heel steil. De meeste zijn onbekend, ergens in the middle-of-nowhere en zijn niet te bereiken vanaf de bewoonde wereld. Maar de Franz Josef Glacier is een uitzondering op deze regel. Jaarlijks trekt het kleine stadje Franz Josef, aan de westkust van het zuidereiland van Nieuw-Zeeland, duizenden toeristen aan om de gelijknamige gletsjer te bezoeken. Wat maakt deze gletsjer zo bijzonder? Dat zullen we verklappen. Het is de steilste gletsjer in de hele wereld die jij met een commerciële tour kunt bezoeken.
De HELI- HIKE
Het is dus een tour. Je kunt deze gletsjer helaas niet zelf beklimmen. In de eerste plaats omdat het een hele onderneming is om er vanaf de grond heen te lopen en twee omdat het gevaarlijk is. Er zijn al mensen verpletterd door afgebrokkelde stukken ijs. Omdat de gletsjer heel langzaam smelt, kan dit op ieder ogenblik bij iedereen gebeuren! Hoe kom je er dan? Heel cool, met de helikopter. Je boekt een zogenaamde ‘heli-hike’. Eerst wordt er kort uitgelegd wat de bedoeling is en daarna word je in de juiste gear gehesen. Vervolgens word je in het dal naast het stadje Franz Josef opgepikt met de helikopter, waarna je na ongeveer 10 minuten op het midden van de gletsjer land.
Omdat je op spiegelglad ijs staat bind je eerste je crampons onder je schoenen, daar zitten stevige ijzeren punten onder zodat je niet uitglijdt. Dan hike je in drie uur een grote cirkel over de gletsjer, je klimt via de ene kant omhoog en via de andere omlaag. De gids heeft een grote bijl bij zich, omdat het pad op de gletsjer steeds moet worden onderhouden, dus soms worden voor je neus treden in het ijs gehakt. Erg gaaf om te zien en mee te maken. Ook krijg je van alles verteld over de gletsjer, het ontstaan en waarom je dit fenomeen in 20 jaar misschien niet meer kunt zien. Als je dan weer terug bent bij het helikopter platform, word je opgehaald en sta je tussen de 10 en 15 minuten weer beneden in het dal en besef je pas voor het eerst wat je net eigenlijk hebt gedaan.
Andere dingen die je moet weten over deze tour
- Het is vrij prijzig, vooral door de helikopter vlucht, maar zeker wel de moeite waard.
- Deze activiteit is enorm afhankelijk van het weer. In dit gebied regent het ongeveer 200-250 dagen per jaar. De kans dat jouw trip dus doorgaat, is niet altijd even groot. Als je dan toch eenmaal opstijgt dan is dat al de helft van het plezier!
- Het is een tour, je hebt een gids en een groep mensen om je heen. Omdat het bedrijf jouw veiligheid moet kunnen waarborgen, zijn ze streng op het feit dat je op het door hun aangelegde pad moet blijven. Van het pad afgaan wordt daarom niet gewaardeerd.
- Als je toffe beelden wilt zien van deze activiteit, check dan het filmpje onderaan het artikel – duurt maar 1 minuut!