5 Gouden tips voor als je totaal niet met geld om kan gaan

CREDITS: Jeremy Paige

Op de een of andere manier verdwijnt er bij jou vaak meer geld dan er binnenkomt. Best vreemd, want je hebt geen idee waaraan. Is het de uitpuilende kast of is het jouw alter ego also known as het drankorgel? Waar het geld ook naartoe gaat, je bent het erover eens dat het lastig te monitoren. Je hebt al vaker bedacht om dit beter bij te houden, maar nu is het echt tijd. Voortaan meer geld sparen en je spaarcenten uitgeven aan nuttige dingen. Time to grow up! 

Zo houd jij onder aan de streep meer geld over

1. Besparen door helder overzicht

Een goed begin is om een duidelijk overzicht te krijgen van al je vaste lasten. Hierdoor krijg je een beeld van wat er maandelijks uitgaat en weet je dus ook wat je iedere maand in het laatje moet brengen. Dit overzicht kan je ouderwets maken met pen en papier, maar je kan ook gebruiken maken van een gratis personal finance app als Dyme, die overzichtelijk laat zien wat je lopende abonnementen kosten. Heel handig in de huidige maatschappij! 

Hierbij worden je terugkerende kosten veilig en snel uit je bankschriften geïmporteerd. Deze worden geplaatst in één helder overzicht. Je krijgt inzicht in onnodige abonnementen en kunt die vervolgens handig opzeggen. Door deze inzichten worden er heel wat euro’s bespaard. Het fijnste: daarvoor hoef je weinig moeite te doen.

Daarnaast geven ook apps als Grip, van ABN AMRO, een duidelijk overzicht naar waar jouw euro’s allemaal naar toe gaan.

2. Vaste lasten via een aparte rekening

Hoe makkelijk zou het leven zijn als je géén vaste lasten had? Je hebt het je vast wel eens voorgesteld. Eén hele simpele truc kan je dit gevoel ten alle tijden geven. Open een extra lopende rekening waar letterlijk álle vaste lasten vanaf worden geschreven. Stort hier op de dag van je salaris met een periodieke overboeking een vast bedrag op, waarmee je deze kosten kan dekken en alles wat je over hebt is vrij op te maken. Nooit hoef je je af te vragen of er wel voldoende op de rekening staat omdat de huur of je sport-abonnement worden afgeschreven. Simpel, maar geeft je een enorm gevoel van vrijheid.

3. Spaardoelen stellen

Als jij iets wilt bereiken is het belangrijk om een doel in zicht te hebben. Uit onderzoek blijkt dat sparen zonder doel meestal een stuk minder succesvol is. Al het geld dat jij spaart, kan uiteindelijk uitgegeven worden aan iets waardevols. Voor de één is het een verre reis en voor de ander een nieuwe auto.

Bij de meeste rekeningen kan je erg makkelijk een spaardoel aanmaken. Hiermee zie je in één oogopslag waarvoor jij je geld opzij zet en kan je controleren of je genoeg spaart. Je geeft van te voren aan hoeveel je moet sparen voor jouw persoonlijk doel en hoe snel dit bereikt dient te worden. Een methode die voor velen erg motiverend werkt!

Daarnaast is een spaardoel bij jouw rekening erg handig voor terugkerende uitgaven. Zo heb je vaak geen overzicht hoeveel je aan kleding of festivals uitgeeft. Door hiervoor maandelijks een bepaald bedrag opzij te zetten, weet je wat je iedere maand kan uitgeven. Maak bijvoorbeeld een spaardoel voor ‘kleding’ waar maandelijks €200 wordt bijgestort. Dit bedrag kan je iedere maand uitgeven of je spaart meerdere maanden voor een groter doel. Neem afscheid van die uitpuilende kledingkast.

omgaan met geld
Foto: Erik Mcleanr

4. Spaarrekening bij andere bank

Grote kans dat jij jouw spaarrekening onder je lopende rekening hebt hangen. Niet echt verstandig, aangezien geld overboeken hierdoor erg makkelijk gaat. Impulsaankoop? Even geld van de spaarrekening naar de lopende rekening overzetten en je kan jouw aankoop doen. Het is daarom beter om een spaarrekening te openen bij een andere bank. Hierdoor duurt het langer voordat het geld is overgeboekt naar je lopende rekening. Met andere woorden: meer tijd om na te denken dat die ene impulsaankoop toch niet zo’n goed idee is. Je zal voortaan meer geld sparen!

Er is geen limiet verbonden aan het aantal spaarrekeningen die je mag hebben. Het is echter niet verstandig om te veel rekeningen te hebben. Hierdoor kan het erg onoverzichtelijk worden en dat is juist hetgeen waar je niet op zit te wachten. Meerdere spaarrekeningen zijn wel handig voor jouw verschillende spaardoelen. Heb je een doel voor de lange termijn? Dan is een spaardeposito geschikt. Je zet hiermee geld voor een aantal maanden of jaren vast. Vervolgens krijg je een relatief hoge spaarrente. Als je doelen hebt voor op de korte termijn, is een vrij opneembare spaarrekening een verstandigere keuze. Je kan dan op ieder moment geld storten of opnemen. Kies daarom via een vergelijkingssite een spaarrekening uit die aansluit bij jouw voorwaarden!

5. Onderhandelen

In het buitenland is het vaak de normale gang van zaken. Je loopt over een markt en dingt overal bij af. Geen deal? Dan loop je weg bij het kraampje, aangezien je het bij de buren ook kunt kopen. De verkoper weet dat maar al te goed en fluit je terug. Hij schud je de hand en je hebt het product uiteindelijk voor minder geld bemachtigd. Dát is pas omgaan met geld.

Nu kan je in Nederland niet zomaar afdingen in de supermarkt, maar je kan het zeker wel toepassen bij andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan je telefoon-, televisie– en internet provider. Zij willen je maar al te graag als klant behouden. Als jij zegt dat je van plan bent over te stappen naar een goedkopere provider, komen zij opeens met een andere aanbieding. Sta sterk in je schoenen, neem niet genoegen met een ‘nee’ en bespaar zo heel wat geld op abonnementen. Op die manier ben jij uiteindelijk the king in meer geld sparen!

omgaan met geld
Foto: Jonathan Saavedra

LEES OOK
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Presenteren is een beetje als een ritje in de meest angstaanjagende achtbaan ter wereld maar dan zonder de opwinding. Kortom, het is gewoon helemaal ruk. 5 tips…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…