Steeds meer mensen zien een tiny house als de perfecte oplossing. Het is een relatief goedkoop vrijstaand huis van maximaal 50 vierkante meter met weinig onkosten. Maar vergis je niet, want een tiny house kan ook zomaar veel geld kosten. Om je een idee te geven van de mogelijke kosten hebben we de belangrijkste kenmerken op een rijtje gezet.
Alles wat je moet weten voor je eigen tiny house
Als je alleen voor het geld kleiner gaat wonen dan ga je het niet lang volhouden. Tiny living gaat verder dan alleen maar kosten besparen. Het is een manier van leven die bij je moet passen. Je woont dichter bij de natuur en het milieu wil je zo min mogelijk belasten. Dit doe je door eenvoudiger te gaan leven. Een mooie boodschap vanuit jou, maar je zal wel overal rekening mee moeten houden. Daarbij komt dat je genoegen moet nemen met minder spullen aangezien je minder plek hebt.
Bouw
Deze nieuwe woonvorm, tiny living, is een filosofie die je moet uitdragen. De meeste woningen zijn maximaal 50 vierkante meter. Je kan de keuze maken om het op een fundering te plaatsen of op wielen. Veel liefhebbers plaatsen hun tiny house op wielen om makkelijk te kunnen verplaatsen als dat nodig is.
De bouw van je nieuwe kleine paleis kun je natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Als je zelf aan de slag gaat met gerecyclede materialen dat kan het voordelig zijn. Zelfbouwers komen met een beetje passen en meten meestal uit bij €25.000,-. Mocht je een tiny house kant en klaar willen kopen dan kom je snel boven de €50.000,- uit.
In de tiny house-community worden cursussen aangeboden om zelf je huis te bouwen. Of het nu gaat om zelfbouw of een huisje kopen, het is van belang om te bepalen hoe zelfvoorzienend jij wilt gaan wonen. Er hangt een ander prijskaartje aan als je jouw eigen stroom wil opwekken, los van de riolering wil zijn en zelf water gaat opvangen om het later weer te gebruiken.
Grond
Waarschijnlijk is het niet de bedoeling dat je in de achtertuin van je schoonouders gaat kamperen. Er moet dus gezocht worden naar een stukje grond. Steeds meer gemeenten zijn bezig met plannen voor speciale stukjes grond waar tiny houses gebouwd mogen worden. Voordat je naar de gemeente stapt is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben waar de grond aan moet voldoen:
- Hoe groot moet het perceel zijn?
- Hoe bereikbaar moet de locatie zijn?
- Met hoeveel personen ga je er wonen?
- Is er een bepaald type landschap waar je wilt wonen?
- Zijn er stedelijke voorzieningen?
Wanneer je eigen grond wilt kopen ben je gewoon afhankelijk van de vraagprijs. Dan zal je ook te maken krijgen met allerlei wetten en regelgevingen. Zoals de regelgeving dat een plek een woonbestemming moet hebben. Dit kan je vinden bij ruimtelijke plannen. In grote steden zijn er ook plekken die werken met ’tijdelijk erfpacht’, je huurt hier dus een stukje grond tegen enkele honderden euro’s.
In een tiny house wonen
Wanneer je besluit om een gewoon huis of appartement te gaan kopen, zul je altijd veel meer geld kwijt zijn dan aan een tiny house. Dit zie je niet alleen terug in de hypotheek, maar ook de aflossing en andere vaste lasten zullen veranderen. Wanneer jij zelfvoorzienend gaat wonen zullen je vaste lasten gaan dalen. Een tiny house verwarmt bijvoorbeeld sneller dan een normaal rijtjeshuis. Je energiekosten zullen lager uitvallen als je genoeg aandacht besteed aan de isolatie.
Je kan ook helemaal off-grid gaan leven, waarbij je afgelosten bent van het riool en het stroomnet. Dan kun je regenwater opvangen en zuiveren, energie opwekken via zonnepanelen in zomer en opslaan in accu’s voor in de wintermaanden. Dit kost aardig wat tijd en moeite, maar het kan wel een hoop geld schelen.
Inrichting
Als jij de perfecte locatie hebt gevonden voor je tiny house kan je beginnen met de bouw. Je kan zelf aan de slag gaan en je creativiteit gebruiken. Een andere optie is om specialisten in te huren. De laatste jaren zijn er ook architecten en aannemers gespecialiseerd in kleine woningen.
Het is namelijk van belang dat jij iedere vierkante meter optimaal benut. Er zijn veel opbergsystemen bedacht met bijvoorbeeld kasten onder je banken of trap. Ook wordt er vaak gebruikgemaakt van een extra verdieping. Zoals een vide om te slapen. Zo ga je de hoogte in en bespaar je ruimte op de slaapkamer.
Voor meer inspiratie kan je de volgende artikelen bekijken: