8[powerkit_alert] Bij Manify zijn wij een groot voorstander van de vrijdagmiddagborrel. Het is dan ook niet voor niets dat wij met ‘Out of office’ jou helpen om het weekend heerlijk in te luiden. Mocht je daar niet bij kunnen zijn, kan je de vrijdagmiddagborrel op je werk uiteraard niet aan je voorbij laten gaan. Vier uur is hét tijdstip dat het bier wordt opengetrokken. Om tien voor vier wordt er nog wat bier bijgehaald, maar dan ontstaat die ene vraag: “Wat moet ik in godsnaam halen?!” No stress, in ‘Tien voor bier‘ geven wij jou iedere week de inspiratie die je nodig hebt om 15.50u.[/powerkit_alert]
Vorige week: IPA
Als een biertype het woord ‘spéciale‘ in zijn naam heeft, moet deze wel speciaal zijn. Ondanks dat het bier niet bij iedereen bekend is, vinden wij het wel een goede reden om eens dieper in te gaan op de spéciale belge. De naam verraadt al de herkomst van het bier. De reden van het brouwen van de spéciale belge is echter veel minder bekend. Ook zal het je doen verbazen welke biermerken je kan rekenen tot het biertype. Jou inspireren doen we zeker met deze editie!
Spéciale belge, wat is er zo ‘spéciale’ aan? | Tien voor bier #8
Het bier ontstond na een wedstrijd die in 1904 is uitgeschreven door de Unie van de Belgische Brouwers. Grote kans dat je ooit langs het gebouw bent gelopen waar zij gevestigd zitten. Je kunt ze namelijk in het Brouwershuis De Gulden Boom vinden op de Grote Markt in Brussel. De wedstrijd was bedoeld om het lokale, dorpse bier van toentertijd waardevoller te maken. Lager (bier) was hiervoor namelijk lange tijd een alleenheerser geweest. In het buitenland begonnen ze kennis te krijgen van bovengistende bieren. Veel makkelijker en daarnaast goedkoper. Door middel van de wedstrijd kon het Belgische bier de strijd aangaan met Britse, Duitse en Tsjechische importbieren.
Het bier werd vervolgens getoond op de Wereldtentoonstelling van 1905 in Luik. Het bier sloeg aan met als gevolg ook heel wat aangeschoten mensen. Brouwers zagen hun kans en maakten in de daaropvolgende jaren een eigen versie. Et voilà, daar is je spéciale belge.
Spéciale kenmerken
Een spéciale belge wordt gekenmerkt door een amberkleurig bier. De sterkte valt over het algemeen mee en schommelt tussen een alcoholpercentage van 5 – 6%. Daarmee is de sterkte vergelijkbaar met pilsener, maar is de smaak van het Belgische bier rijker. Dit is te verklaren door het gebruik van gekarameliseerde mout, mineraalrijk water en zachte aromatische hop. Geen toevoeging maar maïs of moutsuikers, maar een bepalend karakter door de keuze van de giststam.
“Doe mij maar een…”
Special De Ryck
Dit bier wordt gebrouwen in Brouwerij De Ryck in Herzele. Sinds de brouwerij herstartte in 1920 heeft het al aardig wat prijzen in de wacht gesleept. Zo behaalde het in 2006 de bronzen medaille in de categorie Belgian & French Style Ale op de World Beer Cup 2006. Twee jaar later won het opnieuw de bronzen medaille in de categorie Belgian Style Pale Ale. Het licht amberkleurige biertje met een alcoholpercentage van 5,5% is daarom zeker de moeite waard.
De Koninck
Een ander bekend spéciale belge is De Koninck. Het bier wordt gebrouwen door de Antwerpse brouwerij De Koninck. Op het logo van de bieren vind je een hand. Niet zo gek als je bedenkt dat het symbool van Antwerpen ook een hand is. Door het bolvormige glas heeft het bier de bijnaam Antwerpse ‘bolleke’ gekregen. Het amberkleurige biertje met een alcoholpercentage van 5,2% wordt gemaakt van Tsjechische Saaz-hop en honderd procent zuivere mout. Je wilt immers wel weten wat je door je keel giet.
Palm
De bekendste spéciale belge is misschien wel Palm. Niet veel mensen zullen weten dat het onder dit biertype valt. Het bier had eerst de benaming ‘Speciale Palm’ en de koppeling is dan ook sneller gemaakt. In de jaren 2000 heeft hier bier een make-over gekregen, waardoor de naam en het logo veranderde. Het vlotdrinkend amberkleurig bier heeft een alcoholpercentage van 5,2%. De speciale PALM-mouten geven het bier een honingachtige malsheid. Het fruitige gistingsaroma heeft het bier te danken aan de geselecteerde PALM-gist. Doe mij er maar eentje!
Wij proosten er weer op, fijn weekend!