We proberen zo nu en dan gezond te eten. Zo nemen we weleens een smoothie uit de winkel, halen we noten in huis of nemen we expres suikervrije producten. We letten op de calorieën. Supergoed natuurlijk, maar het blijkt dat veel snacks niet zo gezond zijn als we hadden verwacht. Het is tijd om die ‘gezonde’ snacks te leren kennen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.
Van deze snacks dachten we dat het gezond was
Smoothies uit de winkel
Hoe gezond de smoothies ook lijken met de mooie kleuren groen, rood en oranje; zo gezond zijn ze niet. Een smoothie uit de supermarkt heeft bijna nooit de perfecte balans en voeding. De doe-het-zelf-smoothie is toch écht gezonder. De smoothie uit de winkel bevat eigenlijk vaak veel suiker en beschikken vaak over te weinig eiwitten en vetten. Maak dus gewoon lekker je eigen smoothies at home.
Studentenhaver
Studentenhaver is een mengsel van noten, rozijnen, krenten en andere gedroogde vruchten. Wat je niet verwacht is dat het mengsel nog steeds een alarmerende hoeveelheid van suiker bevat. Volgens de Engelsen staat zo’n standaardmix dichterbij snoep dan een voedzame snack. Oké, het is beter dan een zak chips, maar zo gezond is het dus ook weer niet.
Fruitrepen
Eigenlijk zijn fruitrepen een beetje de gezonde versie van Fruittella, althans dat denken we. Repen die gemaakt zijn van 100% fruit zijn vanzelfsprekend gezonder dan de kunstmatige, gekleurde fruitsnoepjes van vroeger. Maar ondanks dat zijn fruitrepen nog steeds enorme sugar bombs. Wil je dus echt gezond eten? Eet dan gewoon een lekker appeltje of een mango of een ananas of een peer of een perzik…
Check ook: 11 fruitsoorten die het best zijn als je wil afvallen
Gezouten noten
Noten staan in de schijf van vijf, dus we gaan ervan uit dat het healthy is. Noten zijn inderdaad gewoon gezond, maar pas op voor gezouten en zoete noten. De met honing geroosterde pinda’s bevatten bijvoorbeeld veel suiker. Hartige noten hebben weer een hoog gehalte van natrium. Kies dus voorzichtig ‘These Nuts’ uit.
Chocolade- of yoghurtnoten
Het lijkt natuurlijk supergezond als je noten eet. Zo’n snoep laagje eroverheen zal dan waarschijnlijk niet zo erg zijn. Maar het is toch niet zo gezond als je denkt. Het is ook nog eens vaak voorzien van toegevoegde suikers. Dat is een no-go. Eigenlijk ben je gewoon aan het snoepen, zie het als candy in disguise.
Proteïnerepen en mueslirepen
Bij allebei gaan we er natuurlijk vanuit dat het kerngezond is. Niet gek als je op elke sportsite proteïnerepen tegenkomt. Het kan je helpen bij het opbouwen van spieren. Maar daarbij neem je ook veel suiker tot je. En als er bijna geen suiker in is verwerkt, dan zit er vaak kunstmatige zoetstof in. Even slecht. Wil je die spieren opbouwen? Eet dan gewoon lekker veel eieren en kipfilet. Dan kom je ook wel aan je eiwitten.
Magnetron-popcorn
Netflix staat aan en je hebt weer een killer van een film uitgekozen. Natuurlijk houden we ervan om tijdens de film te genieten van snacks. Daarom kiezen we voor de healthy option: popcorn. Het klopt dat popcorn best gezond is, maar magnetron popcorn daarentegen zéker niet. Hier zitten vaak schadelijke transvetten in. Let dus op als er gehydrogeneerd op de verpakking staat. Dan sta je op het punt om de plank volledig mis te slaan.
Gedroogd fruit
In principe is gedroogd fruit best oké. Maar bij gedroogd fruit is er wel sprake van matiging. Het is niet zo verzadigd als echt fruit en daarom mik je snel veel te veel gedroogd fruit naar binnen.
Suikervrije snoep en vetvrije koekjes
Suikervrij klinkt best prima, toch? Jup, maar dat wil niet zeggen dat het direct gezond is. Kunstmatige zoetstoffen hebben een negatieve invloed op je darmen. Je doet er dus beter aan als je snoep sowieso links laat liggen, en als je jezelf trakteert neem dan gewoon het echte werk.
We denken vaak als er ‘vrij van’ staat, dat er helemaal geen calorieën in deze snacks zitten. Omdat het suiker- of vetvrij is denken we dat we kunnen aanvallen, maar dat is helaas niet zo. Een koekje is eigenlijk gewoon een koekje. Het is sowieso niet gezond, ook niet voor onze cookiemonsters. Dus houd jezelf in toom. Je gaat niet voor niks vier keer in de week sporten.