[powerkit_alert type=white] Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt.
Vorige keer: Darten[/powerkit_alert]
Sigaren roken is een hobby die je het best kunt uitvoeren met een goed glas whisky. De echte Manifiër, ofwel, de man met een optimistische en stijlvolle levensstijl, heeft kennis van sigaren en weet welke soorten hij lekker vind! Wij moedigen deze levensstijl aan waar we kunnen. Daarom ook deze keer in de rubriek Manify Interests: sigaren!
Alles over sigaren
Een echte kerel kan iets vertellen over de geschiedenis van de sigaar, gelukkig is hij vrij kort en eenvoudig.
Geschiedenis van sigaren
De allereerste vorm van tabaksbladeren roken kan worden teruggeleid tot de tijd van de Maya’s. Zij rolden de tabaksbladeren op zo’n manier dat deze konden worden aangestoken en worden opgerookt. Christoffel Columbus had een zelfde aanvaring met ‘fakkel rokende mensen’ op Cuba.
Tijdens de tijd dat de Europese landen koloniën gingen stichten, kwam ook de tabakshandel tot stand. Spanje had de primeur op het gebied van productie, daarna volgden al snel landen als Engeland en Duitsland. Nadat de hype van het sigaren roken Europa volledig had overgenomen volgde er een verbod op het roken van tabak door de Paus en consorten.
De wereld omtrent sigaren is eigenlijk vrij simpel, maar is enorm uitgebreid waardoor hij ingewikkeld lijkt.
Sigaren in een notendop
Een sigaar bestaat eigenlijk uit twee typen tabaksbladeren. De ‘Corojo’ ook wel het dekblad genoemd groeit onder muskietennetten om ze uit de zon te houden. Op deze manier blijft het blad soepel en kan er makkelijker mee gewerkt worden. Daarnaast is er de ‘Criollo’, dit is het vulblad. Deze soort groeit wel gewoon in direct zonlicht en wordt gebruikt om de sigaren mee te vullen. Beide soorten blad hebben invloed op de smaak. Daarom kan er worden gevarieerd in hoeveelheden en soort.
Een tabaksblad heeft maar heel weinig nodig om goed te groeien. Zon, zon en nog eens zon! Heel af en toe een slokje water en de plant groeit als kool! De beste periode om tabak te verbouwen is dan ook na het regenseizoen, vanaf oktober tot en met januari. Overigens kan dit ook prima in je eigen huiskamer, alleen zal hij dan wat minder snel groeien. Als de tabaksplanten 45 dagen oud zijn, worden de toppen er vanaf geknipt. Dit word gedaan zodat er meer bladeren aan de plant kunnen groeien.
De verschillende soorten
Er zijn enorm veel soorten en samen sigaren. Het proeven naar de verschillende smaken laten we graag aan jou over. Over de verschillende soorten leggen we je de basics uit! De dikte van een sigaar staat ook wel bekend als de ‘ringmaat’ van een sigaar. Deze wordt gemeten in inches, je hebt dus een sigaar van 24/64e inch ofwel ongeveer een centimeter dik. De lengte van sigaren word gemeten in millimeters. Er kan eindeloos gevarieerd worden in dikte en lengte.
Er zijn enorm veel verschillende soorten sigaren, wat de beste zijn kunnen wij niet bepalen voor jou maar enkele goede vind je hier!
De sigaar roken
Hoe kun je een sigaar roken zonder voor paal te staan? Eigenlijk kunnen we deze vraag niet beantwoorden zonder eerst uit te leggen hoe je met sigaren om moet gaan. Je kan je sigaar namelijk niet zomaar in de kast rond laten slingeren. Nadat je sigaren hebt gekocht kun je ze natuurlijk het beste oproken. Mocht je besluiten om je sigaar te bewaren? Dan kan je dat het beste in een humidor doen. Een humidor is een kistje wat de vochtigheid en temperatuur reguleert zodat je sigaren in top conditie blijven!
Als je besluit een goede sigaar te gaan roken, moet deze altijd geknipt worden. Een sigaar wordt tijdens de productie afgerold, is hij aan de onderkant dicht. Dit uiteinde knip je eraf, anders kan er geen rook door de sigaar passeren.
Wanneer je de sigaar opsteekt, houd hem dan onder een hoek van 45 graden. Draai rondjes met de sigaar zodat hij mooi geleidelijk warm kan worden, vervolgens kun je trekjes gaan nemen totdat hij goed aan is. Sigaren rook je overigens nooit over je longen, kan je proberen, maar dan hoest je ze eruit.
Let op, een sigaar kan uitgaan, dit merk je waarschijnlijk van zelf. Is hij uitgegaan? Tik de as er dan af en steek hem opnieuw aan met lucifers of een sigarenhoutje. Je steekt sigaren nooit aan met een aansteker, dan sta je sowieso voor paal!
Sigarenfeiten
De hoogste tijd voor enkele feiten over onze, inmiddels grote vriend, de sigaar
- Amerikanen mogen nergens ter wereld een Cubaanse sigaar bezitten.
- Onze kleine kikkerlandje is de grootste sigarenexporteur ter wereld, jaarlijks sturen we zo’n 2 miljard van deze bruine knapen de deur uit.
- De naam ‘sigaar’ is afgeleid van het Spaanse woord ‘girar’ wat ‘draaien’ betekent.
- De meeste arbeiders in Cubaanse sigarenfabrieken worden voorgelezen tijdens hun werkdag.
- De bekendste sigaren rokers van de afgelopen decennia zijn Mr. Winston Churchill en Fidel Castro