Het is algemeen bekend dat we door de coronacrisis minder vaak met iemand het bed in kunnen duiken, maar wist je ook dat dit eigenlijk al jaren gebeurt? Onderzoek wijst uit dat we al jaren veel minder seks hebben.
We hebben dus al jaren massaal minder seks
De Universiteit van Indiana en het Zweeds Karolinska’s Instituut vonden een enorme daling in seksuele actiefheid tussen 2000 en 2018. Volgens het onderzoek is het percentage seksueel inactieve 18 tot 24-jarige mannen gestegen van 18,9 procent tussen 2000 en 2002 tot 30,9 procent tussen 2016 en 2018. Ver voordat de coronacrisis ons seksleven kon bederven dus.
Voor vrouwen zijn de aantallen trouwens iets anders. Vooral in de leeftijdscategorie 25 tot 34 jarigen was een duidelijke daling te zien van seksuele actiefheid.
Maar als het dus niet aan de coronacrisis ligt, waar aan dan wel?
Nou, internet dus. Om het simpel te zeggen, hebben we tegenwoordig ’s avonds meer dingen om te doen. Doordat beide partners bezig zijn met bijvoorbeeld het bijhouden van social media, het kijken van series kijken of een avondje gamen, hebben we minder kansen om een vrijpartijtje te initiëren.
Het feit dat we minder seks hebben blijkt daarnaast onderdeel te zijn van een culturele trend richting een verlaatte ontwikkeling. Jongvolwassenen bereiken tegenwoordig vaker belangrijke mijlpalen later in ’t leven. Denk bijvoorbeeld aan trouwen, een huis kopen of kinderen krijgen. Daarnaast blijken ze nu dus ook minder gehaast te zijn om met iemand het bed in te duiken.
Ook zegt Jean M. Twenge, professor Psychologie op de Universiteit van San Diego, dat het ontbreken van financiële stabiliteit bijdraagt aan die verlaatte ontwikkeling. Het onderzoek gaf aan dat mannen die werkloos zijn, een parttime job of een laag inkomen hebben, meer kans hebben om seksueel inactief te zijn.
Het zou kunnen zijn dat mannen door die redenen minder makkelijk nieuwe mensen ontmoeten, maar Twenge geeft er de volgende reden voor: “Het is moeilijker om te daten en betrokken te zijn bij seks wanneer iemand niet financieel onafhankelijk is van zijn of haar ouders.”
Conclusie: we kunnen de coronacrisis dus niet blamen, het is eigenlijk al jaren bezig. Weer wat geleerd vandaag!