Het komt vaak voor: een leeftijdsverschil in een relatie. Onderzoek heeft uitgewezen dat slechts bij 33% van de relaties de man en vrouw een jaar of minder verschillen. In 52% van alle relaties is de man meer dan twee jaar ouder dan de vrouw. Veruit de meerderheid dus, de vrouw is slechts in 22% van de gevallen ouder dan de man.
Een leeftijdsverschil is dus redelijk normaal, maar wanneer is het verschil nu te groot? Hou jij wel van de jonge mokkeltjes en ben je nieuwsgierig waar je grens ligt? Kennelijk is er dus een vuistregel voor.
Wanneer is een leeftijdsverschil sociaal acceptabel?
Standard Creepiness Rule
Eigenlijk is het heel simpel te berekenen. Er is namelijk een ‘Standard Creepiness Rule’ bedacht door Christian Rudder. De regel? Je kan uitrekenen of het sociaal acceptabel is om een vrouw mee uit te vragen, door je eigen leeftijd te delen door twee en er vervolgens zeven bij op te tellen. Als jij dus 30 bent, mag je volgens de regel alleen daten met een vrouw die 22 jaar of ouder is.
Na bekendmaking van deze regel is er onderzoek gedaan naar de accuraatheid van deze regel. Wat blijkt? Veruit de meeste mannen lijken zich hieraan te houden. Bewust of onbewust. De enige uitzondering waren mannen tussen de 34 en 38 jaar: zij bleken nogal een voorkeur te hebben voor wat jongere hapjes. In hoeverre vrouwen rekening hielden met de Standard Creepiness Rule is niet onderzocht. Het klopt dan ook wel dat er een stuk minder relaties zijn waarbij de vrouw véél ouder is dan de man. In maar 7,6% van de relaties is de vrouw meer dan vier jaar ouder dan de man.
De subjectieve benadering
Voor mensen die niet geloven in het belang van leeftijd, is er natuurlijk nog de subjectieve benadering. Daarbij kijk je eigenlijk gewoon naar de mentaliteit van de vrouw en in hoeverre deze verschilt van je eigen mentaliteit. Op je dertigste een vriendin van 22 kan een groter probleem worden dan op je vijftigste een vriendin van dertig. Het gaat hierbij voornamelijk in welke levensfase je zit. Het kan namelijk behoorlijk lastig zijn wanneer je vriendin nog bezig is met haar studie terwijl jij al een grote kinderwens hebt.
Daarnaast is er nog de generatiekloof: wanneer je vriendin deel uit maakt van een compleet andere generatie dan jijzelf. Hierbij stuit je op problemen als verschillende interesses, geloofsovertuigingen en zelfs gewoon compleet verschillende gewoontes. Ook kan het zijn dat wanneer je écht een jong ding als vriendin hebt, je uithoudingsvermogen, energiepijl en ondernemingslust botsen met die van haar.
Iedereen is anders, een algemene formule is meestal dan ook niet het antwoord. Toch kan het wel een goede maatstaf zijn om een vinger te leggen op wanneer je tegen maatschappelijke normen in gaat. Niet alleen 18+ is namelijk relevant wanneer het gaat over een jongere vrouw. Ondanks dat het er allemaal wat strakker en waarschijnlijk ook lekkerder uitziet bij een jongere vrouw, is het in een goede relatie wel belangrijk dat jullie enigszins op één lijn zitten.