Bewezen: mensen kunnen helemaal niet monogaam zijn

Hoe gelukkig je ook bent met je vriendin, je vraagt je vast wel eens af hoe het met een ander zou zijn. De neiging om daaraan te denken is soms niet te onderdrukken. Dat is niet gek, het is juist heel erg normaal. En dat is niet omdat je een man bent. Monogamie is namelijk gewoon een mythe.

Ook na nieuwe onderzoeken naar het huwelijk en monogamie blijft dezelfde vraag naar boven komen: is monogamie een mythe? Biologische problemen en verschuivingen in wat sociaal geaccepteerd is, zorgen o.a. voor nieuwe redenen waarom we kunnen geloven dat monogaam zijn steeds moeilijker wordt. Maar dat is niet erg, want het is dus helemaal niet de bedoeling dat wij mensen monogaam zijn.

Een kort geschiedenislesje

Volgens de maatschappij is niet meer dan normaal om op den duur een monogame relatie met iemand aan te gaan. Er wordt van je verwacht dat je iemand ontmoet, met diegene trouwt en de rest van je leven samen blijft. Toch zeggen wetenschappers dat dit biologisch gezien helemaal niet ‘normaal’ is. In een onderzoek waar 2500 zoogdieren zijn onderzocht op monogamie, kwam uit dat monogamie iets is wat verzonnen is door ons, mensen. De voorouderlijke toestand van alle zoogdieren is van eenzame individuen. Monogamie zijn is verzonnen door ons eigen sociale systeem!

monogamie, Bewezen: mensen kunnen helemaal niet monogaam zijn
Foto: DisObeyArt

Sociale rechtvaardiging

De reden dat hele huwelijk toch is wat het nu is, gaat om waar het altijd om lijkt te gaan: geld. Het huwelijk zorgde namelijk voor economische kansen. Rijke mannen hadden een middel nodig om hun eigendommen uit te breiden en te behouden. Door zich te binden aan een vruchtbare vrouw, was er meer kans op kinderen en indirect dus meer kans op het uitbreiden en behouden van alle eigendommen.

Als we doorspoelen naar vandaag de dag, zien we dat het huwelijk nog steeds een miljardenindustrie is. Net als wanneer mensen van elkaar scheiden. En vooral dat scheiden gebeurt nog al eens in het Westen. Onderzoek verklaart dit omdat het huwelijk in tegenstrijd staat met de evolutie van de mens. Door de moderne opvattingen over het huwelijk en de drang om monogaam te zijn, wordt de menselijke seksualiteit verstoord. We zijn namelijk helemaal niet gemaakt om monogaam te zijn.

Hoe nu verder?

Voordat je nu naar huis rent om het uit te maken met jouw vriendin of dit artikel misbruikt om toch eens een keer met die knappe collega te rotzooien, denk dan even hieraan: monogamie is een keuze. Hoewel het misschien niet de natuurlijke neiging of evolutionaire voorkeur is, is het wel wenselijk en vooral door veel mensen gewaardeerd.

Je kan het zelfs zo zien dat monogamie een uitdaging is en daarbij iets is waar je veel uit kan halen. Geef het dus niet zomaar op voor een gezellig slippertje, maar bedenk waar je mee bezig bent…

monogamie, Bewezen: mensen kunnen helemaal niet monogaam zijn
Foto: Sweet Ice Cream Photographer
LEES OOK
Pinterest Drop #70: filmsets
Pinterest Drop #70: filmsets
Pinterest is een onderschat fenomeen. Deze inspiratiesite heeft alles om jou te inspireren voor een onderdeel van leven: van mode tot interieur en van lifestyle-tips tot reiscontent.…