Communiceren met je partner gaat lang niet altijd even soepel. Hoewel jij denkt dat je een master bent in je woordkeuze, is de emotionele toon veel belangrijker. Een snauw naar je partner of een sarcastische opmerking kunnen heel wat frustraties bij de ander opwekken. Vervolgens slinger jij een – achteraf niet zo verstandige – opmerking naar het hoofd van je partner. Al snel verzeil je in een verbale oorlog waar de strijdbijl niet snel begraven lijkt te worden. Je dag is direct verpest en je bent zeker niet van plan om als eerste je excuses aan te bieden. De oplossing: verbeter de communicatie in een relatie om zo van die pijnlijke gesprekken af te komen. Yes, please.
Op deze manier verbeter je de communicatie in een relatie
Hoe vaak de geïrriteerde gesprekken ook voorkomen in jouw relatie, je blijft van diegene houden. Behoefte aan liefde en intimiteit is daarom meer dan logisch. Een goede communicatie in een relatie is hier zeker een onderdeel van. Je wilt je gezien, gehoord en begrepen voelen. Als dat niet het geval is, zal jij je emotioneel minder veilig voelen. Hierdoor word je geïrriteerd en kan er wel eens een iets wat onhandige uitspraak uitflappen. Op dat moment voelt het logisch, maar diep van binnen weet je dat het nergens op slaat.
Er worden vaak maar twee opties overwogen bij dit soort situaties. Een deel van de mensen zonderen zich af en weigeren te praten. Ze vluchten naar een veiligere locatie en hebben alleen nog maar oog voor die ene TV-serie. De andere optie is het offensief aangaan tegen de partner. Je vlamt er op los met een verbale aanval.
Druk op die pauze knop
Gelukkiger is er toch nog echt een derde optie: pauzeren. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het zal je relatie in ieder geval goed doen. Voordat je reageert op een bepaalde opmerking is het handig om te pauzeren. Het bloed kookt, maar jij zet het vuur wat lager om zo de discussie te laten afkoelen. Vervolgens spuw jij minder vuur uit je mond en wordt er een betere situatie gecreëerd. Geen woorden uit een opwelling, maar juist een doordachte reactie.
Die pauzering zal ervoor zorgen dat je op adem komt en jij je beseft wat er op dat moment in je gebeurt. Je gevoelens worden beter duidelijk bij de situatie die zich voordoet. Een gepaste reactie is het gevolg. Je hebt daarbij weinig invloed hoe de ander vervolgens reageert, maar door zelf op die pauze knop te drukken zal dit zeker effect hebben op je partner. Pas daarom je woordkeus, maar vooral de tone of voice aan. Op die manier loop je over vele jaren nog steeds samen smoorverliefd rond met een wandelstok. Eind goed, al goed!