Blauwe vinkjes: spannend of schadelijk voor je liefdesleven?

CREDITS: Unsplash - Hannah Busing

Toen de blauwe vinkjes voor WhatsApp verschenen, was de wereld in rep en roer. De een vond het hartstikke fijn en de ander lag bijna aan de beademing van paniek over deze ‘inbreuk op de privacy’.

Ook nu blijft het een belangrijke pion in het kat- en muisspel dat daten is. Zelfs relaties zijn soms niet bestand tegen het effect van deze leesbewijzen. Want wat brengt het eigenlijk teweeg om iemand een tijdje op onbeantwoord te laten? Is het een goede sensatiemaker of zijn blauwe vinkjes funest voor je liefdesleven? Meerdere relatiedeskundigen bekeken het vraagstuk en de uitkomsten zijn meer dan interessant.

Dit doen blauwe vinkjes voor jouw liefdesleven

Allereerst is het belangrijk om te weten dat onbeantwoorde leesbewijzen verschillende consequenties hebben. Zo zijn uitkomsten van je blauwe gedrag sterk afhankelijk van je positie: ben je aan het daten of al in een relatie? De psychologie is namelijk verschillend voor deze situaties.

blauwe vinkjes, Blauwe vinkjes: spannend of schadelijk voor je liefdesleven?

Spannend bij het daten

Vooral voor de man is de jacht een belangrijk onderdeel van de relatie. Als je aan het daten bent, zijn onbeantwoorde berichten blijkbaar nog niet zo erg. Sterker nog, volgens relatie expert Susan Winter, bouwt het wat spanning op. De ander zoekt dan nog naar bevestiging. Als je niet meteen reageert, blijft de ander nog wat beter zijn best doen.

Door niet direct te reageren op een bericht dat je wel geopend hebt, merkt de ander dat je een leven hebt. Het klinkt flauw, maar niemand wil direct iemands ultieme prioriteit zijn. Dat is, vooral tegenwoordig, gek en iets te veel verantwoordelijkheid.

Maar je begint al snel het spel met elkaar mee te spelen. Reageert zij twee uur niet? Jij kunt er zeker vier overleven zonder haar te berichten. Uiteindelijk komen jullie misschien nog in het Guinness Book of Records. Dat is waarschijnlijk niet helemaal je doel.

Dit is dus de downfall: degene die het langst niet reageert, heeft zogenaamd de macht. Volgens datingcoach John Keegan is dit eigenlijk ontzettend manipulatief. Het kan dus gebruikt worden als een tool om de spanning mee op te bouwen. Maar wil je uiteindelijk een relatie die gebaseerd is op mindgames? Dat dachten we al.

Gevaarlijk in een relatie

In een relatie zitten er overigens veel meer gevaren voor zulk gedrag. De verwarring, frustratie en andere negatieve emoties kunnen funest zijn voor je relatie. Handelen naar deze emoties kan namelijk uiteindelijk tot ergere conflicten leiden.

Volgens psychologe en relatie expert Madeleine Mason ligt dit vooral aan het zelfbeeld van de desbetreffende persoon. Als je vriendin van nature al onzekerder is, zal een onbeantwoord bericht voor grotere problemen kunnen zorgen. Iemand met een laag zelfbeeld zal zich bijvoorbeeld sneller afgewezen voelen.

Relatiecoach Caroline Franssen geeft aan dat dit ook ligt aan verwachtingspatronen. We weten dat iedereen op een dag zeker twintig keer op hun telefoon kijkt. Dus je verwacht ook (vrij snel) een reactie.

Toch zijn sommigen zich er niet van bewust hoe veeleisend dat stiekem kan zijn. Je weet namelijk niet wat iemand op dat moment bezig houdt. Als het je hoog zit, bel je toch gewoon even?

Blauwe vinkjes uit- of aan zetten?

Voor je gemoedsrust bevelen veel relatiecoaches dan ook aan om de blauwe vinkjes of leesbewijzen uit te zetten. Dit vooral als je er onrustig van wordt natuurlijk. Toch geeft relatiedeskundige Paulien Timmer aan dat dit niet dé oplossing is.

Als je namelijk onrustig en paniekerig wordt van een onbeantwoord bericht is er meer mis in je relatie. Dan kun je de blauwe vinkjes wel uit zetten, maar komt het ergens anders wel weer naar boven.

Bovendien weet je na drie dagen bijna zeker dat iemand je bericht inmiddels al wel heeft gelezen. Sommige mensen reageren nu eenmaal al in hun hoofd zonder het te typen.

blauwe vinkjes, Blauwe vinkjes: spannend of schadelijk voor je liefdesleven?
Foto: Freestock.org

 

LEES OOK
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Presenteren is een beetje als een ritje in de meest angstaanjagende achtbaan ter wereld maar dan zonder de opwinding. Kortom, het is gewoon helemaal ruk. 5 tips…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…