De quarterlife crisis: wat is het en hoe ga je ermee om?

CREDITS: Stephan Louis

We kennen ze allemaal; de man die rond de vijftig opeens een cabrio of sportwagen koopt en een jonger exemplaar inruilt voor zijn vrouw. Ja, we hebben het natuurlijk over de man met een midlife-crisis.

De beste man heeft over de jaren niet de beste naam gekregen. En sinds de jaren ’60 is ook de quarterlife crisis in het leven geroepen. Deze komt vooral voor bij een wat jongere leeftijdsgroep, ongeveer tussen de 20 en 30 jaar.

Het gaat vaak gepaard met besluiteloosheid, eenzaamheid, onzekerheid en keuzestress. Heb je nu elke keer in je hoofd ‘check’ gezegd dan moet je zeker even doorlezen. Een quarterlife crisis wordt vaak gezien als een luxe probleem, een modewoord. Maar onderschat het fenomeen niet, want het komt vaker voor dan je denkt.

Quarterlife Crisis: wat is dat nu eigenlijk?

Een quarterlife crisis is niet hetzelfde als een burn-out of midlife crisis. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zijn mijn talenten? Waar wil ik naartoe? Hoe wil ik dat anderen mij zien en is dat wel wie ik ben? Dit zijn allemaal voorbeelden van vragen waar je je mee bezig houdt als je in een quarterlife crisis zit. Vooral sinds de pandemie hebben veel mensen hier last van gekregen doordat je veel tijd hebt gekregen om na te denken.

Het is opvallend dat met name de succesvolle millennials met een erg sociaal leven in een quaterlife crisis belanden. Dit heeft te maken met meerdere dingen. Om te beginnen leven we in een samenleving waar we de lat voor onszelf steeds hoger leggen. Het is bijna een levensmotto geworden dat je van jezelf eist het allerbeste eruit te halen. Wanneer dit dan niet lijkt te lukken, voelt dit aan als teleurstellend of falen.

quarterlife crisis
Foto: Blake Connally

‘Gemiddeld’ ingeruild voor ‘uitblinken’

Je kent wel de verhalen van je moeder, tante, oma of wie dan ook dat vroeger een simpelere tijd was. De vrouw ging naar de huishoudschool “want het enige recht van de vrouw is het…”. Als je dat nu tegen je meisje zegt krijg je gegarandeerd bonje. De man die ging daarentegen vroeger meteen aan het werk in de fabriek of als melkboer etc. Tegenwoordig zijn er tig studies en specialisaties. Want ja, iedereen moet zo uniek en authentiek mogelijk zijn. Je wordt gedwongen om ingrijpende keuzes te maken wat vaak leidt tot druk, stress en spijt. De quarterlife crisis begint vaak na het afronden van je studie, wanneer je begint met werken. Na al die jaren ben je dan eindelijk klaar en wil je de wereld ontdekken. Zeker voor een starter die zich nog moet bewijzen is dit vaak niet te doen. Toch is dit waar wij voor onszelf de lat leggen. Begrippen als ‘burgerlijk’ en ‘gemiddeld’ zijn ingeruild voor ‘onderscheidend’ en ‘uitblinken’.

Hoe herken je het en wat doe je er aan?

Een burn-out en quarterlife crisis zijn niet hetzelfde, maar er zijn een aantal gemeenschappelijk klachten: vermoeidheid, stress, slapeloosheid en hoofdpijn. Daar waar een quarterlife crisis zich onderscheidt met name de levens- en zingevingsvragen. Teleurstelling in jezelf en het leven in het algemeen. Je voelt een enorme onzekerheid wanneer andere het beter doen dan jij. Niet gekozen alternatieven voelen beter dan je huidig gemaakte keuze. Het zorgt voor eenzaamheid, zelfs wanneer je een sociaal mens bent. Maar er zijn meerdere manier om met een quarterlife crisis om te gaan en om er van af te komen.

Acceptatie en relativeren

Kijk, je moet nu eenmaal keuzes maken in het leven. Of de keuze nu gaat om een grote carrièreswitch maken of de keuze of je nu het vierde biertje wel of niet moet pakken. Wel natuurlijk. Maar goed, houdt altijd in je achterhoofd dat je op veel grote keuzes terug kan komen. Een studie kan je mee stoppen en een baan kan je ontslag van nemen. Het is geen goeie insteek om er zo mee te beginnen maar het verlicht wel de zwaarte van je keuze. Daarbij kan je teleurstellingen nu eenmaal niet voorkomen, want die horen bij het leven. Accepteer ze en blijf er niet te lang bij stil staan.

Flexibiliteit en aanpassing

Een stap terug doen om een sprong te maken. Dingen zijn soms anders dan hoe je ze verwacht had. Stom zou zijn om koppig door te blijven beuken tot dat je hebt bereikt wat je in eerste instantie voor ogen had. Soms kom je er gaandeweg achter dat iets niet bij je past. Zie dit niet als een teleurstelling maar als een vooruitgang. Ja, zet die maar eens op een tegeltje. Nu kun je je koers bijstellen en verder gaan.

quarterlife crisis
Foto: Bigstock

Ben realistisch

Het is goed om jezelf uit te dagen maar blijf realistisch. Niet iedereen kan CEO van een groot bedrijf worden. Het is niet voor niets dat er zo weinig van zijn. Tegen iemand op kijken kan werken als inspiratie, maar probeer niet van jezelf te eisen dat jij de nieuwe Harvey Specter wordt.

Zelfonderzoek

Zelfonderzoek kan op meerder manieren. Thank god voor de informatie die we kunnen vinden op het internet, of soms ook niet. En hoe cliché het ook klinkt, praten helpt. Echter wordt dit vaak nog gezien als een taboe. Toch zullen veel mensen het herkennen. De cijfers laten niet voor niets zien dat 25% van de jongeren last heeft van een quarterlife crisis. Vragen waar jij soms jaren mee in je hoofd zit, kunnen je vrienden of familie misschien wel zo antwoord op geven.

Do your thing

Vergeet de buitenwereld en stop met jezelf te vergelijken met anderen. Het is totaal nutteloos voor je leven.

Sporten

Waar is het niet goed voor? Sporten helpt je gedachtegang stop te zetten en zaken even rustig te overdenken. Het ontspant je lichaam en geest. Plus, met die gains moet je de vrouwen van je afslaan.

quarterlife crisis, <strong>De quarterlife crisis:</strong> wat is het en hoe ga je ermee om?
Foto: Steven Erixon
LEES OOK
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Presenteren is een beetje als een ritje in de meest angstaanjagende achtbaan ter wereld maar dan zonder de opwinding. Kortom, het is gewoon helemaal ruk. 5 tips…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…