Zo vermijd je de meest voorkomende fouten bij push-ups

CREDITS: Sam Owoyemi | Unsplash

Een push-up is misschien wel dé bekendste sportoefening. Je drukt jezelf een keertje meer op dan je maten en je voelt je net The Rock. Bijna iedereen kan wel een paar push-ups. Het ziet er alleen niet bij iedereen hetzelfde uit. De ene gooit z’n achterwerk de lucht in, en de ander lijkt de grond wel te… Ja, je weet wel. Het blijkt dus iets moeilijker te zijn dan je zou verwachten.

Push-ups: zo vermijd je de meest voorkomende fouten

Een juiste uitvoering is belangrijk. Het kan je helpen om je net een paar keer meer omhoog te drukken dan je sportmaatje. En dat wil natuurlijk wat zeggen. Dit zijn de meest voorkomende fouten tijdens push-ups en hoe je deze kunt vermijden.

1. Elleboog hoek

Tijdens het uitvoeren van een push-up hoef je niet breed te lijken, daar doe je het juist voor. Je ellebogen moeten dus niet naar buiten wijzen. Dit kan zorgen voor blessures. Zorg ervoor dat je ellebogen naar binnen worden gedrukt. Houd ze in een hoek van ongeveer 50 graden ten opzichte van je schouders. Zo train je de juiste spieren optimaal en kan je sneller breed worden om indruk te maken op die ene meid.

Push-ups
Foto: Andrea Piacquadio

2. Hand plaatsing

Hierbij is de plaatsing van je handen van groot belang. Je bent misschien geneigd om je handen iets naar binnen te draaien. Ook dit kan voor blessures zorgen. Het laatste wat je je sportschoolmaatjes wilt vertellen is dat je geblesseerd bent geraakt door simpele push-ups. Je handen moeten zich in een natuurlijke positie bevinden, naar voren gericht. Verdeel het gewicht over beide handen en voila. 

3. Gerichte spieren trainen

Push-ups doen lijkt een manier om lompweg veel spieren te trainen. Toch kun je specifieke spiergroepen trainen door kleine aanpassingen in je houding. Door je handen meer onder je ellebogen te plaatsen train je je borstspieren. Als je het tegenovergestelde doet train je je triceps meer. Op die manieren kun je ook specifieke spieren trainen. Ga dus niet blindweg pompen, maar denk na over wat je wilt trainen.

4. Schouders

Je zal na een aantal push-ups moe worden. Voor sommigen is dat 50 of meer, voor anderen houdt het na tien al op. No pain, no gain. Als je moe wordt is het belangrijk om een goede vorm aan te houden. Dit doe je door je schouders naar beneden te trekken, weg van je oren. Dit geeft meer stabiliteit en duwkracht geven. Kun je er nog een paar opdrukkers achteraan plakken.

5. Snelheid

Bij push-ups gaat het niet om de snelheid, maar om de uitvoering. Misschien na tien bier om even stoer te doen is het leuk, maar normaal gesproken niet. De snelheid maakt ook deel uit van de uitvoering. Maak je training niet zwaarder door meer push-ups te doen in een kortere tijd. Neem juist langer de tijd voor je push-ups. Minstens een aantal secondes de tijd voor een push-up zorgt voor een betere training.

Push-ups
Foto: Meagan Stone
LEES OOK
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Presenteren is een beetje als een ritje in de meest angstaanjagende achtbaan ter wereld maar dan zonder de opwinding. Kortom, het is gewoon helemaal ruk. 5 tips…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…