Zeg je roaring twenties dan zeg je The Great Gatsby, Downtown Abbey en Peaky Blinders. En iets dat daar onlosmakelijk mee verbonden is, is een van de tofste en stijlvolste kledingstijlen uit de geschiedenis. Want zichzelf kleden konden de dames en heren in de jaren ’20 wel.
Dit kun je leren van de stijl uit je roaring 20s
Uiteraard moeten we er iets mee. Het zou zonde zijn ons niet te laten inspireren door dit tijdperk van stijlvolle mannen in pak, lange jassen, nette schoenen en een zakhorloge. Dus, maak je op voor een lesje geschiedenis, want dit is wat je kunt leren van de stijl uit de buisende jaren van de roaring twenties.
The power of the suit
We beginnen natuurlijk met de meest voor de hand liggende, het pak. Dit is hét symbool voor de mannelijke kledingstijl uit de roaring twenties en is daarmee de basis van iedere outfit. Of het nu voor overdag of ’s avonds of voor werk of een feestje was, de mannen arriveerden altijd in een pak.
Iets dat de pakken uit de roaring twenties anders maakten dan die uit voorgaande decennia was het materiaal en daarmee de fit. De pakken uit die tijd werden namelijk meestal gemaakt van dikke materialen zoals wol, tweed, angola, flanel en corduroy. Deze stoffen zijn zwaarder dan de stoffen die tegenwoordig gebruikt worden, maar waren toendertijd lichter dan die van voorgaande jaren. Qua kleuren bleven zij vooral bij de klassieke tinten zoals bruin, donker- en mediumblauw, donkergroen en grijstinten.
Als we dan ook iets van de heren uit de 1920s kunnen leren is het wel don’t underestimate the power of the suit. Deze staple hoort in de garderobe van iedere man thuis en mag best eens wat vaker uit de kast getrokken worden. Onze voorvaderen zouden trots op ons zijn.
Press those shirts
Als je foto’s terugkijkt uit de tijd van de roaring twenties valt je waarschijnlijk op dat alle mannen en vrouwen keurig netjes hun outfit op orde hebben. Heb je ooit een foto gezien met een ongesteken kledingstukken? Nee denk het ook niet. Daarom: Stijk. Je. Kleding. Als er iets is waarmee je je outfit zonder veel moeite er beter uit kunt laten zien, is het wel door het te strijken. “The devil is in the details” en de mannen van toen wisten maar al te goed wat dat inhield.
Details
We zeiden het net al, bij de mannen in de roaring twenties hadden de details hoge prioriteit. Daarom kozen zij om hun outfit af te maken bij hun neutrale kleur pak, vaak voor iets kleurrijks. Hetgeen dat ze om hun nek droegen was dus echt om een beetje kleur toe te voegen. Op foto’s van de jaren ’20 zie je dan ook veel stopdassen of vlinderstrikken in felle kleuren en patronen. Denk bijvoorbeeld aan stippen, stepen, ruiten en andere fantasierijke patronen.
Nu willen we niet meteen zeggen om al je foute stroppendassen die je voor kerst van je schoonmoeder kreeg weer eens achteruit de kast te halen. Wat je wel kunt doen is je erdoor te laten inspireren. De mannen van toen gebruiken iets als een das of strik om het geheel op de leuken. En dat kun jij ook. Kies dus zelf voor een kleurige stropdas (misschien iets minder heftig dan die ze toen droegen), of bijvoorbeeld sneakers die voor de verandering niet wit of zwart zijn.
Out of the box
Nog een pak-gerelateerd punt waar de mannen van toen wel verstand van hadden. Zij waren namelijk niet bang om out of the box te denken. Daarom droegen zij niet alleen pakken in één kleur, maar ook in patronen. Grote en kleine ruiten en dikke, dunne, schuine en rechte strepen. De heren in de roaring twenties waren er niet vies van.
Wat jij daarvan kan leren? Denk ook eens outside the box. Ga de volgende keer niet voor dat shirt/overhemd/trui in één kleur, maar gooi het roer om!
Accessorize
Iets anders waar de neutrale outfits mee geupgrade werden waren accessoires. Vooral een paar handschoenen en een pochet waren populair. Deze vond je in allerlei kleuren en patronen en maakten iedere outfit af. Ook waren de mannen fan van bretels, hoeden, armbanden, kraagpinnen of een zakhorloge aan een ketting.
Maar wat de mannen van toen konden, kun jij ook. Probeer dus je dagelijkse outfits af te maken met bijvoorbeeld een horloge, riem of sieraden. Zo zorgen de details voor een spanneder geheel.
Check ook: Zo kun je accessoires dragen zonder een godsvermogen kwijt te zijn
Dress to impress
We eindigen deze lijst met misschien wel de belangrijkste. Als de roaring twenties ons iets kan leren is het wel om iedere dag op te staan met het motto “Dress to impress“. De dames en heren van toen kleedde zich met de insteek om hoofden om te laten draaien als ze voorbij liepen, dus so should you.