[powerkit_alert type=white] Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: Padel
Vorige keer: Wijnproeven[/powerkit_alert]
Tegenwoordig zien we het steeds vaker voorbij komen. Stiekem neemt een sport genaamd ‘padel’ (uitspraak: padèl) de Nederlandse tennisvelden over. Verenigingen dopen gewone tennisbanen om tot padelbanen om de tennissport weer een beetje interessant te maken. Maar waar komt padel vandaan? En hoe wordt het precies gespeeld?
Padel
Padel is een racketsport die is overgekomen uit Mexico en Spanje. Het word door veel mensen gezien als een ‘kruising’ tussen tennis en squash. Het is een relatief makkelijk te leren sport en kan zowel in enkel als dubbel variant worden gespeeld. De sport is enorm toegankelijk, onder andere doordat het racket geen snaren heeft. Hierdoor kan je al snel met je tegenstander en mooie rally neerzetten. Padel wordt gespeeld met een racket en een bal, net zoals bij tennis. Echter is de bal bij padel kleiner en zijn de rackets vaak gemaakt van grafiet. Hierdoor is het wat makkelijker te spelen omdat de snaren van een racket de lijn van de bal nogal kunnen beïnvloeden!
De geschiedenis van padel
In 1969 heeft Enrique Corcuere, een rijke zakenman, de sport padel bedacht. Het tweede product uit Mexico waar wij fan van zijn, aangezien ook tequila hoog op ons lijstje staat! Doordat Concuere achter in zijn tuin niet genoeg plaats had voor een tennisbaan heeft hij hier zijn eigen twist aan gegeven. Hij liet een veld van tien bij twintig meter afzetten met hoge muren. Het midden werd afgebakend met een net. Omdat het veld kleiner was dan een tennisveld wijzigde hij de tennisrackets voor rackets van hout.
Aan het begin speelde alleen de rijke Mexicaanse elite padel. Maar door een vriend van Corcuere belande de sport naar verloop van tijd ook in Spanje. Aanvankelijk werd het ook hier alleen beoefend door de rijke elite van Spanje. Door promotie van onder andere de koning en voormalig Wimbledon winnaar Manolo Santana is padel uitgegroeid tot de tweede sport van Spanje. Maar liefst 5 miljoen mensen beoefenen inmiddels de sport padel in Spanje en verschillende toernooien worden wereldwijd georganiseerd.
De spelregels
Het veld
Padel wordt gespeeld op een veld van tien bij twintig meter. Als spelers een enkelspel gaan spelen wordt het officiële veld verkleint naar zes bij twintig meter. Zoals bij het tennis is het veld verdeeld in zes vlakken over twee helften. Iedere helft heeft een achter vak en twee voorvakken. De achterwanden zijn minimaal 3 meter hoog en bestaan uit beton of glas. De zijwanden zijn gemaakt van een gaas en minimaal een kant heeft een deur voor de toegang tot het veld.
Serveren
Bij het serveren moet de bal eerst één keer stuiteren achter de achterlijn. Daarna wordt er onderhands geserveerd naar de andere speelhelft. De bal moet onder de heup worden geraakt en in het servicevak (het achtervak) van de tegenstander terecht komen.
Het spelverloop
De bal mag slechts een keer stuiteren en zowel voor als na de stuit worden gespeeld. De bal mag de achterwand of de rastering niet direct raken. Wél mag hij tegen de eigen achterwand gespeeld worden om de bal over het net te krijgen. Als de bal via de helft van de tegenstander over de wand of rastering gaat is het punt voor de aanvallende ploeg. De verdedigende ploeg mag de bal buiten het speelveld nog proberen terug te slaan maar dit is heel moeilijk en zien we niet vaak! De puntentelling verloop net zoals bij tennis, hier zien we de vergelijking dus weer terug.
Zien hoe je padel speelt? Hieronder staat een video van een professionele wedstrijd. Wat een slopend spelletje is dit zeg…