Word jij gelukkig van reizen en hiken, maar wel met een goede bodem? Dan is de Culinaire Jacobsweg in Ischgl een absolute must-do voor jou. In de zomer van 2019 kan je namelijk in diverse berghutten eten op hoogwaardig niveau. Je slaapt dus in Ischgl en omgeving, maakt een hike naar een hut en geniet daar van een sterrengerecht. Vervolgens maak je de tocht weer terug en kan je de volgende dagen de andere hutten ontdekken.
Culinaire Jacobsweg
Een Culinaire Jacobsweg klinkt als een interessant concept. Het is echter geen onderdeel van de ‘echte’ Santiago de Compostela en eet je niet alleen maar Sint Jakobsschelpen (coquilles). Toch is het wel een heel tof concept. Geselecteerde sterrenchefs uit Europa staan namelijk voor de uitdaging om een gerecht te maken die de zomer wordt geserveerd in de omgeving van Ischgl. Het moet verfijnd, maar tegelijkertijd ‘bergfood’ zijn. In de maanden juli, augustus en september kan je dus vijf hutten aandoen voor een uitermate culinaire huttenmaaltijd.
Streekproducten
Onder aanvoering van het Toerismebureau Ischgl en driesterrenchef Eckart Witzigman wordt de Culinaire Jacobsweg in 2019 al voor de elfde keer georganiseerd. Eckart is niet zomaar een naam, deze chef werd in de jaren ’90 verkozen tot chef of the century. De naam zegt al veel, maar er zijn maar drie andere chefs in de wereld die deze titel ook voeren. Eckart selecteert de deelnemende sterrenchefs en kijkt over de schouders mee. De sterrenchefs wordt gevraagd om zoveel mogelijk met lokale producten te werken en de gerechten aan te laten sluiten op de omgeving en de gasten die de berghutten bezoeken.
De chefs
De Culinaire Jacobsweg 2019 heeft een line up van vijf top chefs. De Nederlandse Onno Kokmeijer van Ciel Bleu brengt zijn twee Michelin sterrenkunsten naar de Ascher Hut. Dit staat garant voor vuurwerk, want onze Onno is door Gault & Millau verkozen tot chef van het jaar 2019. In de Friedrichshafener Hut staat het vegetarische gerecht van de Oostenrijkse Paul Ivic op het menu. Deze chef was de eerste Oostenrijker met één Michelinster. De Heidelberger Hut heeft het gerecht van de experimentele Duitse Tristan Brandt. Tristan runt in Mannheim meerdere restaurants en heeft met zijn Opus V twee Michelinsterren. In de Jamtal Hut staat de Franse Jean Georges Klein. Binnen drie maanden na opening van zijn restaurant Villa René Lalique ontving hij al twee Michelinsterren. De laatste hut, genaamd Almstüberl wordt gerund door de Londense James Knappett. Zijn restaurant Bubbledogs sleepte ook twee Michelinsterren binnen.
You’ll be the judge
Uiteraard kan je er gewoon bij zijn en kost het je geen vermogen. Élk gerecht is namelijk rond de 15 euro. De chefs zijn overigens niet meer aanwezig, maar hebben de huttenchefs perfect geinstrueerd. Ga je alle hutten ontdekken en de bijpassende gerechten proberen? Er is uiteraard een speciaal arrangement beschikbaar. Je krijgt dan een stempelkaart en kan alle gerechten afstempelen. Heb je dat gedaan, dan maak je kans op een kookworkshop van een van de beste chefs uit Oostenrijk Martin Sieberer.