Alles kan tegenwoordig en daarom is het niet gek als een bedrijf een online sollicitatie via een videogesprek wil doen. Even iets helemaal anders natuurlijk, maar ook voor jou kan het voordelen hebben. Zo scheelt het jou bijvoorbeeld reistijd en kun je in je eigen vertrouwde omgeving zitten.
Dit zijn alle tips & tricks die je nodig hebt voor een online sollicitatie
Maar naast dat het handig is, moet je voor een online sollicitatie toch ook wel even omschakelen. Er zijn andere dingen waar je nu rekening mee moet houden. Daarover gaan we het vandaag hebben, zodat jij je droombaan in de wacht sleept. Dit zijn alle tips & tricks die je nodig hebt voor een online sollicitatie.
Apps
Je online videogesprek gaat via een app zoals Skype, Zoom, Teams of misschien wel FaceTime plaatsvinden. Zorg er dus voor dat je van tevoren weet hoe de desbetreffende app werkt. Hiermee voorkom je dat je op moment suprême moet kloten met je laptop waardoor je te laat komt. Geen goede eerste indruk.
Test test test
Nu je het programma vast kent kun je gaan uitproberen. Kies of je het via je telefoon, pc, laptop of misschien wel tablet wil doen. Zorg ervoor dat je bekend bent met het apparaat zodat je onverwachtse scenario’s last minute zo smooth mogelijk kunt oplossen. Nu kun je gaan checken en testen.
Test bijvoorbeeld waar je je apparaat neer gaat zetten zodat je goed in beeld bent en check je batterij, internetverbinding en dat meldingen op de achtergrond uit staan. Ook kun je even met een vriend of familielid op dezelfde manier videobellen om te checken of je geluid wel werkt.
Onverwachtse verrassingen
Speaking of onverwachtse scenario’s, bereid je op alles voor. Dat betekent dus precies zoals je dat bij een fysiek gesprek ook zou doen. Hoe verleidelijk ook, maar laat dus niet je joggingbroek aan. Stel nou dat je tijdens het gesprek opeens op moet staan om iets te pakken. Daar sta je dan in je joggingbroek. Once again, geen goede indruk.
Goede omgeving
Ook een goede om over na te denken is de omgeving waarin je de online sollicitatie houdt. Dit kan een werkgever namelijk veel over jou vertellen. Kies daarom voor een rustige plek met weinig geluiden op de achtergrond. Ook wil je het achter je zo neutraal mogelijk houden. Zo blijft de aandacht op jou en raakt de persoon die met jou in gesprek is niet afgeleid door bijvoorbeeld rommel op de achtergrond. Dit geeft trouwens óók niet geen goede eerste indruk
Grote kans dat je het gesprek thuis voert. Zorg er dan voor dat je huisgenoten geen lawaai maken tijdens het gesprek en denk ook aan je huisdieren. Zet je hond bijvoorbeeld even buiten in de tuin. Zul je net zien dat hij tijdens je online gesprek opeens begint te blaffen. Doe eventueel ook even je ramen dicht mocht je een rumoerige buurt hebben.
Professionele naam en foto
Ook van tevoren wordt er al een indruk over jou gevormd door je misschien wel toekomstige werkgever. Hij/zij gaat namelijk sowieso kijken naar je profielfoto en gebruikersnaam van de app die je gebruikt. Mocht dit bij deze app van toepassing zijn, zorg dan voor een professionele representatie. @sproeipoep89 of @hornydevil2673 geven niet bepaald de juiste indruk die je wil achterlaten.
Licht
De belichting van de ruimte sluit aan bij dit vorige punt. Je wil tijdens je online sollicitatie wel dat je goed te zien bent zodat je een duidelijke indruk kunt achterlaten. Daarom is licht ontzettend belangrijk. Zorg daarom voor genoeg licht, maar voorkom dat je als een overbelicht spook voor de camera zit. Een te donkere ruimte wil je uiteraard ook vermijden.
Kleding
Anders dan bij een fysiek sollicitatiegesprek, krijgt de werkgever online een veel minder uitgebreide indruk van jou als persoon. Iets dat wel belangrijk is om te hebben als het gaat om een toekomstige werknemer. De kleding die je aantrekt is dus een goede gelegenheid om je van je beste kant te laten zien. Ook al ben je maar voor de helft in beeld, toch kan dit de werkgever meer over jou vertellen. Bedenk trouwens ook dat je bijvoorbeeld geen wit overhemd aantrekt als je voor een witte muur zit. Het kameleon-effect wil je voorkomen.
Afleiding
Niets is zo vervelend wanneer je tijdens een gesprek met iemand praat die ondertussen telkens afgeleid is. Verban daarom alle kansen op afleiding uit de kamer. Zet je meldingen van je telefoon uit en doe eventueel je gordijn een stukje dicht als je de neiging hebt om vaak naar buiten te kijken.
Lichaamshouding
Ook jouw lichaamshouding draagt bij aan de indruk die een werkgever van je krijgt. Denk dus niet dat je nu het gesprek online is, je eens lekker onderuitgezakt in een stoel kunt gaan zitten. No, no, no. Je wilt een rechte houding en kijk recht in de camera. Probeer af en toe ook bijvoorbeeld te knikken en je handen te gebruiken om kracht bij je verhaal te zetten. Let wel op dat het er natuurlijk uit blijft zien.
Tekst
Als laatste is het ook niet de bedoeling dat je je tekst tijdens je online sollicitaie erbij houdt. Het lijkt misschien ideaal want je gesprekspartner kan je spiekbrief waarschijnlijk niet zien, maar vaak komt dit veel te ingestudeerd over. Tijdens een face-to-face gesprek lees je ook geen hele autocue voor. Als geheugensteuntje kun je daarom beter voor een aantal steekwoorden kiezen.