Veel dingen in het leven zijn relatief. Zo kun je iets goeds hebben, maar er is altijd iets dat beter is (lijkt). Maar geldt dit ook voor seks? Veel mensen vinden one night stands bijvoorbeeld goed, maar sex in een relatie beter. Zelf blijf ik veilig in het midden want hé, what do I know. Laten we de twee voor het gemak eens langs elkaar leggen, kun je daarna beslissen waar jij staat in deze kwestie.
Om te beginnen:
De one night stand
“Een one night stand is een kortstondig, eenmalig seksueel contact tussen individuen waarbij minstens één van de betrokkenen geen directe plannen heeft voor het vestigen van een seksuele verhouding op langere termijn”, aldus onze hoop in bange dagen; Wikipedia. Je kunt volledig opgaan in het moment, zonder veel waarde te hechten aan wat je verovering over je denkt, je bent de volgende ochtend toch met de noorderzon vertrokken. Dat het contact (waarschijnlijk) eenmalig is betekent niet dat er geen verantwoordelijk of zorg bij komt kijken. Hoewel een one night stand met een onbekende spannend en mysterieus is, zul je niet de eerst zijn die een druiper overhoudt aan wat in eerste instantie een leuk avontuurtje leek. Zorg er als volwassen vent gewoon voor dat je voor bereid bent en een pakje condooms in je nachtkastje hebt liggen.
De spanning en mysterie, plus een flinke ego-boost zijn de voordelen van casual seks. Maar laten we het niet romantiseren, want het kan ook klungelig en awkward zijn. Dit zijn gedeeltes van de nacht die je later vaak hebt verdrongen of verdronken, maar het hoort er zeker bij. Niet alleen voor jou, maar je bedpartner zit in het zelfde schuitje. De oplossing hiervoor is vaak gewoon heel veel alcohol van te voren nuttigen.
Dus niet te veel nadenken en genieten, dat is waar een one night stand voor is. En niet vergeten dat een condoom omdoen essentieel is! Je zult me later bedanken. Zonder de emotionele rompslomp van een relatie en de kans op een soa kun je je volledig focussen op de daad zelf. No strings attached
Sex in een relatie
Wetenschappers hebben ontdekt dat de biochemische toestand van de hersenen tijdens verliefdheid vergelijkbaar is met een obsessieve dwangstoornis (schiet er een ex te binnen?). Het verlangen van koppels om samen te zijn en elkaar intiem te leren kennen is enorm. Ze grijpen elke gelegenheid om liefde aan elkaar te tonen aan. In deze periode kan de seks top zijn. Er is nog een deel mysterie en risico, maar het verschil is dat ‘verliefde’ seks wederzijds is en leidt tot fysieke én emotionele bevrediging. Seks wordt dus de ultieme handeling van intimiteit.
Maar wetenschappers zeggen ook dat de hersenen na 6 tot 18 maanden na hun normale toestand terugkeren. En dat is maar goed ook, het lijkt me fysiek niet mogelijk om langer in die manische staat van obsessie met een partner blijven dan dat. Op dit moment eindigt een relatie, omdat het verliefde gevoel weg is, of de relatie rijpt en houdt stand.
Houdt het stand, good for you. Je kent elkaars lichaam nu zo goed dat angst voor afwijzing wordt vervangen door vertrouwen en veiligheid. Dit kan saai zijn, maar biedt ook de mogelijkheid om te experimenteren en te groeien als partners om elke sessie met een big-O te laten eindigen.
Dus wat is beter?
Zoals ik eerder al zei, het één is niet beter dan de ander. Seks is leuk wanneer je niet verliefd bent, maar ook in elke fase van een relatie. Het ligt er helemaal aan waar je naar op zoek bent. Zoek je spanning, mysterie en wil je je ego een boost geven, one night stand it is. Zoek je iemand waar je fysiek en emotioneel een band mee wilt opbouwen dan is seks een relatie the way to go.