Zo word je een meester in onderhandelen

CREDITS: Screenshot Wolf of Wall Street | Paramount Pictures

Bij onderhandelen denk je misschien aan afdingen op de rommelmarkt, afspraken maken over je nieuwe contract of tijdens een potje Monopoly. Maar als je er goed naar kijkt, kom je erachter dat onderhandelen de hele dag door gebeurt.

Zo onderhandel je wie de afwas doet en het vuilnis buiten zet, wie die nieuwe opdracht op het werk krijgt of wie het laatste stukje stokbrood uit het mandje mag pakken. We zijn er de hele dag mee bezig. Om van jou een toekomstige meesteronderhandelaar te maken, geven wij je tips. Zo word je een pro in onderhandelen.

Zo word je een meester in onderhandelen

onderhandelen
Foto: Benjamin Child

Om ervoor te zorgen dat je voortaan altijd je zin krijgt, schakelen we de hulp van een professional in. Daarom gaat we aan de hand van een uitleg van sociaal psycholoog Ilja van Beest vertellen hoe je het meest uit je onderhandelingen kunt halen.

Afspraken maken

Volgens Ilja maken we dagelijks constant afspraken over zaken als het eten, tijd of geld. Bij het grootste gedeelte van deze informele onderhandelingen wordt de afspraak gemaakt op basis van pure goedheid en eerlijkheid. Maar, vaak zit hier toch ook een competitief randje aan en is er sprake van enige concurrentie. Dat is dan ook ook het punt dat de onderhandelingen beginnen.
Toch zegt Ilja ook dat wij mensen vaak slecht zijn in het inschatten van wat we moeten doen tijdens het onderhandelen. We letten daarbij niet goed op de situatie waarin we ons bevinden, Dat, terwijl het juist veel uitmaakt of je met bijvoorbeeld tweeën, drieën of meer aan tafel zit.

Onderhandelen met één iemand

Als eerste de situatie dat je met één ander gaat onderhandelen. Jullie maken dus met z’n tweeën de afspraak. Hierbij heb je een voordeel als je de sterkste of machtigste persoon in de onderhandeling bent. Kijk maar naar een situatie waarbij je baas zegt wat je moet doen. Hierbij zul je je dus gewoon aan je taak moeten houden.

Aan de machtsverdeling met je baas kun je weinig doen. Maar, wanneer je met iemand nieuws de onderhandeling aangaat en jullie beide evenveel macht hebben, helpt het wanneer die persoon jou als sterk of intimiderend ziet. Een voorbeeld van hoe je dit kunt doen is door bijvoorbeeld te laten zien dat je boos wordt op het bod van de ander. Hierdoor kun je vaak een  beter bod krijgen.

onderhandelen
Foto: Luis Villasmil

Onderhandelen met meerdere personen

Wanneer drie of meer personen iets moeten verdelen, verandert de zaak. Mensen werken namelijk minder graag met een intimiderend persoon, so don’t be that guy. In de situatie kunnen ze immers zelf kiezen met wie ze willen samenwerken. Een sterk en machtig persoon is een overheersende persoonlijkheid die daarom sneller door de rest buiten wordt gesloten. Daarom wil je bij het onderhandelen met meerdere persoon dus níet intimiderend zijn.

Situatie inschatten

Wil je de volgende keer dus écht iets voor elkaar krijgen, bedenk je dan goed in wat voor situatie je bevindt. Wat bij de ene situatie namelijk werkt en doorslaggevend kan zijn, kan bij de andere juist weer averechts werken. Ben je dus goed bewust van de setting van de onderhandeling.

onderhandelen
Foto: Annie Spratt
LEES OOK
Naar de oorsprong van de blazer
Naar de oorsprong van de blazer
Voor je opa was het doodnormaal, op Wall Street ook. Maar in de informele kantoortuinen van vandaag is het een wat minder geziene gast: de blazer. Al…
Music voor alle Rebels
Music voor alle Rebels
Terwijl de één erg goed gaat op ‘oud en vertrouwd’ of ‘huisje, boompje, beestje’, wil de ander tegen álle stromingen in. Gewoon omdat gewoon ook maar zo…
De verfijnde, luxe charmes van Quinta do Lago
De verfijnde, luxe charmes van Quinta do Lago
Een golfbal die zacht neerkomt op een perfect gemaaide green, omringd door de Portugese natuur. Rijden langs architectonische kunststukjes die niet misstaan in Hollywoodfilms. Sporten in een…