Een kijkje achter de schermen bij de Netflix serie Our Planet

CREDITS: Netflix - Our Planet

Our Planet, verteld door David Attenborough en geproduceerd door hetzelfde team achter Planet Earth, is een ware hit op Netflix. Deze succesvolle natuurdocumentaire serie laat niet alleen de schoonheden zien van de natuur, maar kaart ook de grote klimaat problemen aan. De beelden zijn geschoten op verbluffende locaties, waarvan je jezelf afvraagt: ”Maar hoe dan?!”

De technologische ontwikkeling van de film is onder andere te danken aan pogingen om de gewoonten van dieren vast te leggen. De fotograaf Eadweard Muybridge legde hiervoor de basis in 1873. Hij creëerde een methode waarbij een bewegend voorwerp in slechts één enkel beeld wordt vastgelegd. Vandaag de dag worden moderne natuurdocumentaires gedreven door dezelfde passie voor technologische innovaties. Volgens producer Alastair Fothergill van Our Planet bereikte het team visuele doorbraken tijdens de opnames. Hierdoor is het ze gelukt om verbluffend beeldmateriaal vast te leggen.

Een kijkje achter de schermen bij de Netflix serie Our Planet

Gyro-gestabiliseerde camera

Een leuk weetje is dat een groot gedeelte van alle scènes op 100 meter afstand gefilmd worden. Zo is er een scène waarin vijf cheeta’s een gnoe aanvallen. Deze scène werd gefilmd met een Gyro-gestabiliseerde camera die beschikt over een extreem krachtige zoomlens en een stabilisator. Ondanks dat de jeep over diepe kuilen scheurde bleven de beelden stabiel en onbewogen. Dezelfde camera is gebruikt op verschillende voertuigen om zonder storingen en camerabewegingen te kunnen filmen.

Our Planet, Een kijkje achter de schermen bij de Netflix serie Our Planet
Foto: Our Planet

Bewegingsdetectie

Our Planet maakte ook gebruik van bewegingsdetectie camera’s. Dit worden in de filmindustrie ook wel cameravallen genoemd. Camerabestuurders maken hierbij gebruik van infraroodstralen om bewegingen te detecteren en op te sporen. Vervolgens worden er shots gemaakt door op afstand bestuurbare camera’s. Dit werd onder andere gedaan om een Siberische tijger in Oost-Rusland op beeld te krijgen. Hiervoor plaatste het team van Our Planet 40 bewegingsdetectie camera’s. Pas na een jaar werden deze dieren gezien en konden ze op beeld gezet worden. De cameramannen hebben hiervoor twee winters lang moeten zwoegen in op maat gemaakte hutjes.

Our Planet, Een kijkje achter de schermen bij de Netflix serie Our Planet
Foto: Our Planet

Rebreathers

Vroeger waren scuba-tanks de enige optie voor als je onderwatershots wilden maken. Helaas kunnen deze slechts een uur onder water blijven en vormen ze luchtbellen. Voor het filmen van de onderwatershots in Our Planet zijn onder andere rebreathers gebruikt. Deze duikapparatuur is afkomstig van het Britse leger. Hiermee wordt de uitgeademde lucht hergebruikt, waardoor een duiker tot zes uur lang onder water kan blijven. Perfect voor duikers om het leven onder water te kunnen filmen.

Our Planet, Een kijkje achter de schermen bij de Netflix serie Our Planet
Foto: Our Planet

4K Drone

Met behulp van drones is het Our Planet gelukt om fantastische beelden te schieten vanuit de lucht. Een drone stijgt makkelijk op en is in tegenstelling tot een helikopter veel efficiënter in gebruik. Door het gebruik van 4K drones zijn de beelden van hoge kwaliteit en super scherp. Drones bieden de mogelijkheid om kort boven het zee- of aardoppervlak te filmen. Zo is er een heftige scène waarbij er honderden overleden walrussen langs een kustlijn vanuit de lucht gefilmd worden. De oorzaak hiervan is het verdwijnen van de ijskappen door de opwarming van de aarde.

LEES OOK
Pinterest Drop #67: Lake Como
Pinterest Drop #67: Lake Como
Pinterest is een onderschat fenomeen. Deze inspiratiesite heeft alles om jou te inspireren voor een onderdeel van leven: van mode tot interieur en van lifestyle-tips tot reiscontent.…