Er zijn tegenwoordig tientallen manieren om een goeie documentaire te bekijken. Er is zoveel aanbod, je ziet door de bomen het bos niet meer. Toch blijven er altijd die documentaires die je gezien moet hebben. Daarom hier, in onze ogen…
De 10 beste documentaires aller tijden
1. Planet Earth (2006)
Uiteraard hoort Planet Earth op deze lijst. Er zijn inmiddels al een aantal vervolgdelen op gemaakt, maar het eerste deel blijft natuurlijk goud. De documentaire bestaat uit elf afleveringen waarin in iedere aflevering een vorm van natuur op de meest spectaculaire manier in beeld wordt gebracht. Planet Earth is gemaakt door BBC en het maken ervan duurde bijna zes jaar. Sir David Attenborough maakt het natuurlijk helemaal af.
2. The Crash Reel (2013)
In deze docu wordt 22 jarige top snowboarder Kevin Pearce gevolgt in zijn aanloop naar de Olympische Winterspelen. Kevin wordt gezien als de grootste rivaal van Shaun White. Echter krijgt de docu halverwege een drastische wending. Deze ingrijpende docu is een echte muse see.
3. Blackfish (2013)
Blackfish is een Amerikaanse documentaire die de hele kijk op de keten van SeaWorld heeft veranderd. In Blackfish wordt duidelijk hoe Seaworld met zijn orka’s omgaat, hoe deze gevangen worden en getraind. Om de documentaire is veel commotie geweest en de omzet van de Seaworld parken zijn drastisch gedaald.
4. Before the flood (2016)
Wie kent hem niet: Leonardo Dicaprio. Het is niet alleen een fantastische acteur hij is ook nog extreem betrokken met de klimaatveranderingen. In Before the Flood reist Leonardo Dicraprio de hele wereld rond om de meest ingrijpende klimaatveranderingen in kaart te brengen. Leonardo gaat met verschillende invloedrijke personen in gesprek zoals Obama en de Paus.
5. Wild Wild Country (2018)
Je zult er waarschijnlijk afgelopen tijd wel het een en ander over hebben gehoord, de docu serie Wild Wild Country. Deze documentaire bestaat uit zes afleveringen waarin tot in de kleinste details de opkomst en invloed van de Bachwan beweging te zien is. De Bachwan beweging zette zich af tegen alle religies en werd in een korte tijd enorm populair. De docu-serie wordt gezien als een van de beste van afgelopen decennia.
6. Icarus (2017)
Icarus is de duurste documentaire ooit gemaakt. Nu is duurder niet altijd beter maar Icarus is toch wel ontzettend goed. Icarus gaat over het Russische dopingschandaal tijdens de Olympische Spelen in Sochi. Te zien is hoe het corrupte hoofd van het anti-doping laboratorium en tevens klokkenluider Grigory Rodchenkov het grootste sportschandaal ooit heeft blootgelegd.
7. Man on Wire (2008)
Man on Wire gaat over Philippe Petit een man met een passie voor koorddansen. Philippe zoekt overal de grens op met als hoogtepunt de in 1974 illegale koordans tussen de world trade center gebouwen in New York. De actie wordt door vele gezien als de meest artistieke misdaad van de eeuw. Een bloedstollende docu die je echt gezien moet hebben.
8. Inside Job (2010)
Inside Job gaat over de financiële crisis die ontstaat in 2008. In de documentaire wordt haarfijn uitgelegd wat de oorzaak van de crisis is geweest. Er wordt met name ingezoomd op de systematische corruptie en bankpraktijken die hebben bijgedragen aan het ontstaan van de crisis.
9. Searching for Sugar Man (2012)
Deze Oscar-winnende documentaire gaat over een zoektocht naar Sixto Rodriguez. Rodriguez is een zoon van Mexicaanse Immigranten en bracht in de jaren 70 twee platen uit. De platen werden matig ontvangen maar niet spectaculair. Dit leidde er dan ook toe dat Rodriguez zijn normale leven weer oppakte. Ondertussen zonder dat Rodriguez het door had werd hij buiten de VS een levende legende. Het continent dacht ondertussen dat Rodriguez zelfmoord had gepleegd waardoor hij een cultstatus verwierf. In de docu zie je hoe de twee Zuid-Afrikanen: Stephan Segerman en Craig Bartholomew Strydom opzoek gaan naar deze held.
10. Amy (2015)
De documentaire Amy breekt alle internationale records. In de documentaire is de pijnlijke ondergang van Amy Winehouse te zien. De ondergang gaat gepaard met een extreme lifestyle waarbij drank, drugs en foute vrienden een hoofdrol spelen. Daarnaast is te zien hoe de agressieve paparazzi en media bijdragen aan de val van Amy. Amy overlijdt op 23 Juli 2011 en wordt gezien als een nieuw lid van de 27 club.