Je hebt je zuurverdiende geld op je spaarrekening staan, maar binnenkort kan het zo maar zijn dat je ervoor moet betalen. De spaarrente is lager dan ooit en deze zou wel eens heel snel negatief kunnen worden. Je gaat dan betalen voor jouw spaargeld. Erg zonde van die centen.
Wat te doen met je spaargeld als de bank het niet wilt?
De spaarrente daalt al een aantal jaar en de eerste banken met een spaarrente van nul procent zijn een feit. De één overweegt om het geld van de bank te halen en thuis in een kluis te leggen en de ander heeft het over investeren in vastgoed. Waarom is de spaarrente zo laag en waar kun je het beste op inzetten? Wij zochten het uit!
Alsmaar dalende spaarrente
De Europese Centrale Bank (ECB) is verantwoordelijk voor de lage spaarrente die er op dit moment is. Nederlandse en andere Europese banken moeten betalen voor het stallen van spaargeld bij de ECB. In eerste instantie zullen banken proberen het spaargeld te verhandelen op de geldmarkt ( vraag en aanbod van kortlopende leningen). Maar ook hier heeft de ECB de vinger in de pap, zij bieden namelijk heel goedkoop geld aan voor deze leningen. Het gevolg hiervan is dat de geldmarkt dus weinig tot niets oplevert voor banken.
Banken zijn nu dus veel geld kwijt omdat zij eigenlijk moeten betalen voor het spaargeld wat jij en ik hebben staan op de bank. Veel banken hanteren daarom nu een spaarrente van nul procent. Dit doen ze omdat ze klanten willen behouden, wie wil er nou bij een bank waar je moet betalen voor je spaargeld? Om dit te compenseren loopt de marge op hypotheekrente nu op. Voor hoe lang dit nog door kan gaan is maar de vraag.
De Europese Centrale bank maakt het onze nationale banken dus erg lastig. Dit doet de ECB niet voor niets. Door de spaarrente te drukken wil de ECB de consument stimuleren om zijn geld uit te geven en dus de economie te stimuleren. Maar bij ons in het gierige Nederland kan dit juist averechts werken! Mensen verzinnen dan ook allerlei manieren om hun geld ergens weg te zetten, zodat ze er nog steeds wat aan verdienen. Maar hoe kun je dit doen?
Wat te doen met je spaargeld?
Er zijn een heleboel manieren waarop je je geld voor je kunt laten werken. De Consumentenbond deed een onderzoek onder 7000 leden en vroegen wat zij deden met hun spaargeld wat nu lijdt onder de negatieve spaarrente. Dit komt daaruit!
In een oude sok
Een flink deel van de panelleden halen hun spaargeld van de bank en stoppen het in een oude sok. Het neemt het risico van beleggen weg, maar je geld is vatbaar voor brand en diefstal. Daarom is het sterk aan te raden en kluis aan te schaffen die jouw geld beschermd tegen brand en inbrekers.
Overstappen
Waar veel grote banken de spaarrente al op nul hebben gezet, zijn kleinere banken zoals Knab veel liever voor jouw zuurverdiende knaken. Zij hanteren nog een hogere spaarrente, maar voor hoe lang dat nog duurt weet niemand. Bijna een kwart geeft deze optie de voorkeur.
Beleggen
Door beleggen wordt jouw spaargeld niet meer, maar je kunt er wel een leuk zakcentje aan verdienen. Over het geld wat je belegt krijg jij een bepaald rendement. Je kunt ervoor kiezen die rendement weer te beleggen of lekker uit te geven. Let op: Beleggen is niet zonder risico en je kunt dus je geld verliezen.
Hypotheek aflossen
Wanneer je veel spaargeld hebt en een lopende hypotheek is het een mogelijkheid om deze extra af te lossen. Hierdoor ben je eerder hypotheekvrij en kun je je geld later uitgeven aan leukere dingen. Let er wel op dat het versneld aflossen extra kosten met zich mee kunnen brengen.
Deposito sparen
Bij een deposito spaarrekening zet je je geld voor een periode vast. Dit kan verschillen van een enkele maanden tot een aantal jaren. Het voordeel van een deposito is dat de rente hoger is dan bij een spaarrekening. Daar staat tegenover dat je niet bij je geld kunt. Mocht je er toch bij moeten, dan betaal je een boete. Bij sommige banken kun je om een speciale reden wel bij je geld.
Spenden
Een optie om je spaargeld uit te maken is het gewoon uitgeven. Ga die wereldreis maken die je altijd al had willen maken of koop een nieuwe keuken. Onze hersenen maken veel geluksstofjes aan wanneer we nieuwe spullen aanschaffen of op plekken komen waar we al tijden van dromen. Ga je geld dus spenden en geef de economie een boost.
En vergeet niet; spendeer op juiste wijze. Je kan bijvoorbeeld gaan gokken nadat je jezelf hebt ingelezen door middel van online casino recensies, maar je weet zelf ook wel welke risico’s je loopt. Een wijs man denkt een aantal keer na. Zoals gezegd; het is jouw zuurverdiende geld.