Tip voor de zomer: motortrip door Vlaanderen

CREDITS: Jasper Loeffen Photography

Als er iets dat de coronacrisis ons geleerd heeft, is dat er meer te zien is dichtbij huis dan je zou denken. Mensen gaan massaal op onderzoek uit wat er in de buurt te doen is, om de zomer door te brengen. Misschien mogen we deze zomer ein-de-lijk de grens over. Eén grensje maar, dat moet toch lukken? Wij hebben vorig jaar alvast wat voorwerk voor je gedaan en zijn op de motor door Vlaanderen gaan toeren. En we zullen je vertellen waarom ook jij deze zomer dat ook zou moeten doen:

Maak jezelf geen illusies, je vindt in Vlaanderen geen perfect geasfalteerd wegennetwerk zoals in de Duitse Eifel. Maar als je die verwachten uit de weg ruimt, gaat Vlaanderen alleen nog maar verrassen.

Ieper

Eerste Wereldoorlog

We begonnen onze trip in het meest zuid-westelijke puntje van Vlaanderen, in Ieper. Een prachtig stadje, dat volledig in het teken staat van de Eerste Wereldoorlog. Tijdens deze oorlog, begin twintigste eeuw, hebben hier zich gruwelijke slagvelden voltrokken. Je zou kunnen zeggen dat het de laatste grote oorlog was waar soldaten op Middeleeuwse wijze op een slagveld op elkaar afrenden om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Dit is goed terug te zien aan de hoeveelheid enorme begraafplaatsen, die ín en rondom de stad liggen. Indrukwekkend om doorheen te rijden! En wil je wat meer info over welke rol, het door de Duitsers nooit weten te bezette, Ieper heeft gespeeld in de Eerste Wereldoorlog? Dan raden we zeker een kort bezoekje aan het Flanders Field Museum aan, in het immens prachtige gebouw op de Grote Markt, de ‘Lakenhalle’.

Om 20.00 wordt dagelijks de Last Post gespeeld bij de Menenpoort, als eerbetoon aan de overledenen in de Eerste Wereldoorlog.

Maar Ieper is méér dan alleen een nagedachtenis aan barre tijden. Er is een super gezellig centrum, waar je lekker kan eten (Leetvermaak!) en terrassen.

Tussen de hopvelden in Vlaanderen

Dat terrassen is óók een van de redenen dat je echt een keer naar Ieper moet: het stadje ligt namelijk tussen kilometers aan hopvelden. Aan bier geen tekort dus, hier!

Begin je dag bij het Hopmuseum, waar ze een exemplaar van élk Belgisch biertje op de markt, en je meer te weten te weten kan komen over dat goedje dat je elk weekend in je gezicht giet. Ieper heeft een rijke hopgeschiedenis, die van begin tot eind op interessante manier wordt weergegeven in het museum.

Om te zien hoe vandaag de dag hop wordt geteeld kun je terecht bij ’t Hoppecruyt. Hier worden veel verschillende soorten, bijzondere hop ecologisch geteeld die voornamelijk bedoeld zijn voor lokale speciaalbieren en hobbybrouwers. Zo leveren ze de hop voor bijvoorbeeld Brugse Zot. De zingende hopboerin Benedikte neemt je mee door de hopvelden van 7 meter hoog en laat je de teelt van begint tot eind zien. Afhankelijk van de tijd van het jaar sluit je de rondleiding af met het proeven van een biertje of hopscheuten. Terwijl jij geniet laat Benedikte horen waarom ze de zingende hopboerin wordt genoemd.

Super interessant én je krijgt er dorst van. Maar eerst is het tijd om wat kilometers te gaan maken.

Stel je TomTom Rider in op ‘spannende route’ met bochtige wegen en hij presenteert je een prachtige route door de hopvelden en door de grensstreek met Frankrijk. Lunchen doe je bij Au Nouveau St. Eloi, waar ze eenvoudig, maar heerlijk eten uit de streek verkopen en mensen van heinde en ver op af komen.

vlaanderen, Tip voor de zomer: motortrip door Vlaanderen

De kleding die we dragen komt uit de Urban Collection van Rev’it. Wil je comfortabele, maar veilige motorkleding, waarmee je ook nog een stijlvol voor de dag komt? Dan is dit the way to go!

Dan is het tijd voor een douche in je hotel – wij sliepen bij het Albion Hotel, wat lekker centraal ligt en ze een garage hebben waar je de motoren kwijt kan.

Watou

Vervolgens pak je de taxi naar Bar Bernard, hét rooftop terras van de St. Bernardus Brouwerij in Watou. Als je wilt kan je een rondleiding krijgen door de brouwerij, wat wij zeker aanraden. Hier werd jarenlang het bekende Westvleteren 12 gebrouwen, totdat in 1992 besloten werd dat trappistenbier alleen binnen de muren van de abdijen gebrouwen mag worden. Gelukkig is het recept hier bewaard gebleven en wordt er een mooi alternatief gebrouwen, de St. Bernardus ABT 12.

Het is absoluut een must dat je lekker gaat eten op de rooftop. Je hebt een prachtig uitzicht over de hopvelden en de omgeving, en krijgt er geniaal eten voorgeschoteld. Tweede pluspunt: ze hebben het meest verse bier uit hun brouwerij op de tap. Van de hun bekendste ABT 12 tot de gloednieuwe St. Bernardus Tokyo, een bijzonder goed witbiertje!

Fan? Begrijpen we. Je kan ook ervoor kiezen om in de oude Brouwerij te gaan overnachten! Check de site van St. Bernardus om de mogelijkheden te checken.

Harley-Davidson

Als je kilometers gaat maken kan je jezelf maar beter verzekeren van een comfortabele motor. Verder is het wel lekker als er wat pit in zit en dat je af en toe een duimpje omhoog krijgt, voor je ego. Wat ons betreft is het dan niet lang zoeken…

Wij deden onze motortrip door Vlaanderen op onze favoriete bikes van Harley-Davidson: de FXDR, Breakout, de gloednieuwe Low Rider S en de iconische Street Glide, ofwel ‘de tank’.

Tuurlijk, je gaat er een drag race niet mee winnen – zoals met de LiveWire, maar het koppel in lage toeren blijft verslavend lekker!

Beringen

Next stop: Beringen! Via een heerlijke bochtige route binnendoor, navigeer je na dit industriële oude mijnstadje in het Belgische Limburg. Het is super dik om een rondleiding te nemen van ex-mijnmedewerkers in de Be-MINE, de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen en uniek in Europa. Bizar om te zien onder welke omstandigheden de mijnwerkers hun werk deden, en dat nog tot 30 jaar geleden in gebruik was.

Gebukt, volledig onder de stof van steenkolen en met kilo’s zware bepakking gingen de mijnwerkers in het pikdonker aan het werk. Met perslucht werden de machines aangedreven om steenkool uit de 800 meter diepe aarde te winnen. Zodra de gids ter simulatie alle machine aanzet is het geluid oorverdovend. Lastig voor te stellen dat dit voor hun another day at the office was.

 

Genk

In Genk, een plaatsje verderop, zit nog een mijn: C-Mine (zou het toeval zijn?). Ze hebben hier een hele andere benadering, minder authentiek maar niet minder tof! Er is een ondergrondse interactieve rondleiding en je hebt een super uitzicht vanaf het schachtbok op 60 meter hoog. Daarnaast is er een groot stalen labyrint, een bioscoop en meerdere terrassen. Super tof om te bezoeken!

Trattoria La Posta

’s Avonds, als de motoren zij gestalt, ga je naar het centrum van Genk. Hier zit het legendarische ‘Trattoria La Posta‘. De familie Burgio/Paglia heet je hier van harte welkom en dompelen je onder in Italiaanse kookkunsten. Van zeevruchten risotto tot eenvoudige, maar perfecte pasta’s. Deze mag je gewoon niet missen. En natuurlijk: afsluiten met een limoncello. Of twee. Of drie.

Met een beetje geluk zit je, net als wij tot 2 uur ’s nachts op het terras na te borrelen met de familia!

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Harley-Davidson, Visit Vlaanderen en Rev’it.
LEES OOK
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Presenteren is een beetje als een ritje in de meest angstaanjagende achtbaan ter wereld maar dan zonder de opwinding. Kortom, het is gewoon helemaal ruk. 5 tips…
Pinterest Drop #75: black white photography
Pinterest Drop #75: black white photography
Pinterest is een onderschat fenomeen. Deze inspiratiesite heeft alles om jou te inspireren voor een onderdeel van leven: van mode tot interieur en van lifestyle-tips tot reiscontent.…