Monogamie in sport: deze spelers lukte wat Messi (waarschijnlijk) niet lukt

CREDITS: Bigstock

Barcelona staat in brand. De beste voetballer ooit heeft aangegeven dat het tijd is voor een andere club. Woedende supporters zijn Camp Nou binnengedrongen om zich te keren tegen de voorzitter Josep Maria Bartomeu. Het leek een lange tijd onmogelijk, want: Messi is Barcelona en Barcelona is Messi. In 2004 stroomde de Argentijn via de jeugdopleiding door naar de hoofdselectie. Een huwelijk dat in het teken stond van monogamie leek geboren.

Messi werd gezien als de ideale schoonzoon. De dribbelende slalommer had iets wat langere haren, een gladgeschoren kin, was niet te gespierd en hij maakte zelden een overtreding. Terwijl hij wel de állerbeste was – is – die op de voetbalvelden rondhuppelde. En dat zou hij heel zijn leven bij FC Barcelona doen. Monogamie ten top.

Monogamie in de sport

Monogamie is lastig, we weten het allemaal. In een huwelijk is ’t al moeilijk, maar ook in de sport. Vooral omdat er bij sport ook nog veel geld bijkomt kijken. Messi is ondanks al zijn roem en glorie in zijn Argentijnse geboorteplaats Rosario getrouwd met zijn jeugdliefde Antonella Roccuzzo. Hiermee gaf Messi een signaal af: iets wat goed voelt moet je niet verpesten.  Dus dat Messi ook voor eeuwig trouw aan Barca zou blijven stond eigenlijk min of meer vast.

Nu in 2020, met alle coronaperikelen in het achterhoofd, is Messi niet meer de ideale schoonzoon. Hij is nu de man die trapt tegen de schenen van de voorzitter als het hem niet zint. En terecht, want waar zou Barca hebben gestaan zonder Lionel? De club doet er nu alles aan om hem tóch te behouden, maar de kans dat ’t lukt lijkt zeer klein.

We zochten de spelers op die het wél lukte om in de wondere wereld van sport monogaam te blijven aan een club. Dit is clubliefde van de bovenste plank.

Paolo Maldini – AC Milan

Zestien lentes jong was Maldini toen hij zijn debuut maakte voor de Rossoneri. Il Capitano Naldo speelde meer dan 900 wedstrijden voor de club waar hij nu directeur is. 25 jaar lang won de aanvoerder prijs na prijs in het rood-zwart. Zo veroverde hij bijvoorbeeld zeven keer de Serie A én vijf keer de UEFA Champions League. Maldini is hét schoolvoorbeeld van een clubicoon.

https://www.youtube.com/watch?v=p9TTrpWX9Vc

Tony Adams – Arsenal

Adams en Arsenal: een huwelijk om nooit te vergeten. Tony maakte op 17-jarige leeftijd zijn debuut en vier jaar later krijg hij al de aanvoerdersband om. Hij werd de jongste aanvoerder uit de geschiedenis en hij droeg ‘m veertien jaar lang met trots.

Vooral fans zien hem als een van de allergrootste spelers van Arsenal ooit. Het is een speler die de naam cultheld met trots draagt. Adams was allesbehalve de ideale schoonzoon; hij stond ook veelal in de spotlights vanwege zijn alcoholverslaving.

Francesco Totti – AS Roma

Een trouwere hond als Totti ga je niet snel vinden. Vanaf jongs af aan is hij een Romanista en Ultra van AS Roma, een bloedfanatieke fan. Een ware jongensdroom kwam voor Il Bimbo d’ Oro uit toen hij in ’92 doorschoof naar het eerste. Uiteindelijk zwaaide hij in het klassieke voetbalshirt in 2017 af. Hij is één keer dichtbij een transfer geweest; hij kon in 2004 naar Real Madrid, maar hij bleef Roma trouw. Wát een held.

Lev Yashin – Dinamo Moskou

Yashin wordt gezien als één van de beste keepers ooit. In zijn carrière stopte hij meer dan 150 penalty’s, bizar veel. Zijn geheim: “Een sigaretje om rustig te worden, en dan een borreltje om je spieren klaar te maken.” 

Lev had verschillende bijnamen als ‘de zwarte panter’, ‘de zwarte spin’ of ‘de zwarte octopus’. Dat komt doordat hij altijd een zwarte outfit aan had, acrobatische reddingen verrichtte en lange handen had.

Sjaak Swart – AFC Ajax

Mr. Ajax maakte onderdeel uit van het succesteam van de begin jaren zeventig. Hij pakte in ’71, ’72 en ’73 de Europa Cup I met Ajax. 1973 was tevens zijn laatste jaar; na zeventien jaar in het eerste was het mooi geweest. Zijn prestaties hebben ertoe geleid dat Swart geridderd werd door koningin Beatrix en ereburger werd van Amsterdam. Terecht.

Ryan Giggs – Manchester United

Een gevoelige keuze, want Giggs speelde ook twee jaar in de jeugdopleiding van de eeuwige aartsrivaal Manchester City. Daarentegen heeft Giggs na zijn debuut in het eerste van United nooit meer voor een andere club gespeeld.

22 jaar lang bestreek Giggs de linkerflank op Old Trafford. The Welsh Wizard speelde 963 officiële duels voor United en won talloze prijzen. Hij werd dertien keer landskampioen, won vier keer de FA Cup en twee keer de Champions League. Legend.

LEES OOK
MANIFY Christmas Gift Guide
MANIFY Christmas Gift Guide
X-mas. Een mooie tijd, máár: de voorbereidingen kunnen nog weleens een dingetje zijn. Kerstdinerstress, outfits samenstellen én een gift verzinnen. Over dat laatste zijn hele films geschreven (check…
Home-upgrades waar je u tegen zegt
Home-upgrades waar je u tegen zegt
Stilstaand water gaat stinken. Als je lang in jouw appartement, huis of penthouse bivakkeert, ben je soms toe aan vernieuwing. Verhuizen kan dan een oplossing zijn, maar…
Music voor alle Rebels
Music voor alle Rebels
Terwijl de één erg goed gaat op ‘oud en vertrouwd’ of ‘huisje, boompje, beestje’, wil de ander tegen álle stromingen in. Gewoon omdat gewoon ook maar zo…
De verfijnde, luxe charmes van Quinta do Lago
De verfijnde, luxe charmes van Quinta do Lago
Een golfbal die zacht neerkomt op een perfect gemaaide green, omringd door de Portugese natuur. Rijden langs architectonische kunststukjes die niet misstaan in Hollywoodfilms. Sporten in een…