Dit jaar is het 20 jaar geleden dat The Matrix uitkwam. Om dat te vieren wordt de geremasterde versie nogmaals vertoond in de bioscoop, uiteraard digitally remastered met alles erop en eraan. En hoewel je deze film vast wel ergens op DVD thuis hebt (of had) liggen of op je harde schijf hebt staan, is het verstandig deze op het grote scherm te zien. We hebben een paar redenen op een rijtje gezet voor je (alsof dat nodig is).
1. Het is een van de beste films ooit gemaakt
Dat is niet alleen de mening van uw nederige verteller, maar ook de mening van IMDB, waar The Matrix een metascore van 8.6 krijgt. Daarmee hoort het tot de 20 hoogst gewaardeerde films ooit op dit platform.
2. The Matrix komt uit het beste filmjaar ooit
Een kleine greep uit dit magische jaar: American Beauty, Fight Club, Being John Malkovich, The Talented Mr. Ripley, The Sixth Sense, Magnolia, American Pie, The Blair Witch Project én dus The Matrix.
3. Je gaat ‘m op groot scherm zien. In 4DX.
Dikke kans dat je The Matrix zelf helemaal nooit in de bioscoop hebt gezien. Maar deze film móet je gewoon een keer in je leven op zo groot mogelijk formaat zien. Bij Pathé zijn de 2D, Dolby Cinema en 4DX versie te zien vanaf vandaag (29 augustus)!.
4. Het toont hoe technologie ons kan gaan overnemen
Bedenk je dat in 1999 social media nog niet bestond. Geen smartphone. Hell, internet was nog maar een paar jaar oud. En toch beschrijft The Matrix een dystopische samenleving in de verre toekomst waarin de mensheid is overgenomen door AI. Nu is dat concept natuurlijk al eerder toegepast in The Terminator, maar daar is het een duidelijke tegenstelling van de machine die de mens kapotmaakt. In The Matrix wordt het concept AI naar een heel nieuw level getrokken, namelijk waarin het zelf slim genoeg is om te bedenken dat het ‘De Mens’ als energiebron kan gebruiken. Dit onderwerp houdt de wereld 20 jaar later meer bezig dan ooit nu AI veel eigenschappen de mens evenaart. Werpt van die existentiële vragen op hè?
“And so they built a prison out of our past, wired it into our brains and turned us into slaves”
5. Maar The Matrix gaat eigenlijk over iets anders
Het is makkelijk om The Matrix te zien voor wat je ziet: dit duistere beeld van de toekomst waarin AI de wereld heeft overgenomen en de mens als batterij gebruikt voor het opwekken van stroom. Tegelijk wordt een kunstmatige wereld (VR) in ons hoofd geprojecteerd, waardoor je het idee hebt dat er niets aan de hand is. Maar laat dat idee eens los en bekijk het als volgt: The Matrix is een analogie voor de onophoudelijke stroom gedachten die jou als persoon bezighoudt. En waar je je dus ook mee identificeert. Die gedachten zijn immers wie je bent en wat je doet. De film gebruikt het bevrijden van het individu uit The Matrix eigenlijk als vergelijking met jezelf losmaken van de gedachten die je controleren. Klinkt diep, maar in wezen is het dat ook.
Het geeft ook aan hoe moeilijk het is om los te laten wat als makkelijk aanvoelt en jezelf te dwingen nieuwe uitdagingen aan te gaan. En niet iedereen gaat deze uitdaging aan, zoals Cypher die besluit om z’n maten te verraden om weer terug te keren in The Matrix.
“Ignorence is bliss”.
6. De visual effects
Je kunt The Matrix langs de meetlat van de technologie van nu leggen, maar dat slaat eigenlijk nergens op. Bovendien: The Matrix staat op dit vlak nog als een huis. Op cinematografisch vlak heeft The Matrix de game voor alle filmmakers daarna voorgoed veranderd. Denk bijvoorbeeld aan het introduceren van “Bullet Time” – die iconische scene waarin Neo de kogels afgevuurd door Mr. Smith ontwijkt. Denk aan de belachelijk vette openingsscène waarbij je al vanaf de eerste seconde de film in wordt gezogen. En dat stuk waarin Neo en Trinity zich een weg vechten om Morpheus te bevrijden. Je mag dit stukje historische context overigens ook naast je neerleggen en gewoon genieten van deze effecten omdat ze nog steeds knettertje goed zijn.
7. The Training Room
Het leren van nieuwe dingen kan heel saai zijn – school, universiteit etc – maar je kan je hoofd zien als die witte trainingsruimte waarin je jezelf alles kan aanleren. Als je er maar open voor staat en de wil hebt. Bij Neo lukt het niet allemaal in een keer. Het ‘jump program’ is een scène waarin je ziet hoe het gaat als je niet in jezelf gelooft.
“I’m trying to free your mind, Neo. But I can only show you the door. You’re the one that has to walk through it.”
8. Je perceptie van de werkelijkheid
Waarschijnlijk heb je The Matrix al 10+ keer gezien. En heb je die discussie al vaker gehad, al dan niet onder de invloed van stevige rookwaar, of we nu niet allang in The Matrix leven. Maar bekijk de film binnenkort in de bioscoop met andere ogen. Bekijk ‘m vanuit de gedachte dat AI echt de mensheid heeft overgenomen. Of bekijk ‘m juist vanuit het perspectief van de psychologie, waarbij jouw oneindige stroom gedachten je voortdurend afleidt. Je zal merken dat quotes telkens op een andere manier kunnen worden geïnterpreteerd. Waardoor de film echt nog vetter wordt.
“Do not try and bend the spoon, that’s impossible. Instead, only try to realize the truth… There is no spoon. Then you’ll see that it is not the spoon that bends, it is only yourself.”