De welbekende flippo’s, wie kent ze niet? Als het goed is komt de nostalgie al naar bovendrijven en weet je precies waar het over gaat. Flippo’s waren namelijk immens populair. Het sparen van flippo’s ging gepaard met een heerlijke zak chips om bij op te peuzelen. Een perfecte combinatie. Er waren glorieuze dagen, maanden en jaren waar het geld binnenstroomde. Helaas, na enkele jaren ging het alleen maar bergafwaarts en waren de miljoenen even snel weg als de flippo uit een zakje chips. Of net zo snel als bij een verkeerd balletjes tijdens een potje roulette in het online casino.
Van miljonair naar mislukking in de bijstand
De uitvinder van de flippo, genaamd Hans Zandvliet, heeft een turbulent leven achter de rug. Zo leefde de flippoman tegenover de woning van Koning Willem-Alexander en Maxima. Tegenwoordig moet hij het met een appartementje in Leiden doen. Ondanks de prachtige ups en de pijnlijke downs hoor je Hans niet klagen. Hij is nog altijd hoopvol en barst van de ideeën, maar hoe kreeg hij het voor elkaar om van miljonair naar de bijstand te gaan?
De geboorte en succes van de flippo
Je vraagt je waarschijnlijk af hoe kunnen kartonnen schijfjes je miljoenen opleveren? Het miljoenenidee ontstond in Amerika, where dreams come true. Op straat zag Hans overal kinderen spelen met kartonnen schijfjes. Deze schijfjes heette pogs en het idee was ontstaan.
Toevallig kwam de flippoman de marketingdirecteur van PepsiCo in Mexico tegen bij een etentje. Ze hadden het erover om dit in zakken chips te stoppen en twee jaar later was het een feit. Er werd een contract getekend en in no time was de flippo geboren. De flippo heette trouwens in het buitenland de tazo. Voor hij het wist wilde elke land de flippo introduceren en begon het geld te rollen.
Was de flippo een hype of zou het voor altijd blijven?
De flippo liet de stoutste dromen van Hans werkelijkheid worden. De vraag is alleen altijd; blijft deze hype altijd hip? Je weet namelijk nooit of iets altijd interessant blijft en dat was ook zeker de vraag bij de flippo. De flippo was een absolute hit voor zes jaar, toen was de hype voorbij. In drie topjaren genereerde meneer een omzet van maar liefst €40 miljoen. Niks kon meer fout gaan, zou je denken.
Investeringen die net niet zo liepen als verwacht
Zes jaar na het bestaan van de flippo had Hans Zandvliet een prachtig bedrag van €32 miljoen op de bank. Ondertussen waren er meer dan 300 miljard flippo’s op de wereld en was dit het einde. Hij kocht natuurlijk wel een prachtige villa in Wassenaar en was opeens de buurman van onze koning Willem-Alexander. Zo was zijn prachtige eerste investering een feit.
De flippokoning was een ondernemer in hart en nieren en stapte over naar knikkers met 3D-figuurtjes. Hij betaalde miljoenen aan Philips om dit te ontwikkelen. Twee jaar verder was het Philips nog steeds niet gelukt en ging de gezondheid ook achteruit. Na een hartoperatie werd meneer Zandvliet gebeld uit Vietnam. Iemand kon die knikkers wel ontwerpen. In het begin werd er lacherig over gedaan tot hij de knikkers opgestuurd kreeg. Het was perfect en Hans was klaar voor zijn nieuwe avontuur. Hij investeerde in een fabriek in Hanoi om de knikkers te ontwikkelen.
Van een prachtige toekomst naar absolute hel
Hans was werkelijk in een hel terechtgekomen. Alles wat fout kon gaan, ging ook daadwerkelijk fout. Uiteindelijk is er 11 miljoen verloren gegaan aan Philips om een knikker te ontwikkelen. Als je er zo over nadenkt is het absoluut gekkenwerk. Vijf jaar later werd in Hanoi de fabriek geopend. Met goede voornemens was de toekomst nog rooskleurig. Drie maanden na de opening heeft moeder natuur heel Hanoi over laten lopen met water. De droom viel in duigen en de verzekering dekte geen natuurramp. Alle investeringen waren letterlijk en figuurlijk weggespoeld.
Als je denkt dat het niet erger kan, dan heb je het fout
Alle kredietlijnen werden stopgezet en de portemonnee werd leger en leger. Gelukkig heeft hij nog een prachtige villa met overdekt zwembad, tennisbaan, vrijstaand kantoorgebouw en 2 hectare eigen grond. Oh nee, toch niet. Het landgoed Eikenrode in Wassenaar moest verkocht worden omdat hij binnen een maand één miljoen hypotheek moest aflossen. Na alle fiasco’s was dat niet meer mogelijk.
Als hij uit het ziekenhuis komt leeft die op straat. Op een executieveilig werd de villa voor een zielige twee miljoen euro verkocht. Na de operatie was Hans trouwens arbeidsongeschikt vanwege een operatiefout. Het klinkt als een slechte film, maar voor Hans was alles werkelijkheid.
Een rustiger leven in een appartement in Leiden
Hij geeft aan een stuk rustiger te leven nu. Hij barst nog van ideeën, maar die zijn tot nu toe nog niet op de markt. Zijn leven was vroeger vol zogenaamde vrienden die dagelijks langskwamen. Toch was de flippokoning nooit echt van de luxe-artikelen. Hij kocht weleens een nieuwe auto, maar daar blijft het bij. Het leven was vroeger gemakkelijker gaf hij aan. Toch maakt geld niet gelukkig. Wél gemakkelijker, maar zeker niet gelukkiger. Een verhaal waar je een film van moet maken als je het ons vraagt. Gekkere verhalen ga je niet meemaken.